Marcăm un an de când ne susțineți! Vă povestim ce a însemnat această aventură: Primii au fost soții, părinții, prietenii și cei mai frumoși „nebuni”

Marcăm un an de când ne susțineți! Vă povestim ce a însemnat această aventură: Primii au fost soții, părinții, prietenii și cei mai frumoși „nebuni”


În fiecare dimineață, zi și seară... 
În fiecare dimineață, Victoria, Irina, Ilinca, Cristian, Capitolina, Irina, Elena, Patricia, Adriana, Ana, deschid calculatoarele, verifică agenda evenimentelor, se înarmează cu răbdare și pornesc „scrisul” de știri. 
În fiecare zi, Mihai și Mark încarcă rucsacul cu echipamente de filmat și ies la filmări pe teren, iar Andrei și Constantin unesc cadre video și sunete în reportaje video. 

În fiecare zi, această echipă produce peste 40 de materiale jurnalistice, care vor fi citite de peste 30 de mii de oameni. 

În fiecare zi, cel puțin un cititor își ia un abonament de membru și în felul acesta le spune Victoriei, Irinei, Ilincăi, lui Cristian, Capitolinei, Irinei, Elenei, Patriciei, Adrianei, Anei, lui Mihai, Mark, Andrei și Constantin că fac un lucru important, că îi informează, inspiră și le dă putere. 

În fiecare zi, în contul redacției intră câte 300 - 400 de lei - sume extrase de pe cardurile cititorilor noștri, care se transformă la final de lună în salarii.

În fiecare zi, Nata, Nadia, Ana și Valeria sună zeci de companii, pregătesc oferte și setează campanii publicitare, eforturi care la final de lună se transformă în salarii.

În fiecare zi, Sergiu mai adaugă un cod la site, oprește un atac sau restabilește niște date, așa ca fiecare cititor să citească cu plăcere conținutul de pe site.

În fiecare zi, Veronica scrie fiecărui abonat și se asigură că-i transmite mulțumirile echipei. 

Tot ce înseamnă AGORA astăzi e un efort zilnic, între o echipă de peste 20 de oameni și peste 200 de membri. Astăzi, marcăm un an de când am rugat cititorii să ne susțină. Vă povestim aici un pic din ce a însemnat această aventură.

Cum a început proiectul de membership

Strategia noastră a fost întotdeauna orientată spre asigurarea sustenabilității redacției. Am gândit și implementat de-a lungul anilor diverse produse și formate care să ne ajute să creștem audiența, să obținem clienți noi, am căutat să ne asigurăm încasări din publicitate și proiecte de grant care să ne acopere costurile de întreținere și dezvoltare a redacției. În 2019, ne-am întrebat care e sursa de venit pe care am vrea s-o creştem ca să ne temperăm incertitudinea financiară. Tocmai pentru că de-a lungul anilor am fost o instituție media orientată spre comunitate, în special prin evenimentele pe care le organizam, am decis că vrem să ne luăm, din partea comunităţii, şi mai multă legitimitate de-a exista. Astfel, în strategia noastră s-a adăugat un model nou: finanțarea redacției de către cititori. 

Am povestit despre acest „drum” câtorva parteneri strategici, am început să cercetăm experiențele altor instituții media din afară, am analizat soluțiile tehnice și am adunat o echipă de implementare a proiectului. Au urmat: dezvoltarea platformei IT, cercetare de piață, designul ofertei de abonamente, integrarea softului de membership, integrarea sistemului de plată, pregătirea documentației, pregătirea echipei redacționale (emoțional), planificarea lansării, concept de eveniment de lansare, selectare agenție de marketing pentru dezvoltarea campaniei de promovare. Toate astea au început în 2019 și au durat mai mult de 9 luni de zile. 

Pe 18 februarie 2020, la aniversarea de 6 ani de AGORA, jurnaliștii redacției au urcat pe scenă la un eveniment pe care îl organizam pentru prima dată - Anticonferință. The Newsroom - și au povestit unui public de 200 de oameni despre munca lor de jurnaliști. Acolo am anunțat oficial că platforma noastră media va trece la un model de finanțare de către cititori. 

Peste trei săptămâni am intrat în lockdown și ni s-au dat peste cap toate modelele după care funcționam. Iar pe 30 aprilie 2020, după zeci de testări a plăților, după ce trei dintre noi ne-am cumpărat primele abonamente și am văzut că totul funcționează, am lansat oficial platforma de membership prin care orice cititor poate să susțină echipa printr-un abonament digital lunar, semestrial sau anual. Fiecare abonament a venit cu beneficii la pachet și cu o logistică foarte complicată în spate în care ne aventuram cu prea multă lejeritate. Din acel moment unul dintre punctele centrale ale platformei a devenit relaţia pe care o stabilim cu cititorii noştri.

„Family, Friends & Fools”

În lumea startup-urilor se zice că primii susținători ai ideilor lansate sunt cei din familie, prietenii și „nebunii”. Pentru noi asta a fost descoperirea lunii mai: primii 70 de membri au fost soții, părinții și prietenii noștri la care s-au adăugat cei mai frumoși „nebuni” - cititorii fideli din țară și din diasporă. Primilor 50 de membri le-am livrat vinurile noastre de marcă „Antidot”. Din luna mai începeam și o campanie intensă de comunicare, de rând cu eforturi susținute de a găsi noi parteneri de proiect care să ne suplinească oferta de beneficii pentru abonați. Am avut campanii de promovare a înregistrărilor pe site, campanii de abonare la newsletterul zilnic „Porția de știri”, am lansat în fiecare lună beneficii noi pentru abonați: cărți de la Cărturești, beri artizanale și excursii de la Litra, produse de la Eclair, Casa Rinaldi, Granier, vinuri Purcari. Unele campanii ne-au adus membri imediat, altele s-au concretizat mai greu în rezultate.  

Fiecare lună din acest an de proiect ne-a dat multe lecții

Ne-au dau peste cap tehnologiile cu care credeam că suntem prieteni, am refăcut aplicația mobilă, am intervenit de mai multe ori pe sistemul de logare și pagina de profil a cititorilor, în ianuarie 2021 am schimbat sistemul de plăți și am integrat unul nou, de data asta cu posibilități de plăți recurente, am redeschis și integrat din nou plățile prin Paypal, am lansat abonamente corporate și ne gândim serios dacă mai putem ține piept efortului pe partea de dezvoltări tehnologice. Este clar că mass-media în acest moment nu înseamnă doar conținut, înseamnă și multă tehnologie, producție, project management și… lipsă cronică de bani. 

Opțiunile de abonare și susținere a redacției

Redacţia a anunțat că ţinteşte un număr de 800 de abonamente până în 2024, câte 200 de membri în fiecare an.

AGORA are trei tipuri de abonamente pentru persoane fizice, o opțiune de contribuție financiară și o opțiune de abonare pentru companii: abonamente lunare Susținător (48 lei/lună), Fan (98 lei/lună), Ambasador (160 lei/lună). Acestea pot fi abonate și pe termen de 6 luni și 12 luni. Opțiunea de contribuție financiară le oferă posibilitatea cititorilor de a indica în mod independent suma cu care vor să susțină redacția. Opțiunea de abonare corporate oferă posibilitate pentru companii să-și aboneze angajații, aceștia primesc beneficiile, iar compania recunoștința noastră eternă.

În acest moment am adunat 223 de membri (ținta de 200 de membri a fost atinsă la 11 luni de proiect), dintre care 95 de Fani, 89 de Susținători, 39 de Ambasadori, cu un total de 110.000 lei (plăți prin Paynet și MAIB) și 766 de euro (plăți prin Paypal).

Începând de mâine, 1 mai, ținta se ridică la 400 de membri pe care vrem să-i aducem în comunitate până în aprilie 2022. Altfel spus, ne propunem să depindem de şi mai mulţi oameni. Dacă ajungem la 800 în 2024, veniturile din comunitate vor ajunge să acopere 30% din cele necesare ca să producem jurnalismul pe care îl facem.

La un an distanță, sper că putem spune împreună cu toată echipa că nimic nu-i mai frumos în meseria asta decât să scrii și să produci materiale video care au impact. Mă bucur şi mai tare că am adunat în echipă un grup de oameni talentați şi care încearcă în fiecare zi să fie mai optimistă, mai curajoasă și mai inovativă.

Cu o plajă de public largă, peste 350 de mii de cititori pe lună cu vârste între 25 şi 55 de ani, cu o poziţionare mult mai clară decât la început, proiectul de la o platformă de nișă a ajuns o organizaţie media care începe să mizeze pe susţinerea din partea comunităţii. Am zis împreună cu toată echipa că „aici este salvarea”. Susţinerea de care ne bucurăm deja de un an de zile și care sperăm să ne salveze atunci când vom resimți problemele de cashflow, inevitale în presa independentă.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Îndemnul AGORA pentru viitorii membri: Susține presa independentă și ajută oamenii flămânzi să aibă un prânz cald pe zi (VIDEO)

Îndemnul AGORA pentru viitorii membri: Susține presa independentă și ajută oamenii flămânzi să aibă un prânz cald pe zi (VIDEO)

Raport financiar AGORA: Îți spunem cum am ajuns pe „plus” în 2020 și te rugăm să decizi ce să facem cu banii

Raport financiar AGORA: Îți spunem cum am ajuns pe „plus” în 2020 și te rugăm să decizi ce să facem cu banii

Membership AGORA, în presa din Italia: Este prima mass-media din R. Moldova care a oferit publicului posibilitatea unei abonări

Membership AGORA, în presa din Italia: Este prima mass-media din R. Moldova care a oferit publicului posibilitatea unei abonări

Advertoriale
Un preț mic la credit nu îți garantează mereu și cea mai bună oferta. Explică expertul Microinvest

Un preț mic la credit nu îți garantează mereu și cea mai bună oferta. Explică expertul Microinvest

Cum poți primi la farmacie un test HIV gratuit până la finalul lunii noiembrie

Cum poți primi la farmacie un test HIV gratuit până la finalul lunii noiembrie

100 de angajați maib vor participa la Maratonul Internațional Chișinău. Iată ce i-a motivat (VIDEO)

100 de angajați maib vor participa la Maratonul Internațional Chișinău. Iată ce i-a motivat (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Arhiepiscopul de Ungheni și Nisporeni i se adresează cu „profundă tristețe” Maiei Sandu: „Din câte cunosc personal, ați avut rude și mătușă în mănăstire”
 • 2
  O echipă de 22 de cadre medicale din Moldova merg să ajute România în lupta cu pandemia
 • 3
  ULTIMĂ ORĂ! Pavel Filip se retrage de la conducerea PDM
 • 4
  Tatiana Țîbuleac, Valentina Naforniță, Nicolae Pojoga, Tudor Iașcenco, printre numele decorate de Maia Sandu, la 30 de ani de la proclamarea independenței
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.