Prețurile la terenurile agricole din țara noastră au o variație foarte mare de preț. Valoarea lotului este influențată de amplasarea, infrastructura din zonă, bonitatea solului, culturile plantate etc. Unele terenuri au un preț mai mare din cauza perspectivei de scoatere a acestora din circuitul agricol și construcția unor imobile locative sau obiective comerciale.
Terenurile agricole din țara au prețuri care variază foarte mult. Cea mai mare influență asupra prețului o are locația și infrastructura din zonă.
Astfel, terenurile agricole neconsolidate, au prețuri care variază între 500-1000 de euro/ha. În suburbia Chișinăului și a marilor orașe aceste terenuri ajung la 1000-2000 de euro/ ha.
Terenurile agricole consolidate au un preț de 1000-2000 de euro/ha, în timp ce în preajma Chișinăului variază între de 2000-5000 de euro, potrivit expertului imobiliar Nicolae Ostafeiciuc.
Pe piața terenurilor agricole se observă o tendință de unificare a loturilor mai mici, care nu oferă posibilitatea desfășurării agriculturii performante.
Prețul terenului care este utilizat în scopuri agricole variază foarte mult în funcție de amplasarea acestuia. Astfel loturile agricole din suburbia Chișinăului au cel mai mare preț. Prețul terenului este mai mare dacă există o infrastructură dezvoltată și acces facil la terenul agricol. De exemplu, în zonele unde are loc reabilitarea sistemelor de irigare prin intermediul programului Compact unele terenuri au ajuns să coste chiar și 5000 de euro.
În cazurile enumerate mai sus este vorba de terenuri agricole unde nu există plantații multianuale. Astfel, dacă pe un teren agricol sunt plantate vii, livezi, pomușoare etc., prețul crește semnificativ și poate depăși cu ușurință 10 mii de euro, în funcție de valoarea culturilor plantate și roada care poate fi culeasă.
Uneori prețul terenului agricol este foarte mare datorită perspectivelor de scoatere a acestuia din circuitul agricol și construcția de blocuri locative, obiective comerciale sau de agrement.
Nicolae Ostafeiciuc spune că „terenurile agricole care se află de-a lungul traseelor naționale au prețuri mai mari datorită perspectivelor pe care le oferă pentru construcția de diferite obiective comerciale, baze de odihnă și agrement, etc. Acestea au prețuri de 100-200 euro pentru un ar. În cazul traseului până la aeroportul din Chișinău prețul poate depăși 1000 de dolari pentru un ar, din cauza perspectivei de a fi scos din circuitul agricol și zona în care se află.
Dovadă sunt numeroasele anunțuri în care este indicată perspectiva ca terenul să fie scos din circuitul agricol cu posibilitatea de construcție a imobilelor. Cele mai atractive zone pentru aceste „afaceri” sunt suburbiile municipiul Chișinău și cele a orașelor mari din țară.
De remarcat că în prezent legislația nu permite achiziția de terenuri agricole de către persoanele care nu sunt cetățeni a Republicii Moldova. Experții imobiliari afirmă că dacă această prevederea ar fi scoasă, terenurile agricole din țara noastă s-ar scumpi semnificativ.
Pe de altă parte există multe întreprinderi unde terenul este deținut formal de către un cetățean al țării noastre, însă este controlat de o persoană sau întreprindere din străinătate.
Terenurilor agricole din Republica Moldova ocupă o suprafață de circa 1,65 de milioane de ha sau aproximativ 75% din suprafaţa totală a țării. Până în prezent nu a fost efectuat un recensământ al terenurilor agricole, iar o parte din terenurile agricole nu figurează în acte oficiale.
Vezi și aceste știri

Comisia de anchetă din Rusia va interoga militarii ucraineni evacuați din Azovstal

SUA lansează un program pentru descoperirea şi dovedirea crimelor de război comise în Ucraina
