*Acest material este sponsorizat

Programul BERD de finanțare a economiei verzi s-a lansat oficial în Republica Moldova (VIDEO)

Programul BERD de finanțare a economiei verzi s-a lansat oficial în Republica Moldova (VIDEO)
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare

Cetățenii Moldovei vor beneficia de noi tehnologii ecologice în cadrul Programului de Finanțare a Economiei Verzi, GEFF, derulat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Acesta presupune o linie de credit de până la 20 de milioane de EURO, disponibile prin băncile locale, și consultanță gratuită beneficiarilor pentru a selecta tehnologiile cele mai potrivite. 

De împrumuturi pentru tehnologii verzi pot beneficia atât persoanele fizice sau asociațiile de proprietari de locuințe, cât și întreprinderile private. Ei pot investi in tehnologiile și serviciile de atenuare și adaptare la schimbările climatice, precum izolația termică a clădirilor, geamurile eficiente din punct de vedere energetic, iluminatul cu LED-uri, pompe de căldură, sisteme de generare și stocare a energiei fotovoltaice, vehicule electrice, precum și linii de irigare prin picurare, utilaje agricole de conservare și echipamente de recoltare a apei de ploaie. Lista completă a tehnologiilor poate fi consultată pe site-ul GEFF Moldova

„GEFF în Moldova face parte dintr-un program ambițios al BERD, cofinanțat de Fondul Verde pentru Climă, ce are ca scop finanțarea activităților de atenuare a schimbărilor climatice și de adaptare la acestea. Programele anterioare derulate de BERD au demonstrat în mod clar că investițiile din sectorul privat sunt esențiale pentru construirea unor economii mai ecologice și consolidarea rezistenței la schimbările climatice în regiunea de activitate BERD.”

Angela Sax, șefa Oficiului BERD în Republica Moldova

GEFF va sprijini Republica Moldova în realizarea obiectivelor Acordului de la Paris privind menținerea creșterii temperaturii medii globale cu mult sub 2°C peste nivelurile preindustriale, Chișinăul angajându-se să reducă necondiționat cu 70% emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030 comparativ cu nivelurile din 1990. 

La evenimentul de deschidere au participat reprezentanți ai instituțiilor publice și sectorului privat din Moldova și au fost prezentate cazuri de succes din programele anterioare ale BERD, dedicate sectorului rezidențial și celui corporativ. 

Nadejda Litvac, bancher principal BERD, a prezentat Programul GEFF, subliniind că acesta va sprijini și activități care vizează îmbunătățirea egalității de șanse între femei și bărbați în accesarea finanțării pentru tehnologii ecologice. „GEFF este unicul program de finanțare verde în Moldova, care pun accent și pe aspectele de gen. GEFF nu înseamnă doar acces la finanțare, ci și la cunoștințe și tehnologii”, a precizat Nadejda Litvac. 

Astfel, cu resurse financiare de la Fondul Verde pentru Climă și Guvernul Turciei, un grup de experți tehnici și financiari va ajuta la consolidarea capacităților instituțiilor financiare partenere și vor furniza cunoștințe clienților din sectorul privat cu privire la tehnologiile verzi. În plus, aceștia vor oferi suport pentru evaluarea proiectelor și vor îndruma beneficiarii de împrumuturi în alegerea tehnologiei optime. 

Moldova Agroindbank a fost prima bancă ce a semnat un acord de finanțare cu BERD în cadrul GEFF Moldova, în valoare de 5 milioane de EURO. „MAIB poate juca un rol de lider în accelerarea tranziției către o economie durabilă în Moldova. E o oportunitate minunată de a oferi clienților noștri acces la această nouă linie de finanțare și de a sprijini aspirațiile investițiilor durabile, ecologice atât pentru clienți individuali, cât și pentru întreprinderi, inclusiv pentru mulți dintre cei din sectorul agricol. Astfel vom oferi utilizatorilor noștri produse de împrumut care să corespundă nevoilor lor finale și parcursului de dezvoltare”, a declarat Vitalie Lungu, vicepreședintele Consiliului de conducere a Moldova Agroindbank. 

Se estimează ca GEFF va ajuta Moldova să-și reducă consumul anual de energie cu 108.800 GJ, echivalentul consumului anual de energie al peste 6.000 de gospodării. Totodată, emisiile de CO2 ar urma să se reducă cu 9.880 tone pe an, echivalent cu eliminarea din circulație a peste 5.000 de automobile. 

Programul GEFF funcționează printr-o rețea de peste 145 de instituții financiare locale din 27 de țări, susținute de o finanțare de peste 4,6 miliarde EURO din partea BERD, de care au beneficiat peste 190.000 de clienți până în prezent. Aceste proiecte au condus la reduceri anuale ale emisiilor de CO2 cu peste 8,6 milioane de tone.

Pentru mai multe informații, consultați site-ul oficial. 

P.

Vezi și aceste știri
Moldovenii au puține șanse să afle de ce anumiți judecători sau procurori au picat evaluarea comisiei pre-vetting. Motivul, explicat de președintele instituției: „E regretabil”

Moldovenii au puține șanse să afle de ce anumiți judecători sau procurori au picat evaluarea comisiei pre-vetting. Motivul, explicat de președintele instituției: „E regretabil”

Cât te costă să îți încarci bateria telefonului mobil pe parcursul unui an

Cât te costă să îți încarci bateria telefonului mobil pe parcursul unui an

Vadim Ceban: Începând cu 4 decembrie, Moldovagaz va achiziționa gaze naturale din două surse

Vadim Ceban: Începând cu 4 decembrie, Moldovagaz va achiziționa gaze naturale din două surse

Advertoriale
Bucătarii din Moldova au câștigat Cupa de Aur, la Campionatul Mondial de Gastronomie

Bucătarii din Moldova au câștigat Cupa de Aur, la Campionatul Mondial de Gastronomie

Nikos Vertis este pregătit să încânte Moldova în concertul său live (VIDEO)

Nikos Vertis este pregătit să încânte Moldova în concertul său live (VIDEO)

Mii de copii din toată Republica au fost informați despre regulile de circulație rutieră

Mii de copii din toată Republica au fost informați despre regulile de circulație rutieră

EMISIUNI
 • DESCIFRAT| Strategia Securității Alimentare 2023-2030: Ce capacitate are R. Moldova să-și acopere necesarul de produse de bază, ce importăm și cum ne afectează crizele (VIDEO)
  DESCIFRAT| Strategia Securității Alimentare 2023-2030: Ce capacitate are R. Moldova să-și acopere necesarul de produse de bază, ce importăm și cum ne afectează crizele (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII| Pictor: „Artistul poate și trebuie să nu fie flămând și sărac” (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
Cele mai populare
 • 1
  România a început exportul de gaze către Republica Moldova prin conducta Iaşi-Ungheni
 • 2
  Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES pentru decembrie. Spînu: „Cetățenii vor plăti mai puțin”
 • 3
  Peste 40 de mii de gospodării vor primi compensații mai mari. CSE a ajustat criteriile de atribuire a gradului de vulnerabilitate
 • 4
  Igor Dodon, depistat cu o avere nejustificată de peste un milion de lei. Ce riscă fostul președinte (DOC)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.