„Vă mulțumesc pentru scrisoarea din 1 aprilie, căreia i-am acordat toată atenția. Regulile de formare a Guvernului și de dizolvare a Parlamentului sunt stipulate în Constituție și interpretate de Curtea Constituțională.
În R. Moldova, acestea au făcut și obiectul unui aviz al Comisiei de la Veneția (CDL-AD(2019)012). În aviz se sublinia că dizolvarea unui parlament ales prin alegeri libere și echitabile pentru exprimarea voinței poporului este o măsură de ultim recurs care nu poate fi luată în mod facil ci doar respectând spiritul și litera Constituției. Notez, în această privință, că Curtea Constituțională a fost sesizată privind chestiunea existenței condițiilor care justifică dizolvarea Parlamentului, în sensul articolului 135 din Constituție.
În același timp, țin să subliniez că este esențial, într-un stat democratic, ca toate instituțiile sale să coopereze în mod loial în exercitarea prerogativelor constituționale ale acestora. (...) Cu toate acestea, dacă autoritățile din Republica Moldova consideră că aceste chestiuni constituționale sunt susceptibile să reapară în viitor, Consiliul Europei este la dispoziția lor pentru a explora eventuale modificări constituționale, care ar putea fi necesare sau dezirabile în vederea oferirii unor răspunsuri durabile în acest sens”, se arată în răspunsul oferit de secretara Generală al Consiliului Europei.
Reamintim că anterior, Greceanîi a solicitat Curții Constituționale interpelarea avizului „amicus curiae” al Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei în privința Sesizării cu privire la constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a.
În cadrul unei convorbiri telefonice Marija Pejčinović Burić a menționat că dizolvarea unui parlament „ales prin alegeri libere și echitabile pentru exprimarea voinței poporului este o măsură de ultim recurs care nu poate fi luată în mod facil ci doar respectând spiritul și litera Constituției”.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.