
PSRM solicită demisia Maiei Sandu și alegeri prezidențiale anticipate: „A participat direct în complotul antistatal, antinațional și anticonstituțional”
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a anunțat că solicită demisia președintei Maia Sandu pe care o acuză de „reinstaurarea unui stat capturat”. Anunțul a fost făcut de liderul formațiunii, Igor Dodon în urma ședinței Consiliului Republican al PSRM.
・
„Partidul Socialiștilor din Republica Moldova califică decizia Curții Constituționale, adoptată sub presiunea vădită a președintelui Maia Sandu, drept o lovitură de stat, cu scopul de a instaura în Moldova un regim de guvernare extern, în interesul curatorilor de peste hotare ai lui Sandu. Curtea Constituțională a ignorat în mod brutal existența în Parlament a unei majorități, care l-a înaintat pe Vladimir Golovatiuc la funcția de prim-ministru. Putem vorbi de fapt, de reinstaurarea unui stat capturat”, se arată în declarația adoptată de formațiunea politică.
Membrii PSRM o acuză pe Sandu că ar fi implicată în răpirea de pe teritoriul Republicii Moldova a ex-judecătorului din Ucraina, Mykola Chaus și ar fi permis desfășurarea unei operațiuni ilegale a serviciilor speciale ale statului vecin. În același timp, reprezentanții formațiuni au anunțat că își exprimă neîncrederea față de actuala componentă a Curții Constituționale.
„Partidul Socialiștilor își exprimă neîncrederea față de actuala componență a Curții Constituționale din Moldova, ai cărei membri, în frunte cu președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, au devenit complici în uzurparea puterii în țară. PSRM cere demisia judecătorilor D. Manole, L. Șova și N. Roșca. Poziția principială a Partidului Socialiștilor este că membrii Curții Constituționale trebuie să fie exclusiv cetățeni ai Republicii Moldova, să nu dețină cetățenia altor state și să nu fi depus jurământ de credință față de niciun stat străin”, se menționează în cadrul declarației.
Aceștia insistă în continuare pe desemnarea ambasadorului Republicii Moldova la Moscova, Vladimir Golovatiuc în calitate de prim-ministru, susținând că acesta ar fi candidatul legitim al majorității parlamentare și că echipa sa ar avea soluții pentru depășirea crizei din țară.
Reamintim că joi, 15 aprilie, magistrații Curții Constituționale au admis sesizarea președintei Maia Sandu și au constatat că sunt întrunite circumstanțele care justifică dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a.