
Perju dă asigurări: Țara are suficient grâu alimentar și furajer până la următoarea roadă. Iată ce cantități menționează
Ministrul interimar al Agriculturii, Ion Perju, dă asigurări că R. Moldova dispune de grâu alimentar și furajer suficient până la următoarea roadă din luna iulie 2021. Aceasta în pofida faptului că anul agricol 2020 a fost dificil din cauza secetei, an în care roada de grâu a fost de 570 de mii de tone, potrivit datelor prezentate de șeful Agriculturii.
・
„Țara este asigurată cu grâu alimentar și furajer până la următoarea roadă. Conform datelor anuale, producția de grâu în anul 2020 a constituit circa 570 mii tone. De la 1 iulie 2020 și până la ziua de astăzi, au fost exportate 120 mii tone, iar conform datelor statistice furnizate de Serviciul Vamal, 37 mii tone de grâu au fost importate în R. Moldova”, a spsu Ion Perju la ultima ședință de Guvern.
Șeful Agriculturii a mai precizat că volumul producției în țară pentru consumul intern alimentar și cel furajer, se estimează la circa 70 mii tone de grâu.
„Utilizarea rezervei de stat la zi se consideră oportună strict pentru necesitățile pieței interne prioritar, pentru agenții economici autohtoni, producători de produse de panificație, în vederea asigurării securității alimentare a populației. Ulterior, în lipsa de solicitări - pentru furaje, cu întoarcerea acestora la roada nouă prin aplicarea unor garanții și cu monitorizarea continuă a principalilor indicatori ale produselor cerealiere”, a subliniat ministrul.
La fel, Perju spune că prețul internațional la grâu este în scădere, întrucât sunt contractate deja cantități din roada nouă.
„Cel mai înalt preț la grâu a fost în luna februarie, fiind determinat de prețul regional și cel de la bursele internaționale, când o tonă de grâu a ajuns la 280 euro. În prezent, pe piața internă prețul variază de la 4 la 4,2 lei/kg de grâu, iar prețul la Bursa de la Paris a rămas practic la același nivel, grâul comercializându-se cu 211,25 euro/tonă la data de 13 aprilie 2021”, spune Perju.
Ministrul interimar al Agriculturii estimează că anul agricol 2021 ar urma să fie mai rodnic decât 2020. În țară sunt însămânțate 318 mii ha de grâu de toamnă.
Cifrele au fost precizate în contextul în care la 14 aprilie Guvernul a aprobat ca 20,787 mii de tone de grâu să fie eliberate din rezerva de stat agenților economici care se ocupă cu panificația, cu prezentarea unei garanții financiare. Grâul alimentar este din roada anului 2017. Acțiunile s-ar întreprinde în vederea împrospătării stocurilor cu roada din anul curent.