Mai mulți gardieni ar fi fost agresați de deținuți în penitenciarele din țară. Au fost publicate imagini video din 2018 (VIDEO)

Mai mulți gardieni ar fi fost agresați de deținuți în penitenciarele din țară. Au fost publicate imagini video din 2018 (VIDEO)

Într-un reportaj, JurnalTV a prezentat imagini din 2018 în care angajații închisorilor sunt loviți de deținuți. Secvențele video ar proveni de la camerele de supraveghere ale penitenciarul numărul 13 din Chișinău și ale penitenciarului  din Lipcani. Totodată, nordnews.md a publicat imagini în care același comportament ar fi atestat și în penitenciarul din Soroca. Jurnaliștii JurnalTV sugerează, făcând referire la sursele lor, existența relațiilor între capii lumii interlope și Administrația Națională a Penitenciarelor. Pe de altă parte, ANP declară că regretă asemenea incidente, dezaprobă și nu tolerează astfel de comportamente. Instituția menționează că unul dintre agresori a primit o pedeapsă suplimentară pentru faptele sale. 

În imaginile care ar fi fost filmate în 2018, în penitenciarul din Lipcani, se vede cum un deținut se apropie de un gardian, iar acesta îi aprinde o țigară. Urmează o lovitură, pe care deținutul i-o aplică ofițerului, care nu reacționează în niciun fel. 

Ar fi fost supus violențelor și un angajat al penitenciarului 13 din capitală, susțin autorii reportajului. 

Publicitate

https://www.jurnaltv.md/embed/3abe898210e8fad1

Imagini cu violențele la care sunt supuși angajații penitenciarelor au fost publicate și de portalul nordnews.md. Potrivit jurnaliștilor, mai mulți deținuți ar fi atacat, în 2018, un colaborator al penitenciarului din Soroca. 

 Administrația Națională a Penitenciarelor a venit cu o reacție în urma reportajului realizat de jurnaliștii JurnalTV. 

„Analizând imaginile video din reportaj, am constatat că acestea datează din 2018, iar aceste fapte au fost documentate cu sesizarea organelor de drept. În unul dintre cazuri, instanța s-a pronunțat deja, stabilindu-i agresorului un termen suplimentar de privațiune de libertate. ANP regretă asemenea incidente, dezaprobă și nu tolerează comportamente care contravin prevederilor legale în cadrul instituțiilor penitenciare. Pentru gestionarea eficientă a unor asemenea situații se organizează documentarea corespunzătoare a tuturor incidentelor negative și pregătirea personalului pentru acțiuni de acest gen cu informarea autorităților publice vizate, pentru atragerea la răspundere a persoanelor vinovate”, se spune în comunicatul oficial al instituției. 

Anterior, șeful adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Serghei Demcenco, a fost arestat preventiv. La momentul reținerii, procurorii au explicat că Serghei Demcenco este bănuit de abuz în serviciu în interesul unei organizații criminale. Deși oamenii legii nu au divulgat detalii, în presă s-a scris că ar fi vorba de mai multe episoade de corupție, inclusiv de escrocherie prin însușirea banilor de pe cardurile bancare ale cetățenilor. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal