Ce trebuie să cunoști înainte de a semna un contract bancar

Ce trebuie să cunoști înainte de a semna un contract bancar
Foto: ploiestiri.altphel.ro

La începutul anului 2015, sursele media informau că în RM a crescut cererea la creditele ipotecare. Astfel, volumul creditelor ipotecare acordate în lei de bănci persoanelor fizice, în luna decembrie 2014, a însumat 82,3 milioane de lei sau cu 27,4% mai mult decât în luna precedentă.

Însă, după finisarea primului trimestru al anului curent, în contextul incertitudinilor economice, al creșterii ratelor de politică monetară, precum și al diminuării activității băncilor aflate sub administrare specială, volumul creditelor acordate s-a redus. Constatarea se conține în analiza sistemului bancar al Moldovei prezentată de expertul economic al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup” Alexandru Fală.

Noutăți de acest gen auzim destul de frecvent, însă există un număr semnificativ de persoane, care nu cunosc ce presupune încheierea unui contract bancar, ce este garanția personală, gajul etc..

Pentru a face lumină în acest sens, vom încerca explicarea unor termeni specifici acestui domeniu mai puțin înțeles de persoanele care au nevoie de credite și încheie asemenea contracte bancare, fără a cunoaște toate subtilitățile semnării unui asemenea contract.

Noţiunea de contract bancar este o noţiune generică și întruneşte diferite contracte care sunt încheiate şi realizate de bancă, în calitatea ei de subiect special, în vederea desfăşurării activităţii ei de bază. Astfel, contractul bancar reprezintă un contract de împrumut, doar că în acest caz, obligatoriu partea care dă cu împrumut este Banca, iar obiect al împrumutului pot fi doar banii.

Pentru creditul acordat de către bancă se achită o remunerație, care se exprimă sub formă de dobândă şi alte plăţi aferente, care se compun din comisionul pentru serviciile prestate în legătură cu utilizarea creditului, comisionul de neutilizare, alte sume convenite de părţi. În practică, dobânda se calculează pentru fiecare zi de utilizare a creditului, împărţindu-se suma dobânzii anuale la numărul de zile ale anului. Părţile pot conveni asupra modalităţii de plată a dobânzii. Prevederile art. 585 Cod civil al RM stabilesc că în cazul în care părţile omit să stabilească în contract prevederi referitor la dobândă, banca poate pretinde plata dobânzii legale, adică a unei dobânzi egale cu rata de refinanţare a Băncii Naţionale.

Este necesar de cunoscut faptul că pentru a spori încrederea băncii că va putea întoarce creditul, persoana care solicită credit, garantează acest credit cu un bun, care reprezintă gajul. În funcție de bunul depus ca garanţie, forma actului prin care se depune garanţia poate fi în scris şi autentificat notarial-în cazul bunurilor imobile, sau numai în scris-în cazul bunurilor mobile. Astfel, în cazul în care persoana care a solicitat credit (debitorul) nu are posibilitatea de a restitui creditul, acesta pierde dreptul de proprietate asupra bunului pe care l-a pus în gaj, iar banca devine proprietar al acestui bun şi decide să-l vândă sau să-l dea în chirie sau arendă, pentru a putea să întoarcă banii care i-a dat în baza contractului de credit. În această situaţie, debitorul pierde dreptul de proprietate asupra bunului pe care l-a pus în gaj în schimbul creditului obţinut.

De asemenea, ca garanţie a creditului poate servi şi promisiunea, angajamentul altei persoane care ar garanta cu bunurile sale faptul că creditul va fi întors băncii de persoana care a solicitat credit - garanţia personală. În cazul în care creditul nu a fost întors de către debitor, atunci banca se va adresa, în scris, persoanei care a garantat pentru întoarcerea creditului. Prin urmare, este foarte important de conștientizat faptul că atunci când o persoană se instituie în calitate de garant  pentru cineva, că acesta din urmă va întoarce creditul în întregime şi la timp, garantul trebuie să fie ferm convins că această persoană se va ţine de cuvânt, altfel urmează o serie de consecințe neplăcute.

Un moment care necesită o atenție deosebită sunt clauzele inserate în fomularele tipizate, prin semnarea cărora, debitorul acceptă și o condiție privind dreptul băncii de a modifica, în mod unilateral, rata dobânzii, adică la decizia băncii, fără a cere părerea debitorului să modifice mărimea dobânzii stabilite la momentul încheierii contractului. Pentru asemenea situații art. 1237 alin. (2) al Codului civil al RM stabileşte că în cazul în care contractul prevede acest drept al băncii, modificarea se va face în funcţie de anumiţi factori externi, independenţi de voinţa băncii: modificarea ratei de refinanţare a Băncii Naţionale, rata inflaţiei, evoluţia pieţei. Însă există o obligație a băncii pentru cazul evidențiat mai sus, și anume în cazul în care banca are dreptul să modifice unilateral mărimea dobânzii, ea este obligată să anunţe, în scris, persoana care solicită creditul despre aceasta cu cel puţin 10 zile înainte de modificare. Dacă persoana care a solicitat credit nu este de acord cu noua mărime a dobânzii, ea poate cere, în scris, încetarea contractului, anunțând despre aceasta banca în termen de 7 zile.

Prin urmare, înainte de a lua decizia de a încheia un contract de credit bancar cu o instituție bancară, ar fi bine de analizat cu minuțiozitate ofertele tuturor băncilor, pentru a o selecta pe cea care oferă cele mai avantajoase condiții, și, cel mai important, de studiat foarte atent clauzele tuturor formularelor tipizate, care urmează a fi semnate, iar în cazul când nu există claritate și siguranță, este necesar de apelat la cunoștințele unui profesionist. 

Enachi Tatiana, Avocat

Membru al Grupului de Consultanță și Avocatură LEXCONSULT

www.lexconsult.md

Sprijină redacția Agora cu doar 98 de lei pe lună, iar noi te răsplătim cu un coș de produse locale de la From the Heart Shop.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Sinteza CNA: Patru instituții publice, supuse evaluării riscurilor de corupție, iar 11 persoane se află în arest preventiv

Sinteza CNA: Patru instituții publice, supuse evaluării riscurilor de corupție, iar 11 persoane se află în arest preventiv

Ceban a venit cu noi atacuri la adresa guvernării: „Mă sufoc să tac și să văd cum oamenii buni nu se descurcă”

Ceban a venit cu noi atacuri la adresa guvernării: „Mă sufoc să tac și să văd cum oamenii buni nu se descurcă”

Expert economic: Anul acesta vom avea cea mai mare creștere a consumului din partea populației din ultimii 15 ani

Expert economic: Anul acesta vom avea cea mai mare creștere a consumului din partea populației din ultimii 15 ani

Advertoriale
O nouă boxă în proiectul Banca De Haine, amplasată în sectorul Buiucani

O nouă boxă în proiectul Banca De Haine, amplasată în sectorul Buiucani

Microinvest: “Nu avem locuri VIP pentru credite - suntem corecți și respectuoși cu fiecare”

Microinvest: “Nu avem locuri VIP pentru credite - suntem corecți și respectuoși cu fiecare”

Achită cu cardul Mastercard de la maib și câștigă bilete la meciul Sheriff Tiraspol - Real Madrid

Achită cu cardul Mastercard de la maib și câștigă bilete la meciul Sheriff Tiraspol - Real Madrid

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Taxarea electronică – un eșec? Doar 1.88% din numărul total al călătorilor plătesc electronic în troleibuzele din Chișinău
 • 2
  O suburbie a Chișinăului a înregistrat cea mai mare rată de vaccinare pe țară. Primarul spune că 62% din locuitori sunt imunizați
 • 3
  Ceartă cu împușcături între un polițist de sector și un grup de tineri. Reacția Inspectoratului General al Poliției
 • 4
  Industria textilă din Coreea de Sud a fost salvată de serialul „Squid Game”. Cum a fost posibil
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.