
Populația țării ar urma să fie scutită de plata pentru lumină pentru două luni. Deputat: Un fel de „furați, dar ne dați și nouă”
Energia electrică pentru perioada de două luni a stării de urgență ar urma să fie achitată din contul bugetului de stat pentru toți consumatorii casnici din R. Moldova. Inițiativa PSRM a fost aprobată în primă lectură cu majoritatea voturilor deputaților din Parlament, însă a fost și dur criticată. O parte dintre deputați au calificat-o drept populistă: „Un fel de furați, dar ne dați și nouă”, spune deputatul Alaiba.
・
Suma compensărilor a fost calculată în baza facturilor din lunile februarie -martie. În mediu, un consumator a folosit energie electrică în sumă de 428 de lei. Suma prevăzută se ridică la 532.959.296 de lei care ar urma să acopere cheltuielile din lunile în care în țară este stare de urgență.
„Înțeleg că această sală va fi cuprinsă de populism în următoarea perioadă. Nu vă întreb de unde o să luați jumătate de miliard de lei și dacă e bine că intenționați să majorați datoria internă. Dar dacă mergeți cu acest proiect populist, de ce propuneți aceste compensări pentru un grup de oameni care trăiesc bine și nu au nevoie?”, a întrebat vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari.
În răspuns, autorul Petru Burduja a spus că un mecanism prin care s-ar identifica doar păturile nevoiașe ce necesită ajutor ar fi unul complicat și ar îngreuna mecanismul de susținere.
Și deputatul Dan Perciun a accentuat că ajutoarele trebuie acordate celor care au nevoie de ele. Perciun susține că există un set de compensări pentru servicii destinate păturilor defavorizate, a pensionarilor și alte categorii. „Vă îndemn să renunțați la acest proiect și să venim cu plăți clare țintite pentru cetățeni așa cum s-a discutat la CSS”, a spus Perciun.
„În calitate de fost premier vă spun că sunt mecanisme special elaborate ca alocațiile sociale. Sunt identificați oamenii care au nevoie de acest ajutor social. Nu trebuie să-i ajutăm și pe cei care au supravenituri. Este o practică greșită. Dați banii aceștia țintind prin ajutoare sociale și oamenii vor folosi banii în scopul de care au nevoie”, a spus liderul PD, Pavel Filip.
„Mulți dintre deputați nu au nevoie de acești 400 de lei. E un fel de „fură, dar ne dau și nouă”. Nu vi-i rușine să violați bugetul de stat și banul cetățeanului zi de zi? Banul trebuie calculat cu mare grijă”, a spus Dumitru Alaiba.
De altă parte socialistul Vasile Bolea a venit cu îndemn la adresa parlamentarilor: „Faceți o faptă bună și luați acești 400 de lei, sau chiar dublu, și tranferați în fondul de luptă cu COVID-19 sau pentru reconstrucția Filarmonicii. Dar nu o să faceți asta”, a îndemnat deputații socialistul Vasile Bolea.
De compensarea plăților la curentul electric ar urma să beneficieze toată populația țării, indiferent de statut, venituri și vârstă. Numărul beneficiarilor se ridică la 1.245.232 de persoane.
La aceeași ședință plenară au fost aprobate modificări la bugetul de stat pentru alocarea sumei menționate. Proiectul, însă, nu are avizul Guvernului. „Avizul nu-i pentru că nu avem Guvern. O să solicităm aparte poziția Ministerului Finanțelor”, a spus autorul Burduja.