Circul din Chișinău: 40 de ani de la fondare și 17 ani fără spectatori în sala mare (FOTO)

Circul din Chișinău: 40 de ani de la fondare și 17 ani fără spectatori în sala mare (FOTO)
Clădirea Circului, sfârșitul anilor 1960. Sura: oldchisinau.md.

Cu aproape 2.000 de spectatori, adunați în jurul manejului în care evoluau jonglori, acrobati, clovni și animale dresate. Așa și-a început activitatea Circul din Chișinău care avea să devină unul dintre cele mai mari și frumoase din spațiul sovietic. Trupe de artiști din zeci de țări veneau pentru spectatorii de la Chișinău. Azi, la distanță de 40 de ani de la fondare și 17 ani de la închiderea arenei mari, clădirea Circului rămâne să aștepte timpuri mai bune.

Datele despre primul Circ din Chișinău sunt documentate începând cu secolul al XIX-lea când a fost construită o clădire pentru spectacole. Aceasta se află în prezent în apropierea actualului Teatru Național M. Eminescu, nu departe de clădirea Judecătoriei.

Clădirea Circului, a doua jumătate a sec. XIX. Sursa:  chisinauorasulmeu.wordpress.com

Circul de pe atunci a aparținut antreprenorului Wilhelm Sur și a funcționat în anii 1870. În 1874 edificiul a fost reconstruit și în el s-a deschis teatrul orășenesc. Însă, la sfârșitul anului 1875, această clădire a ars.

Ulterior, la începutul secolului a XX-lea, Filarmonica Națională a devenit locul unde erau găzduiți artiștii de circ. Pe acele timpuri edificiul arăta diferit așa cum coloanele de la intrare au fost adăugată mai târziu.

Clădirea Filarmonicii din Chișinău. Sursa: oldchisinau.com

În perioada sovietică, înainte de construirea actualei clădiri, spectacolele de circ aveau loc în spații temporare. În anii 1950, trupele străine și artiștii de la noi organizau spectacole în corturi amenajate în acest scop.

Anul 1981: La Chișinău începe construcția clădirii Circului

La sfârșitul secolului al XVIII-lea,  în anul 1.772, boierul Constantin Râşcanu devine proprietarul pământurilor din regiunea actualului Circ. Moșia era populată și zeci de familii își aveau acolo locuințele. Așa că, boierul decide să ridice o biserică. Iar acolo unde este lăcașul sfânt s-a găsit loc și de un cimitir. Datele istorice vorbesc despre faptul că pe acele locuri erau înmormântați nobilii.

Peste aproape 200 de ani, pe locul vechiului cimitir se inițiază construcția impunătoarei clădiri a Circului de Stat din Chișinău. Lucrările au demarat în 1981, iar în 2021 marcăm 40 de ani de la fondarea edificiului.

Anii 80: Clădirea Circului, în construcție. Sursa foto: Bugaga.ru 

Arhitectura impresionantă a edificiului

Autorii proiectului edificiului și unii realizatori ai lui au fost arhitecții S. Șoihet și A. Kirilenko, inginerii T. Goriunova și M. Șein, brigadierul A. Parsin, electrosudorul-montor M. Postolache, muncitorul-marmurist N. Startev. Munca arhitectului șef  S.M. Șoihet a ajuns să fie apreciată cu Premiul de Stat al RSS Moldovenești, în 1984.

Iar ulterior, Circul din Chișinău a fost recunoscut drept cel mai frumos din spațiul sovietic și unul dintre cele mai mari din lume, fiind pe locul patru după suprafață.

Proiectul a fost unul de-a dreptul impresionant pentru acele timpuri. Sala mare de spectacole a fost prevăzută cu spații pentru găzduirea a 1.900 de spectatori, cu locuri amenajate în formă de amfiteatru.

Însăși arena pe care evoluau artiștii de circ are dimensiunea de 13 metri. Cupola sălii este demontabilă. Iar coridorul din jurul sălii de spectacol era ornamentat cu picturi murale în tehnică encaustică realizate de pictorul P.Obuh.

Anul 2016. Sursa foto: Danlux.livejournal.com

Artiștii aveau posibilitatea să se antreneze și să repete spectacolele într-un manej separat. Clădirea era prevăzută cu încăperi echipă, încăperi pentru animale și chiar un punct veterinar care funcționa într-o clădire din spatele Circului.

Aprilie, 1982: Primul spectacol în noul Circ

La 25 aprilie 1982, în cinstea celei de-a 60-a aniversări a URSS, Circul a deschis ușile pentru primii spectatori. Mai jos vedem imagini rare de arhivă cu acel prim spectacol.

Sursa video: youtube/RosGosCirk

Odată ce și-a lansat activitatea, circul din Chișinău a început să înregistreze noi performanțe. Lunar, artiștii prezentau 30 - 57 de spectacole și asta în ciuda faptului că restul trupelor de circ din Uniunea Sovietică adunau spectatorii doar de 12 ori pe an, notează prospect.md.

Circul din Chișinău a devenit renumit în tot spațiul sovietic așa încât era vizitat și de trupe de artiști din străinătate, iar sala era mereu plină cu spectatori.

Circul la mijlocul anilor 90. Afișul promite un spectacol cu reptile din jungla Amazonului. Sursa: oldchisinau.com

Anul 2004: Spectacolele se întrerup pentru lucrări de reparație

După mai mult de 20 de ani de succese, activitatea Circului este întreruptă în octombrie 2004. Clădirea este închisă pentru renovare.

În anul 2006, în temeiul ordinului ministrului Culturii şi Turismului (pe atunci Artur Cozma), ÎS „Circul din Chişinău” a fost reorganizată în SA „Circul din Chişinău” și a fost dată în folosință pe un termen de 29 de ani unei firme off-shore din Cipru. Agentul economic s-a obligat să repare clădirea, dar nu şi-a onorat angajamentele. Pe 31 martie 2011, Circul a revenit în proprietatea statului, însă starea acestuia rămâne a fi una deplorabilă.Arena mare a Circului din Chișinău: Cu spectatori vs pustie. Sursa: Facebook/Circul Chișinău/mytravelbook.org

Potrivit estimărilor autorităților din anul 2014, atunci, pentru restaurarea Circului din Chişinău erau necesari aproximativ 100 de milioane de lei. Pe lângă acești bani, Circul trebuia să achite și datoriile istorice de peste două milioane de lei.

Circul din Chișinău: 40 de ani de la fondare și 17 ani fără spectatori în sala mare (FOTO)Circul din Chișinău: 40 de ani de la fondare și 17 ani fără spectatori în sala mare (FOTO)Circul din Chișinău: 40 de ani de la fondare și 17 ani fără spectatori în sala mare (FOTO)Circul din Chișinău: 40 de ani de la fondare și 17 ani fără spectatori în sala mare (FOTO)Circul din Chișinău: 40 de ani de la fondare și 17 ani fără spectatori în sala mare (FOTO)Circul din Chișinău: 40 de ani de la fondare și 17 ani fără spectatori în sala mare (FOTO)Circul din Chișinău: 40 de ani de la fondare și 17 ani fără spectatori în sala mare (FOTO)

Sursa imagini: ea.md/Danlux.livejournal.com

După 10 ani de la suspendarea activității, artiștii revin în arena mică a Circului

Începând cu anul 2014, după 10 ani de pauză, Circul din Chișinău își redeschidele ușile. Însă, mult mai modest decât odinioară. Spectacolele sunt reluate în arena mică cu capacitatea de circa 300 de locuri pentru spectatori. 

Inaugurarea arenei mici a Circului de Stat din Chişinău. Sursa: Facebook/Circul Chișinău

Primul spectacol după reluarea activității a fost dat în arena mică la 30 mai 2014. În acest format artiștii lucrează și până în prezent cu programe tematice periodice.

Iar restul clădirii rămâne să aștepte timpuri mai bune.

Circul ar urma să fie reparat din bani europeni

Clădirea Circului a fost supusă unei expertize tehnice în 2019, realizată prin intermediul Programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD. Astfel, în baza proiectului de reabilitare urmează să fie întreprinse lucrările de renovare a arenei mari. 

Uniunea Europeană a alocat pentru tot proiectul circa 2 milioane de euro, dintre care peste 1,5 milioane de euro pentru lucrări care trebuiau să înceapă în iunie 2020. Noile estimări prevăd că Circul s-ar putea redeschide spre sfârșitul anului 2021.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Magistrații francezi au pus sechestru pe un bun imobil a lui Plahotniuc, în valoare de 83 de milioane de lei

Magistrații francezi au pus sechestru pe un bun imobil a lui Plahotniuc, în valoare de 83 de milioane de lei

Hike cu mine (în liniște): Plimbă-te cu Alex Gurdila într-un video ASMR de-a lungul Nistrului, prin Șoldănești (VIDEO)

Hike cu mine (în liniște): Plimbă-te cu Alex Gurdila într-un video ASMR de-a lungul Nistrului, prin Șoldănești (VIDEO)

Aleșii locali se întrunesc în ședință. Majorarea fondului de rezervă al municipiului Chișinău, pe ordinea de zi (LIVE)

Aleșii locali se întrunesc în ședință. Majorarea fondului de rezervă al municipiului Chișinău, pe ordinea de zi (LIVE)

Advertoriale
La achiziția unui townhouse, în Complexul Rezidențial Hora Village, primești GRATUIT 2 locuri de parcare

La achiziția unui townhouse, în Complexul Rezidențial Hora Village, primești GRATUIT 2 locuri de parcare

Pregătește-te pentru nou an de studiu cu METRO! Ce colecții tematice de rechizite poți să găsești la METRO (FOTO)

Pregătește-te pentru nou an de studiu cu METRO! Ce colecții tematice de rechizite poți să găsești la METRO (FOTO)

Maib a lansat al doilea val de echipe agile WoW: cele două orchestre și șapte banduri continuă transformările

Maib a lansat al doilea val de echipe agile WoW: cele două orchestre și șapte banduri continuă transformările

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
  DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Agenția pentru Supraveghere Tehnică a examinat șantierul inundat din Calea Orheiului și a constat că există pericol de a fi afectate construcțiile existente din preajmă
 • 2
  Prețul motorinei mai mare decât cel al benzinei. Cât vor costa mâine carburanții
 • 3
  După ploaie vom juca tenis în galoși? Epopeea polistirenului din subterane, urmată de instalarea unor mese de joc direct în pământ. Ce spune Primăria
 • 4
  Cererea de chemare în judecată depusă de liderul PACE Gheorghe Cavcaliuc împotriva mai multor instituții media, printre care și AGORA a fost scoasă de pe rol. Decizia, emisă de Judecătoria Chișinău (DOC)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.