Marcăm un an de când ne susțineți! Vă povestim ce a însemnat această aventură: Primii au fost soții, părinții, prietenii și cei mai frumoși „nebuni”

Marcăm un an de când ne susțineți! Vă povestim ce a însemnat această aventură: Primii au fost soții, părinții, prietenii și cei mai frumoși „nebuni”

În fiecare dimineață, zi și seară... În fiecare dimineață, Victoria, Irina, Ilinca, Cristian, Capitolina, Irina, Elena, Patricia, Adriana, Ana, deschid calculatoarele, verifică agenda evenimentelor, se înarmează cu răbdare și pornesc „scrisul” de știri. În fiecare zi, Mihai și Mark încarcă rucsacul cu echipamente de filmat și ies la filmări pe teren, iar Andrei și Constantin unesc cadre video și sunete în reportaje video. 

În fiecare zi, această echipă produce peste 40 de materiale jurnalistice, care vor fi citite de peste 30 de mii de oameni. 

În fiecare zi, cel puțin un cititor își ia un abonament de membru și în felul acesta le spune Victoriei, Irinei, Ilincăi, lui Cristian, Capitolinei, Irinei, Elenei, Patriciei, Adrianei, Anei, lui Mihai, Mark, Andrei și Constantin că fac un lucru important, că îi informează, inspiră și le dă putere. 

În fiecare zi, în contul redacției intră câte 300 - 400 de lei - sume extrase de pe cardurile cititorilor noștri, care se transformă la final de lună în salarii.

În fiecare zi, Nata, Nadia, Ana și Valeria sună zeci de companii, pregătesc oferte și setează campanii publicitare, eforturi care la final de lună se transformă în salarii.

În fiecare zi, Sergiu mai adaugă un cod la site, oprește un atac sau restabilește niște date, așa ca fiecare cititor să citească cu plăcere conținutul de pe site.

În fiecare zi, Veronica scrie fiecărui abonat și se asigură că-i transmite mulțumirile echipei. 

Tot ce înseamnă AGORA astăzi e un efort zilnic, între o echipă de peste 20 de oameni și peste 200 de membri. Astăzi, marcăm un an de când am rugat cititorii să ne susțină. Vă povestim aici un pic din ce a însemnat această aventură.

Cum a început proiectul de membership

Strategia noastră a fost întotdeauna orientată spre asigurarea sustenabilității redacției. Am gândit și implementat de-a lungul anilor diverse produse și formate care să ne ajute să creștem audiența, să obținem clienți noi, am căutat să ne asigurăm încasări din publicitate și proiecte de grant care să ne acopere costurile de întreținere și dezvoltare a redacției. În 2019, ne-am întrebat care e sursa de venit pe care am vrea s-o creştem ca să ne temperăm incertitudinea financiară. Tocmai pentru că de-a lungul anilor am fost o instituție media orientată spre comunitate, în special prin evenimentele pe care le organizam, am decis că vrem să ne luăm, din partea comunităţii, şi mai multă legitimitate de-a exista. Astfel, în strategia noastră s-a adăugat un model nou: finanțarea redacției de către cititori. 

Am povestit despre acest „drum” câtorva parteneri strategici, am început să cercetăm experiențele altor instituții media din afară, am analizat soluțiile tehnice și am adunat o echipă de implementare a proiectului. Au urmat: dezvoltarea platformei IT, cercetare de piață, designul ofertei de abonamente, integrarea softului de membership, integrarea sistemului de plată, pregătirea documentației, pregătirea echipei redacționale (emoțional), planificarea lansării, concept de eveniment de lansare, selectare agenție de marketing pentru dezvoltarea campaniei de promovare. Toate astea au început în 2019 și au durat mai mult de 9 luni de zile. 

Pe 18 februarie 2020, la aniversarea de 6 ani de AGORA, jurnaliștii redacției au urcat pe scenă la un eveniment pe care îl organizam pentru prima dată - Anticonferință. The Newsroom - și au povestit unui public de 200 de oameni despre munca lor de jurnaliști. Acolo am anunțat oficial că platforma noastră media va trece la un model de finanțare de către cititori. 

Peste trei săptămâni am intrat în lockdown și ni s-au dat peste cap toate modelele după care funcționam. Iar pe 30 aprilie 2020, după zeci de testări a plăților, după ce trei dintre noi ne-am cumpărat primele abonamente și am văzut că totul funcționează, am lansat oficial platforma de membership prin care orice cititor poate să susțină echipa printr-un abonament digital lunar, semestrial sau anual. Fiecare abonament a venit cu beneficii la pachet și cu o logistică foarte complicată în spate în care ne aventuram cu prea multă lejeritate. Din acel moment unul dintre punctele centrale ale platformei a devenit relaţia pe care o stabilim cu cititorii noştri.

„Family, Friends & Fools”

În lumea startup-urilor se zice că primii susținători ai ideilor lansate sunt cei din familie, prietenii și „nebunii”. Pentru noi asta a fost descoperirea lunii mai: primii 70 de membri au fost soții, părinții și prietenii noștri la care s-au adăugat cei mai frumoși „nebuni” - cititorii fideli din țară și din diasporă. Primilor 50 de membri le-am livrat vinurile noastre de marcă „Antidot”. Din luna mai începeam și o campanie intensă de comunicare, de rând cu eforturi susținute de a găsi noi parteneri de proiect care să ne suplinească oferta de beneficii pentru abonați. Am avut campanii de promovare a înregistrărilor pe site, campanii de abonare la newsletterul zilnic „Porția de știri”, am lansat în fiecare lună beneficii noi pentru abonați: cărți de la Cărturești, beri artizanale și excursii de la Litra, produse de la Eclair, Casa Rinaldi, Granier, vinuri Purcari. Unele campanii ne-au adus membri imediat, altele s-au concretizat mai greu în rezultate.  

Fiecare lună din acest an de proiect ne-a dat multe lecții

Ne-au dau peste cap tehnologiile cu care credeam că suntem prieteni, am refăcut aplicația mobilă, am intervenit de mai multe ori pe sistemul de logare și pagina de profil a cititorilor, în ianuarie 2021 am schimbat sistemul de plăți și am integrat unul nou, de data asta cu posibilități de plăți recurente, am redeschis și integrat din nou plățile prin Paypal, am lansat abonamente corporate și ne gândim serios dacă mai putem ține piept efortului pe partea de dezvoltări tehnologice. Este clar că mass-media în acest moment nu înseamnă doar conținut, înseamnă și multă tehnologie, producție, project management și… lipsă cronică de bani. 

Opțiunile de abonare și susținere a redacției

Redacţia a anunțat că ţinteşte un număr de 800 de abonamente până în 2024, câte 200 de membri în fiecare an.

AGORA are trei tipuri de abonamente pentru persoane fizice, o opțiune de contribuție financiară și o opțiune de abonare pentru companii: abonamente lunare Susținător (48 lei/lună), Fan (98 lei/lună), Ambasador (160 lei/lună). Acestea pot fi abonate și pe termen de 6 luni și 12 luni. Opțiunea de contribuție financiară le oferă posibilitatea cititorilor de a indica în mod independent suma cu care vor să susțină redacția. Opțiunea de abonare corporate oferă posibilitate pentru companii să-și aboneze angajații, aceștia primesc beneficiile, iar compania recunoștința noastră eternă.

În acest moment am adunat 223 de membri (ținta de 200 de membri a fost atinsă la 11 luni de proiect), dintre care 95 de Fani, 89 de Susținători, 39 de Ambasadori, cu un total de 110.000 lei (plăți prin Paynet și MAIB) și 766 de euro (plăți prin Paypal).

Începând de mâine, 1 mai, ținta se ridică la 400 de membri pe care vrem să-i aducem în comunitate până în aprilie 2022. Altfel spus, ne propunem să depindem de şi mai mulţi oameni. Dacă ajungem la 800 în 2024, veniturile din comunitate vor ajunge să acopere 30% din cele necesare ca să producem jurnalismul pe care îl facem.

La un an distanță, sper că putem spune împreună cu toată echipa că nimic nu-i mai frumos în meseria asta decât să scrii și să produci materiale video care au impact. Mă bucur şi mai tare că am adunat în echipă un grup de oameni talentați şi care încearcă în fiecare zi să fie mai optimistă, mai curajoasă și mai inovativă.

Cu o plajă de public largă, peste 350 de mii de cititori pe lună cu vârste între 25 şi 55 de ani, cu o poziţionare mult mai clară decât la început, proiectul de la o platformă de nișă a ajuns o organizaţie media care începe să mizeze pe susţinerea din partea comunităţii. Am zis împreună cu toată echipa că „aici este salvarea”. Susţinerea de care ne bucurăm deja de un an de zile și care sperăm să ne salveze atunci când vom resimți problemele de cashflow, inevitale în presa independentă.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Îndemnul AGORA pentru viitorii membri: Susține presa independentă și ajută oamenii flămânzi să aibă un prânz cald pe zi (VIDEO)

Îndemnul AGORA pentru viitorii membri: Susține presa independentă și ajută oamenii flămânzi să aibă un prânz cald pe zi (VIDEO)

Raport financiar AGORA: Îți spunem cum am ajuns pe „plus” în 2020 și te rugăm să decizi ce să facem cu banii

Raport financiar AGORA: Îți spunem cum am ajuns pe „plus” în 2020 și te rugăm să decizi ce să facem cu banii

Membership AGORA, în presa din Italia: Este prima mass-media din R. Moldova care a oferit publicului posibilitatea unei abonări

Membership AGORA, în presa din Italia: Este prima mass-media din R. Moldova care a oferit publicului posibilitatea unei abonări

Advertoriale
Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar 2 două luni, vezi cum am reușit!”

Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar 2 două luni, vezi cum am reușit!”

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Paștele - mâncare, tradiție, mister
Cele mai populare
 • 1
  Au fost publicate noi dovezi care arată cum soldații ruși au executat opt bărbați în Bucea
 • 2
  Interviu cu mama soldatului rus judecat pentru crime de război: Cine poate ucide un om? Vadim nu ar putea (VIDEO)
 • 3
  Ce se întâmplă la Hotelul Național? Chironda zice că a început demolarea, iar Primăria solicită implicarea agențiilor de stat din domeniu
 • 4
  S-a dat ordin să „înceteze apărarea” Mariupolului, spune comandantul uzinei siderurgice Azovstal
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.