
63 de ani ai televiziunii naționale: Ce posturi TV urmăresc moldovenii și de ce nu se uită la emisiunile de la Moldova1 (VOX)
Astăzi se fac 63 de ani de când și-a început activitatea televiziunea națională. Prima televiziune din țara noastră și-a început emisia pe 30 aprilie 1958, la ora 19:00, pe vremea când teritoriul dintre Prut și Nistru făcea parte din Uniunea Sovietică. Cu această ocazie, am ieșit pe străzile capitalei să aflăm opinia trecătorilor despre posturile TV din țară, dar și de ce urmăresc sau nu televiziunea națională.
・
În pofida faptului că am întâlnit cetățeni cu păreri diferite, totuși unele posturi de televiziune se pare că ajung în fiecare casă. Printre canalele preferate se numără Prime, Moldova 1, TV8 și Jurnal TV.
Moldovenii urmăresc televizorul chiar dacă au surse alternative de informare.
Pentru unii petrecerea timpului cu familia în fața televizorului a devenit deja o tradiție. Un tânăr ne-a mărturisit că „nici o seară nu trece” fără vizionarea emisiunilor preferate, cele mai urmărite programe fiind „Vorbe bune cu Lilu”, „Asfalt de Moldova” „O sută de moldoveni au zis” și „Mesager”.
„Privesc Vorbe bune cu Lilu. Îmi place și emisiunea O sută de moldoveni au zis, unde ea de asemenea este prezentatoare”, a spus o altă tânără.
În același timp, trecătorii ne-au evidențiat anumite neajunsuri ale televiziunii naționale. Unii critică abundența de publicitate, iar alții - știrile deprimante.
„Când includ știrile, încep să am depresie. Avem foarte multe știri negative. În loc să dăm o culoare și o lumină țării noastre, noi o subestimăm zilnic. Dacă am merge spre schimbare, deja va fi un pas înainte”, a adăugat tânăra.
„Cred că trebuie să fie mai puțină politică, mai puțină politică și mai mult pentru popor. Oricum avem mai mulți oameni. Ei au nevoie de ceva interesant. Trebuie să-i întrebăm „ce vă este interesant?” și deja să filmăm despre aceasta”, a propus o femeie.
„La fiecare canal și portal de știri am observat că țin partea cuiva. Din păcate, aceasta se simte chiar dacă ei încearcă să nu se vadă. Se simte, mai ales când ești deja o persoană mai matură și conștientă de ceea ce se întâmplă în țara ta”, a spus tânăra.
„Din păcate, în Republica Moldova, nu toate posturile de televiziune sunt echidistante. Cunoaștem că multe sunt afiliate politic. Doar una-două pot să fie echidistante și să se bazeze pe interesul publicului”, a menționat o altă tânără.
* Autor: Milena Macarciuc, stagiară