Mai sunt câteva săptămâni până la sărbătoarea de Paște și se pare că a început perioada patimilor pentru miei. Crescătorii de ovine s-au pregătit să pună la bătaie sute de animale pentru sacrificare, iar oamenii sunt gata să scoată din buzunar sute de lei pentru un miel. De altfel, comercianții spun că prețurile ar putea crește din cauza secetei din acest an.
Fermierul din orașul Hâncești Andrei Bucșa a pregătit 300 de miei pentru a-i vinde în perioada sărbătorilor Pascale. El spune că un kilogram de carne costă 85 de lei, iar în ajun de Paște, sacrifică, zilnic, aproape 30 de miei.
„În acest an, prețurile nu s-au schimbat. Poate unii au schimbat, dar noi nu, pentru că avem suficienți miei. E 85 de lei kilogramul de miel și e o sută de lei kilogramul de brânză. Lumea mai mult și mai mult dă comandă de miei de Paște. Înainte, preferau mai mult carnea de porc, dar acum, mai mulți preferă carnea de miel. Așa e sărbătoarea de Paște. Comenzile sunt mai multe din partea Chișinăului. Se taie câte 30 de miei pe zi. Depinde și de perioadă. Dacă e mai aproape de Paște, atunci se taie mai mulți”, a spus Andrei Bucșa.
În același timp, în piețe, a început goana după carnea de miel. Comercianții spun că prețurile ar putea crește în ajun de Paște, dar și din cauza secetei care ar fi afectat fermierii.
„Dacă tăiem pe bucăți va fi 80 de lei. De astăzi, lumea s-a pornit de dimineață. Săptămâna viitoare, vor fi mai mulți, iar noi ne vom strădui să aducem. Să nu cumpere de pe străzi, dar să cumpere din magazin. Să fie crescut de casă și toți vor ceva bunișor. Lumea nu trebuie să se sperie. Eu cred că va fi 90 de lei sai poate 100 de lei pentru un kilogram. Din ce cauză s-ar scumpi? Păi, a fost secetă, iar mulți producători au spus că au murit mieii, pentru că oile nu aveau lapte. Nu aveau mâncare”, povestește comercianta Zinaida Luca.
De altfel, fermierul Andrei Bucșa confirmă lovitura dată de secetă. A fost nevoit să cumpere toată hrana pentru animale, dar spune că nu va majora prețurile.
Seceta a afectat. Anul acesta, nu am strâns hrană pentru animale. Tot am cumpărat. Tot ce am făcut pe brânză, animale am cumpărat porumb, cereale, nutrețuri pentru animale. Sunt care au reușit și au cumpărat nutrețuri și nu au avut această problemă, au întreținut animalele. Dar poate fi și problema asta, să piară mielul, să piară laptele la animal. Nu vrem să schimbăm prețul, pentru că trebuie să mai cedăm oamenilor din cauza pandemiei
Andrei Bucșa, fermier
Dar tradițiile de Paște rămân sfinte pentru moldoveni și sunt gata să scoată sute de lei din buzunar pentru un miel
„Prețurile sunt un pic mari pentru salariile noastre din Moldova, dar am venit la doamna, pentru că știu că nu mă va minți. Am fost în magazinul Nr.1 și e exagerat prețul. E 147 de lei și e prea mult pentru un kilogram”.
„În fiecare an, noi cumpărăm. De la părinți am deprins. Ați văzut prețurile din acest an? Am văzut că e și ca anul trecut. Era 75 de lei kilogramul. Credeți că se va scumpi? Da, cred că da”.
„Mai bine cumperi mai scump, dar mai bun să fie. E un obicei de la părinți și cred că va fi pentru toată viața”
„Tatăl meu a fost cioban și am crescut în familie unde se folosea mereu carnea de miel. Totul e scump”.
„În fiecare an, cumpărați carne de miel? Da, anul acesta e mai scump. În an era 60, 75 de lei. Acum e 80, 85 de lei. E o tradiție, dar mai mult e așa primit, să mai mâncăm ceva sănătos. Așa cumpărăm doar porc și doar de Paște, cumpărăm carne de miel”.
De altfel, activiștii pentru protecția animalelor condamnă tradiția de a sacrifica mielul pentru masa de Paște.
„Noi avem multe obiceiuri când sunt sacrificate animalele într-un mod barbar. Nu putem interzice oamenilor să mânânce carne, dar îmi pare rău, pentru că fiecare viață trebuie prețuită. La fel, îmi pare rău că sunt anumite specii de animale pe care omul poate să le folosească. Nu știu, trebuie să ai o inimă de piatră să te uiți în ochii lor și să îi sacrifici”, a spus activista pentru protecția animalelor Valentina Dudnic.
În acest an, sărbătoarea de Paște va fi celebrată în ziua de 2 mai, cu 14 zile mai târziu decât în 2020.
Vezi și aceste știri

Până aici: Sezonul termic va fi încheiat pe 19 aprilie, în capitală

Noi alerte de călătorie! Restricțiile impuse cetățenilor moldoveni (DOC)

Partidul lui Chicu, înregistrat în Registrul de stat al persoanelor juridice: „În jurul nostru s-au adunat peste 1.600 de cetățeni”

Germania renunță la restricțiile severe anunțate pentru perioada sărbătorilor pascale, anunță cancelara Angela Merkel

Ambasadorul UE în R. Moldova, Peter Michalko, felicită poporul moldav cu sărbătoarea Crăciunului (VIDEO)
