*Acest material este sponsorizat

21 de inițiative locale ale liderilor comunitari au prins viață în cadrul unui proiect amplu. Mergem în comunități să vedem rezultatele (FOTO)

21 de inițiative locale ale liderilor comunitari au prins viață în cadrul unui proiect amplu. Mergem în comunități să vedem rezultatele (FOTO)

Acum un an, Centrul CONTACT lansa un proiect care și-a propus să dezvolte în liderii locali abilități speciale pentru ca aceștia să dezvolte proiecte în comunitate, să lobeze către autorități problemele comunității lor și să se implică personal în rezolvarea lor. 60 de lideri/lidere comunitari au fost selectați și instruiți în cadrul Proiectului „Academia Liderului Comunitar”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, prin intermediul Programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”.

După finalizarea cursurilor teoretice, 21 cele mai bune inițiative locale înaintate de liderii și liderele locale au primit un mic grant de implementare a inițiativei. De la Campanii de Sensibilizare sau dezvoltare comunitară și până la proiecte ecologice, de cultură sau amenajarea teritoriului, liderii din comunități au identificat nevoia și au acționat exact în soluționarea problemei.

Printre cele 21 de inițiative selectate pentru finanțare, trei dintre ele prevăd instalarea unor terenuri de joacă pentru copii în comunitatea, lipsa spațiilor destinate celor mici fiind o problemă stringentă. Cum le-a reușit echipelor de inițiativă să instaleze zonele de odihnă și agrement și ce impact au avut acestea în localitate, aflăm chiar de la ei.

Centrul satului, centrul activităților

Dorinţa de a le oferi copiilor un viitor mai bun şi posibilitatea de a deveni tot mai atractivi pentru vizitatorii satului Vatici, raionul Orhei, a motivat-o pe Adriana Buciușcanu să acționeze în comunitatea sa. Crearea unei zone de agrement pe teritoriul satului era o intenție planificată de Administrația Publică Locală (APL) și solicitată de cetățeni ani la rând, dar fără succes. Lipsa resurselor, dar și neimplicarea cetățenilor a tărăgănat proiectul până acum. 

„Această zonă este foarte importantă pentru localitate, fiind amplasată în centrul satului, se limitează cu teritoriul Gimnaziului și este în vecinătatea primăriei, grădiniței de copii și în vizorul tuturor trecătorilor. În localitate nu a existat până acum un spațiu amenajat pentru odihnă, recreere și socializare pentru toate categoriile de locuitori, dar în special pentru copii”, ne-a spus Adriana.

„Astfel de inițiative dezvoltă abordări pe termen lung și determină cetățenii din localitate, angajații agenților economici să se implice activ în modernizarea și dezvoltarea propriei comunități. Sper că acesta să fie începutul pentru un viitor parc rural modern. Pentru noi a a fost o experiență din care am învățat cât de important e să stabilim obiectivele activității, să elaborăm planul de acțiuni, să ne asumăm responsabilități, fiecare dintre noi, pentru a schimbă lucrurile spre bine în comunitatea noastră!”

Adriana Buciușcanu

„Avem copii fericiți în comună”

Și Iulia Culicenco și-a dorit cel mai mult să mobilizeze proaspeții părinți din localitate, bunicii, dar și să sensibilizeze Administrația Publică Locală din comuna Chircăieștii-Noi pentru a face ceva pentru localitate. În scopul combaterii pandemiei COVID-19 și promovării modului sănătos de viață, Iulia a dezvoltat o inițiativă de creare a două terenuri de joacă pentru copiii din comună. Și i-a reușit!

„Avem copiii mai fericiți în comuna Chircăieștii Noi și sunt foarte bucuroasă să spun acest lucru. Am pus recent baza unui mini teren de joacă pentru copii în localitate, inițiativă susținută de Centru lContact prin proiectul Academia Liderului Comunitar din care am făcut parte. Mă bucur că activitățile noastre de lobby au dat roade, autoritățile locale ne-au susținut, dar cel mai important, am reușit să mobilizăm și cetățenii din localitate. Am demonstrat să se poate, grație voluntarilor și părinților care s-au mobilizat atât prin aportul lor financiar, cât și participativ pentru rezolvarea unei probleme în localitatea noastră!”

Iulia Culicenco, activistă în comuna Chircăieștii Noi

„De cele mai dese ori, comunitățile nu sunt consultate cu privire la dificultățile pe care le au în mediul lor de trai, iar aceștia la rândul lor nu au curajul să le vocifereze. Astfel, Academia Liderului Comunitar m-a învățat cum să identific o problemă și să adun în jurul meu oameni, oameni care împărtășesc aceeași nevoie și care de cele mai dese ori vin deja și cu soluții.

După multe întâlniri și discuții cu localnicii și APL asupra lipsei unui loc de joacă special amenajat pentru copii, rezultatele pozitive nu s-au lăsat mult așteptate deoarece unde este implicare este și rezultat. Proiectul a avut un impact triplu-pozitiv, atât asupra dezvoltării mele personale, asupra tuturor partenerilor implicați (APL, cetățeni), cât și asupra problemei identificate în localitate”, ne-a mai mărturisit Iulia Culicenco, activistă în comuna Chircăieștii Noi.

Bucurie în întreaga comunitate

La Ungheni – ca peste tot! În satul Bumbăta, problema amenajării teritoriului este la fel de stringentă. Diana Ciobanu a identificat lipsa oportunităților și spațiilor de joacă pentru copiii și tinerii din localitatea sa și a depus tot efortul pentru a canaliza resursele și inițiativa ca acest lucru să se întâmple. Activista, împreună cu autoritățile locale, a identificat un teren pentru amenajarea spațiului de joacă, a salubrizat zona și a implicat zeci de locuitori pentru a construi un teren de joacă pentru toți copiii comunității.

„Scopul proiectului a fost să dezvoltăm parteneriatele locale și spiritul civic în comunitate, prin soluționarea problemelor comune. Am identificat nevoia comunității și, grație bunei colaborări dintre comunitate, cetățeni și administrație publică locală, am reușit să valorificăm un teren public delăsat. Am amenajat acest spațiu recreativ pentru copii și adulți, inclusiv persoane cu dizabilități. Iar ulterior am plantat copaci și arbuști în jurul lui”, ne-a spus Diana.

„Bumbăta este o localitate cu peste 2300 de locuitori, de aceea impactul acestei realizări chiar a fost mare. Inițial ne-am propus să fie pentru o mahala, însă acum se adună acolo copii din tot satul. Am nivelat terenul cu ajutorul primăriei, am salubrizat terenul cu mai mulți voluntari și să am reușit să amenajăm cu mecanisme de joacă sudate. Poate sunt mai rigide, dar cu o durabilitate mai mare. S-au implicat cu donații și agenții economici din localitate, am avut sprijinul lor și implicarea oamenilor, iar ceea ce ne-a reușit este pentru toată comunitatea o mare bucurie.”

Diana Ciobanu, activistă la Bumbăta, Ungheni

Activiști au fost selectați și instruiți în cadrul Proiectului „Academia Liderului Comunitar”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, prin intermediul Programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”.

Cele 21 de inițiative comunitare au fost deja realizate, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Vedeți în video-ul de mai jos experiența câtorva dintre liderii comunitari și cum aceste proiecte i-au schimbat pe ei și au adus schimbarea și-n comunitate.

Peste 4700 de persoane au fost implicate în implementarea acestor inițiative, iar impactul total al activităților din cele 21 de comunități ridică numărul beneficiarilor finali la peste 28 de mii în doar un an. Iată mai multe cifre, la final de proiect:

P.

Vezi și aceste știri
O investigație Reuters a scos la iveală că cel puțin 14 companii rusești de armament nu ar fi fost vizate de sancțiunile occidentale impuse după invazia Rusiei în Ucraina

O investigație Reuters a scos la iveală că cel puțin 14 companii rusești de armament nu ar fi fost vizate de sancțiunile occidentale impuse după invazia Rusiei în Ucraina

SUA oferă Ucrainei mai multă muniție pentru sistemul HIMARS în cadrul unui nou pachet de ajutor în valoare de 820 de milioane de dolari

SUA oferă Ucrainei mai multă muniție pentru sistemul HIMARS în cadrul unui nou pachet de ajutor în valoare de 820 de milioane de dolari

Un tânăr a decedat în urma unei explozii produse într-un apartament din sectorul Botanica

Un tânăr a decedat în urma unei explozii produse într-un apartament din sectorul Botanica

Advertoriale
Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)

Cum să-ți crești de la 0 o afacere în regiune și să ai clienți de la Briceni și până la Cahul?

Cum să-ți crești de la 0 o afacere în regiune și să ai clienți de la Briceni și până la Cahul?

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
  Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Atac asupra Odesei în plină noapte! 18 persoane decedate, printre care doi copii. Zeci de răniți
 • 2
  Primăria din Ialoveni anunță că în lunile iulie-august călătoriile cu troleibuzul pe teritoriul orașului vor costa 2 lei
 • 3
  Printre victimele bombardamentelor din Sergheevca, mai mulți angajați ai unui Centru de sănătate pentru copii, gestionat de R. Moldova. Reacția Alei Nemerenco
 • 4
  Prezentăm abonamentele! Câte unități s-au vândut din cele 119 mii tipărite. Cele mai populare - abonamentele pentru o lună
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.