Suma amenzilor aplicate celor care n-au respectat regimul stării de urgenţă de la 1 aprilie a ajuns la 4,5 de milioane de lei

Suma amenzilor aplicate celor care n-au respectat regimul stării de urgenţă de la 1 aprilie a ajuns la 4,5 de milioane de lei

Din 1 aprilie şi până astăzi, 13 aprilie, poliţia a sancţionat mai mulţi agenți economici și cetățeni cde rând care au încălcat setul de restricții anunțat de premierul interimar Aureliu Ciocoi. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne(MAI), de la instituirea stării de urgență au fost documentate în total 2.967 de persoane fizice, 2.174 persoane juridice, iar suma amenzilor aplicate este de circa 4,5 milioane lei, dintre care un milion 200 de mii de lei a fost deja achitat. 

Potrivit lui Ciocoi, din totalul persoanelor amendate sunt: șase agenți economici, opt administratori ai unităților de comerț, un administrator a stației PECO și patru administratori ai unităților alimentației publică.

De asemenea, pe parcursul ultimelor zile au fost întocmite 67 procese contravenționale în privința interzicerii circulației persoanelor în municipiul Chișinău și Bălți pe timpul nopții între orele 23:00 și 05:00.

„În special, colegii subliniază că contravențiile nocturne se înregistrează preponderent în seara de vineri și sâmbătă. În restul zilelor săptămânii începând cu duminica seara până vineri dimineața putem afirma că ora marțială este respectată. Se înregistrează o tendință îngrijorătoare în speacial tineretul închiriază apartamente sau vile unde își desfășoară chefurile pe durata orelor marțiale”, a declarat Ciocoi, după ședința Centrului unic de comandă a stării de urgență.

Amintim că în R. Moldova se instituie stare de urgență pe întreg teritoriul țării din 1 aprilie până la 30 mai. Propunerea Guvernului a fost aprobată prin votul a 52 de deputați din Legislativ în ședința din 31 martie.

În plenul Parlamentului, prim-ministrul Aureliu Ciocoi a argumentat necesitatea instituirii stării de urgență în țară prin faptul că un Guvern în demisie nu poate avea mandat deplin pentru a iniția anumite acțiuni necesare în gestionarea pandemiei, menționând printre acestea rectificări bugetare, activarea centrului de control și aplicare de sancțiuni. La acea etapă, Ciocoi a recunoscut că Executivul nu are un plan concret de acțiuni care ar fi necesare de întreprins imediat.

Totuși, a doua zi, la 1 aprilie urmare a ședinței CSE a fost prezentat un set de măsuri restrictive pe perioada stării de urgență. Spre exemplu, se interzice circulația persoanelor în municipiul Chișinău și Bălți pe timpul nopții între orele 23:00 și 05:00.

Vezi aici și celelalte restricții: Locuitorii municipiilor nu vor ieși din casă noaptea, însă grădinițele continuă să activeze: Restricții pe perioada stării de urgență

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.