
Mina din Chișinău e inundată în proporție de 60%. Studiu: În lipsa unor măsuri, în 20-30 de ani riscul de prăbușire va fi foarte mare
Reprezentanții Primăriei trag un semnal de alarmă în privința stării în care se află Mina din Chișinău. Potrivit acestora, există riscul de prăbușire întrucât mina este inundată în proporție de 60%. 160 de mii de oameni locuiesc în perimetrul acesteia, în sectorul Rîșcani. Un studiu a ajuns la concluzia că este nevoie de desecarea minei și de proiectarea unor sisteme de pompare a apei. Astfel, apa subterană ar putea fi utilizată drept sursă de apă potabilă, spun specialiștii. Valoarea proiectului este de 32 de milioane de lei, iar implementarea acestuia ar putea începe anul viitor.
・
Apa din mină ar putea ajunge în robinete
Un studiu de fezabilitate a ajuns la concluzia că apa din Mina din Chișinău ar putea fi pompată către Apă Canal Chișinău. După dezinfectare, apa ar putea ajunge la locuitorii capitalei.
„La momentul actual dacă captăm din râul Nistru 180 până la 200 de mii de m3 pe parcurs de 24 de ore, suntem gata să preluăm de la Mina Chișinău până la 5.000 de m3 în 24 de ore. Apa respectivă va fi pompată prin conducte de la Mina Chișinău până la stația de tratare, până a ajunge în robinetele consumatorului final ea va trece tot procesul de tratare”, a declarat Anatolie Lichii, director interimar al Apă Canal Chișinău.
„Analiza chimică a apei ne arată că doar trei componente nu corespund cerințelor sanitare privind calitatea apei potabile. Apa care vine din Nistru are 7-8 componente care nu corespund acestor cerințe, dar toate ele pot fi tratate la stația de tratare Apă Canal și apa devine potabilă”, spune consilierul municipal, Corneliu Pîntea.
Un proiect în valoare de 32 de milioane de lei prevede realizarea acestei idei, astfel încât Chișinăul să aibă o sursă alternativă de apă potabilă. Prima etapă ar consta în evacuarea apei și instalarea sistemelor de pompare. Această fază ar putea începe în ianuarie 2022 sau mai devreme în cazul în care vor fi identificați banii necesari. Lucrările ar urma să dureze doi ani.
Pericolul de sub pământ
Specialiștii au studiat 40% din Mina din Chișinău, întrucât restul perimetrului este inundat. Potrivit cercetării, au fost depistați mai mulți indici care au demonstrat influența negativă a acțiunii apei asupra structurilor de menținere a minei. Astfel, au fost observate fisuri la stâlpii pe care se ține aceasta. Pereții sunt umflați, iar tavanul este parțial surpat. Pe termen scurt riscul prăbușirii este mai mic, dar specialiștii avertizează că dacă nu vor fi întreprinse măsuri de consolidare a minei, atunci în 20-30 de ani riscul prăbușirii va deveni foarte mare.
„Riscul prăbușirii minei există, el nu este de azi. S-au făcut studiile în 40% din mină acolo unde este acces. 60% din mina este inundată, noi nu știm ce se întâmplă acolo, accesul acolo nu a mai avut loc de 10 ani, care este situația acolo, cum sunt pereții, pilierii, pentru că apa asta în permanență se urcă și se coboară și are loc erozia acestor stâlpi. În primul rând este securitatea cetățenilor acestui oraș. Sunt 160 de mii de locuitori care locuiesc pe perimetrul acestei mine în sectorul Rîșcani”, declară consilierul municipal, Corneliu Pîntea.
Mai jos urmăriți un reportaj realizat de AGORA în iulie 2019, când situația era la fel de gravă.
Potrivit consilierului, cea mai vulnerabilă zonă este cea a Universității Tehnice de pe Strada Studenților.
„Nu uităm că noi trăim într-o zonă cu risc seismic mijlociu și foarte mult va depinde dacă vom avea cutremure în viitor, cât de mari sau cât de mici”, a declarat Corneliu Pîntea.
Consilierul mai spune că o mare influență o au și clădirile multietajate din zonă, care sunt amplasate foarte abundent și pot reprezenta un risc pentru pilierii minei.
1 milion de lei pentru factura de electricitate
În fiecare zi, 9.000 de m3 de apă sunt pompați din mină spre râul Bîc. Evacuarea apei costă orașul peste 1 milion de lei pe an, bani cheltuiți doar pentru plătirea facturii de energie electrică. Anterior, activitatea minei a fost sistată, fiind deconectată de la energia electrică din cauza datoriilor.
„Dacă redresăm această apă ca apă potabilă în rețeaua Apă Canal Chișinău în loc de 1 milion de lei care se cheltuie în fiecare an putem ridica 10 milioane în fiecare an începând cu primul an de dare în exploatare”, spune Corneliu Pîntea.
În prezent, vinderea pietrei din Mina din Chișinău aduce primăriei profituri de peste 12 milioane de lei pe an.
Aceasta se întinde pe 4 km2. În anii 80 aici se extrăgeau câte 6000 de m3 de piatră zilnic, iar acum de 300 de ori mai puțin, fiind vorba de 20-25 de m3 pe zi.
Mina are 20 de angajați, dintre care opt minieri.