Investigație: În 2020, an pandemic, mai multe agenții guvernamentale și ministere au cheltuit peste 2 mil. de lei pentru arenda vilele de la Holercani

Investigație: În 2020, an pandemic, mai multe agenții guvernamentale și ministere au cheltuit peste 2 mil. de lei pentru arenda vilele de la Holercani

Mai multe ministere și agenții guvernamentale, 11 la număr, au alocat în 2020 - an pandemic, în total, 2,04 milioane de lei pentru închirierea unor vile din cadrul complexului gestionat de Instituția Publică (IP) „Pensiunea din Holercani”, situate pe malul Nistrului și destinate recreerii. Unele vile au fost folosite exclusiv de conducătorii instituțiilor și de familiile acestora, fapt ce a dus, într-un caz, la demararea unei anchete interne și la sesizarea Procuraturii, denotă o investigație publicată de Moldova Curată.

Vilă, închiriată de Serviciul Protecție și Pază de Stat 

Sursa constată că în vara anului 2020 Serviciul Protecție și Pază de Stat (SPPS) a încheiat un contract de locațiune a vilei nr. 11/2 din complexul de la Holercani. Conform contractului, pentru vila de 204 m.p. SPPS a plătit pentru patru luni suma de 82.838 lei. Contractul este din 1 iulie 2020, însă în textul actului se spune că „termenul de locațiune se stabilește de la 1 iunie 2020 până la 31 octombrie 2020”. Reprezentanții IP Holercani spun că vila a fost închiriată de SPPS în perioada 1 iulie - 31 octombrie, iar plățile pentru utilități pentru cele patru luni au constituit 9.718 lei.

Moldova Curată notează că potrivit unor surse, vila de pe malul Nistrului a fost folosită de familia fostului director al SPPS Iaroslav Martin. După revocarea sa din funcție, noua conducere a SPPS ar fi inițiat o anchetă de serviciu în cadrul căreia angajații SPPS care asigură paza complexului „Pensiunea din Holercani” au confirmat că în vila nr. 11/2 a locuit doar Iaroslav Martin și membrii familiei sale, nu și alți angajați.

„Pentru a se deplasa zilnic pe ruta Chișinău-Pensiunea Holercani, Iaroslav Martin utiliza un autoturism de serviciu. Mai mult ca atât, acesta a pus la dispoziția soției și a fiicei sale câte un autoturism și utilizau combustibil procurat de SPPS. În week-end-uri familia Martin organiza petreceri și partide de pescuit cu rude, prieteni și cumetri”, susține sursa din interiorul SPPS.

Drept reacție, SPPS admite că vila de la Holercani a fost utilizată în scopuri personale de către fostul director: „Pe marginea cazului „Pensiunea Holercani” la 15 februarie SPPS a sesizat organele Procuraturii”.

Însuși Iaroslav Martin a evitat să spună direct care a fost necesitatea locațiunii și cine a folosit vila. „ Am dat informația detaliată: pentru ce a fost folosită, cu ce scopuri, cine a folosit și așa mai departe. Adică acolo  (n.r. procuratura) sunt informații pe deplin. Și mai mult decât atât, SPPS deja a primit răspunsul procuraturii și nu este nicio încălcare la încheierea contractului”, spune Iaroslav Martin.

Ministerul Justiției închiriază o vilă pe pe malul Nistrului

Și Ministerul Justiției (MJ) a încheiat un contract de locațiune pentru nouă luni începând cu 1 aprilie 2020. Conform datelor oferite de IP „Pensiunea din Holercani”, pentru cele nouă luni de închiriere a vilei nr. 14, MJ a achitat 158.477 de lei.

„Căsuța cu destinație locativă este luată în locațiune în mod continuu din anul 2004 și până în prezent, de rând cu alte autorități publice centrale, acestea fiind utilizate conform destinației și conform discreției autorității locatare. Prin urmare se atestă un istoric îndelungat de locațiune, iar atacurile produse și direcționate evident selectiv sunt justificate, în special în contextul actualității, a multitudinii de viziuni și scopuri, care aduc în denaturare principiul obiectivității”, argumentează Ministerul Justiției necesitatea luării în locațiune a vilei.

Instituția însă, a evitat să spună cine a beneficiat de serviciile de trai în vilă.

„Grație faptului că aceste căsuțe sunt luate în locațiune în mod constant, acest fapt asigură un control mai strict și consolidat asupra neadmiterii degradării/distrugerii bunurilor statului, în același timp, în același timp permițând achitarea salariilor angajaților locatorului”, mai menționează Ministerul Justiției.

Deși IP „Pensiunea din Holercani” comunică pentru 2020 că MJ a achitat 158.477 de lei pentru arenda vilei, în răspunsul MJ este indicată suma de 175.102 lei (cu 16.625 de lei mai mult). În 2019, pentru arenda vilei, MJ  a achitat 179.431 lei.

Agenția Proprietății Publice și Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor, printre arendatori

În 2020, Agenția Proprietății Publice (APP) a arendat vila nr. 10 de la Holercani, contra costului de 81.854 de lei. Contractul de locațiune a fost încheiat pentru perioada 26 august - 31 decembrie.

„Viața privată este protejată conform Legii, iar persoanele au dreptul la respectarea vieții private”, argumentează APP.

Similar răspunde și Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC), condusă de fostul deputat comunist și, ulterior, democrat Anatolie Zagorodnîi. Instituția a luat în locațiune căsuța 4/3 de la Holercani în perioada 1 iulie - 31 decembrie, achitând 49.761 lei.

„Având în vedere destinaţia, dotările şi capacitatea de cazare în apartament, unii angajaţi ai instituţiei (împreună cu membrii de familie) s-au recreat şi au petrecut timpul liber în condiţii de strictă izolare. Apartamentul este cu destinaţie locativă, în incinta căruia nu pot fi organizate ceremonii oficiale şi protocolare, găzduite conferinţe, seminare, ateliere de lucru, şedinţe şi alte întruniri”, se menționează într-un răspunsul ANSC fără să menționeze numele persoanelor care au fost cazate.

Întrebați cât de potrivită era cheltuirea câtorva zeci de mii de lei, într-o perioadă de criză, pentru locațiunea spațiului de la Holercani, responsabilii de la ANSC au răspuns că „în virtutea situaţiei epidemiologice şi stării de urgenţă, unii angajaţi au avut posibilitatea de a se recrea şi a petrece timpul liber în condiţii de izolare. Respectiv, rezilierea contractului de locaţiune şi economisirea banilor nu a fost justificată în asemenea circumstanţe şi în virtutea priorităţii de asigurare a protecţiei sociale, sănătăţii fizice şi psihice a angajaţilor”. 

Cât despre plățile pentru utilități, ANSC a indicat că „cuantumul chiriei, inclusiv a serviciilor comunale şi necomunale pentru deservirea apartamentului pe perioada 01 iulie 2020-31 decembrie a constituit 43.795 lei”.

Răspunsuri similare, conținând exact aceleași argumente au oferit și reprezentanții Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. MECC menționează că „cuantumul serviciilor comunale și necomunale pentru deservirea vilei/căsuței pe perioada anului 2020 a constituit 270.904 lei 69 bani”.

Serviciul Vamal achită 391 de mii de lei pentru arenda unei vile pentru un an

Serviciul Vamal (SV)  a plătit 391 de mii de lei pentru a avea la dispoziție pe parcursul întregului an o vilă pe malul Nistrului.

„Ținând cont de destinația, dotările, capacitatea de cazare, dar și de situația pandemică, unii angajați ai Serviciului Vamal și membrii familiilor lor au petrecut timpul liber la pensiune, în condiții de strictă izolare”, doar că aceștia „nu și-au exprimat consimțământul pentru divulgarea datelor lor”, menționează SV. La fel instituția precizează că „obiectul respectiv mai are destinația de a oferi cazare membrilor delegațiilor străine în cadrul vizitelor oficiale organizate de SV”.

Menționăm că în luna mai 2016, deputatul Grigore Cobzac a înregistrat un proiect de lege care prevedea posibilitatea privatizării Î.S. „Pensiunea din Holercani”. Scopul propunerii ar fi excluderea alocării banilor publici pentru activităţi mai puţin prioritare. Touși, proiectul n-a fost susținut.

La 1 octombrie 2019, deputatul democrat Alexandru Jizdan a cerut Guvernului să transforme vila prezidențială de la Condriţa în sanatoriu pentru vârstnici, iar pensiunea de la Holercani - în pensiune pentru veterani. Solicitarea lui Jizdan a rămas, ca și cea a lui Gheorghe Brega sau Grigore Cobzac, doar la nivelul unei declarații politice.

Vezi investigația integral pe Moldova Curată.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Detalii din dosarul „Frauda bancară”: Sunt investigate 70 de persoane, dintre care 66 au calitate de învinuit

Detalii din dosarul „Frauda bancară”: Sunt investigate 70 de persoane, dintre care 66 au calitate de învinuit

De la 1 iulie pacienții care suferă de tulburări de spectru autist vor beneficia de un medicament integral compensat

De la 1 iulie pacienții care suferă de tulburări de spectru autist vor beneficia de un medicament integral compensat

Autorizația pentru Uzina Metalurgică din Rîbnița a fost prelungită până pe 31 august

Autorizația pentru Uzina Metalurgică din Rîbnița a fost prelungită până pe 31 august

Advertoriale
JUMP acum şi începe-ți cariera IT cu Orange Systems

JUMP acum şi începe-ți cariera IT cu Orange Systems

Impactul costurilor ascunse în selectarea furnizorului de igienă

Impactul costurilor ascunse în selectarea furnizorului de igienă

Top 5 beneficii ale uleiului de cocos pentru față și păr

Top 5 beneficii ale uleiului de cocos pentru față și păr

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
  Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Șeful Roscosmos publică imagini din satelit și coordonatele clădirilor în care se desfășoară summitul NATO: „În caz că e nevoie”
 • 2
  Procurorii și ofițerii SIS au descins cu percheziții la domiciliul ex-ministrului Alexandru Jizdan: Acesta e bănuit de îmbogățire ilicită
 • 3
  ANSA scoate din comerț un lot de brânză de vaci. Ar fi identificat grăsimi străine
 • 4
  Boris Johnson afirmă că Putin n-ar fi declanșat războiul din Ucraina „dacă era femeie”. Peskov dă replica: „Freud visa la un asemenea obiect de studiu”
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.