Alaiba cere sancțiune disciplinară pentru procurorul care s-a ocupat de cazul semnăturii pretinse ilegale a lui Ilan Șor (DOC)

Alaiba cere sancțiune disciplinară pentru procurorul care s-a ocupat de cazul semnăturii pretinse ilegale a lui Ilan Șor (DOC)

Deputatul Dumitru Alaiba cere sancționarea disciplinară a procurorului anticorupție Serghei Bodiu. Parlamentarul susține că procurorul ar fi ezitat să pornească urmăriri penale după ce au fost prezentate probe ce țin de semnătura lui Ilan Șor pe un proiect de hotărâre a Parlamentului. Sesizarea lui Alaiba a ajuns pe masa Inspecției Procurorilor care urmează să se pronunțe.

„Procurorul Serghei Bodiu a refuzat de două ori inițierea urmăririi penale, chiar dacă erau dovezi clare că semnătura a fost falsificată, inclusiv expertiza procuraturii a demonstrat-o. Sunt convins, a încercat să mușamalizeze cazul semnăturii lui Șor, la solicitarea mea, ar putea fi sancționat disciplinar. Cel puțin un pas a fost făcut”, scrie Dumitru Alaiba pe pagina sa de Facebook.

Sesizarea înaintată de parlamentar către Consiliul Superior al Procurorilor a fost remisă spre examinare Inspecției Procurorilor care urmează să se expună pe marginea faptului dacă Bodiu va fi sancționat disciplinar.

Publicitate
...

„Din noiembrie procuratura nici măcar nu a identificat făptașul. Acest dosar demult putea fi în judecată”, mai adaugă Alaiba.

Solicitat de AGORA pentru o reacție în acest sens, șeful interimar al Procuraturii Anticorupție, Sergiu Gavajuc, a declarat că urmează ca instituțiile abilitate să se pronunțe pe marginea sesizării.

„Nu comentăm declarațiile deputatului. Procurorul a emis decizia în forma în care a emis-o. În termeni legali ea a fost contestată, în termeni legali a fost examinată de procurorul erarhic superior. A fost dispusă anularea ordonanței. Sunt proceduri stipulate de lege cu privire la Procuratură. Dacă va fi dat curs sesizării, aceasta va fi examinată de Colegiul de Disciplină și Etică al CSP care se va expune pe sesizarea respectivă”, a spus Gavajuc.

Menționăm că finele lunii noiembrie 2020, în cadrul ședinței Parlamentului, deputatul Pentru Moldova Sergiu Sîrbu a prezentat un proiect de lege semnat inclusiv de deputatul Ilan Șor, anunțat în căutare internațională. Dumitru Alaiba, de la PAS, a întrebat cum a reușit liderul Partidului Șor să semneze documentul, dacă nu se află în țară. Sîrbu a declarat că a semnat în mod fizic, iar deputata Marina Tauber a intervenit și a spus că semnătura a fost făcută cu „mâna și pixul”.

Ulterior, Dumitru Alaiba a sesizat Procuratura Generală, bănuind că semnătura ar putea fi falsificată. Șeful instituției, Alexandr Stoianoglo, a spus că oamenii legii investighează cum a ajuns semnătura lui Ilan Șor pe un proiect de lege.

Drept urmare, Procuratura Anticorupție a emis la 11 februarie o nouă ordonanță de neîncepere a urmăririi penale pe numele lui Ilan Șor după sesizarea pe marginea cazului depusă de deputatului Dumitru Alaiba. Semnătura lui Șor, care apare pe un proiect de lege, deși se presupune că deputatul n-ar fi în țară, nu constituie infracțiune, au stabilit procurorii. Informația a fost confirmată pentru AGORA de șeful interimar al Procuraturii Anticorupție, Sergiu Gavajuc.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal