Reparația unui acoperiș de biserică sau procurarea climatizatoarelor, o investigație jurnalistică relevă achizițiile „prioritare” ale raioanelor în 2020

Reparația unui acoperiș de biserică sau procurarea climatizatoarelor, o investigație jurnalistică relevă achizițiile „prioritare” ale raioanelor în 2020

Deși a fost un an pandemic, planurile de achiziție ale consiliilor raionale abundă în numeroase cheltuieli alocate pentru reparații sau achiziții de parasolare sau alte utilaje, fără a majora bugetul pentru echipamente medicale sau produse sanitare. În acest mod, au fost alocați sute de mii de lei, relevă o investigație jurnalistică realizată de portalul Moldova Curată.

Sursa menționează că a solicitat tuturor consiliilor raionale din țară informații despre achizițiile efectuate în anul 2020, inclusiv cele din banii economisiți. Deși au răspuns doar jumătate din cele 30 de raioane, informațiile acumulate relevă faptul că unele consilii au gestionat ineficient banii publici, cumpărând lucruri care nu erau prioritare într-un an pandemic.

Acoperișul unei biserici, achiziție (ne)planificată

Primul caz este semnalat la Cahul unde consiliul raional a alocat 150 de mii de lei pentru a repara acoperișul unei biserici din satul Slobozia Mare, aflată în subordinea Mitropoliei Moldovei. Potrivit președintelui consiliului raional Cahul, Marcel Cenușa, banii nu au fost alocați doar din bugetul instituției.

„Noi nu am verificat consiliile locale în ce bază au făcut aceste alocații. Biserica aceasta este monument de stat. Noi am alocat la unica biserică recunoscută ca monument de stat și este inclus în nomenclatorul monumentelor istorice. Era prioritar. De câțiva ani se străduie să repare acoperișul. Au făcut reparație cu puterile proprii”, a precizat Marcel Cenușa, menționând că banii pentru această biserică au fost planificați în bugetul raional”, a menționat oficialul.

În realitate, aceste lucrări nu au fost prevăzute în Planul achizițiilor publice pentru anul 2020 conform planului de finanțare a aparatului președintelui raionului Cahul, secțiilor și direcțiilor Consiliului Raional Cahul, document accesibil pe site-ul instituției. La capitolul „Servicii”, aici sunt incluse doar lucrări de reparație a Bibliotecii pentru copii „Grigore Vieru”, dar și lucrări de reparație a sistemului de electricitate a acestei instituții.

Divertisment la Șoldănești

Consiliul Raional Șoldănești se numără printre instituțiile care au efectuate mai multe achiziții „prioritare”. Printre acestea se numără și reparația sediului care a costat bugetul 196 de mii de lei dar și procurarea mai multor servicii muzicale în sumă de 25 mii lei. Cu toate acestea, nu este specificată perioade de prestare a acestora, cu atât mai mult că nu au fost organizate concerte publice din cauza restricțiilor anti-epidemice. Potrivit președintelui raionului Șoldănești Nicolae Mîndru, serviciile muzicale au fost planificate pentru ziua de 8 martie, unde au fost invitați mai mulți cântăreți printre care și artistul Iurie Sadovnic. În lista achizițiile „prioritare” făcute de respectiva instituție se numără și procurarea jaluzeleleor în valoare de circa 10 mii de lei.

Mașină de tuns iarbă în valoare de 70 de mii de lei

Consiliul raional Sângerei a cumpărat anul trecut o mașină de tuns iarbă performantă în valoare de 70 de mii de lei.

Octavian Banaru, șeful Direcției Finanțe Sângerei, argumentează că un astfel de echipament de grădinărit a fost util, iar mașina de tuns iarbă a fost cumpărată din economii și e destinată stadionului raional.

„Anul trecut, la articolul „competiții sportive” s-au făcut niște economii. De așa mașină este nevoie demult”, a precizat funcționarul.

La Glodeni jumătate de milion de lei pentru reparația sediului CR și doar o sută de mii de lei pentru echipament medical de protecție

Consiliul raional Glodeni a alocat puțini bani pentru procurarea produselor medicale, în schimb s-a cheltuit pe reparația sediului. Potrivit listei achizițiilor de valoare mică, obținute de MoldovaCurata.md, în anul 2020 au fost achiziționate combinezoane, halate, mănuși, bonete etc.  - în valoare totală de circa 100 de mii de lei. În schimb, pentru reparația capitală a clădirii administrative a Consiliului raional au fost alocate peste 211 mii de lei, iar pentru reparația curentă  - alte 175 de mii de lei.

Fevronia Nicolaev, șefa Direcției Finanțe de la CR Glodeni, a argumentat că sediul nu a fost reparat și renovat de zeci de ani și deoarece anul trecut au fost acumulate economii, s-au renovat unele birouri.

„În clădirea asta, vă spun că din anii 90, de când am trecut aici, nu s-a făcut nimic. Asta e fosta clădire a Partidului Comuniștilor. Era o rușine mare și tot timpul, nu avem bani, nu avem bani”, spune șefa Direcției Finanțe.

În loc de echipamente medicale, a fost procurat un climatizator de 60 de mii de lei

Și autoritățile raionale de la Leova s-au înscris în rândul celor care au alocat bani pentru reparația sediului consiliului raional. Pentru realizarea acestei operațiuni au fost alocați peste 239 mii lei iar alți 54 de mii de lei au fost destinați reparației unui singur oficiu din sediul consiliului raional. În lista achizițiilor se mai numără jaluzele și parasolare în valoare de 31 de mii de lei de rând cu un aparat de aer condiționat de circa 60 de mii de lei. Economista consiliului raional Leova, Tatiana Stoiu a declarat că climatizatorul a fost atât de scump întrucât a fost amplasat în sala de ședințe, care nu este încălzită suficient în timpul iernii.

Străinii ajută, autoritățile risipesc

În timp ce mai multe consilii raionale au cheltuit irațional banii publici, alocând mai multe surse financiare pentru reparații sau achiziții inutile, partenerii externi ai Republicii Moldova au oferit mai multe ajutoare medicilor și instituțiilor medicale. Potrivit paginii web a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în 2020, UE a oferit țării noastre asistență medicală în valoare de peste 25 milioane de lei, ajutor constând în echipamente de protecție. Și alte state membre ale Uniunii Europene au oferit asistență Republicii Moldova, printre care se numără România, Germania, Franța, Polonia, Bulgaria, Lituania, Ungaria sau Malta. Valoarea totală a echipamentelor medicale oferite de partenerii externi din cadrul Uniunii Europene, se ridică la aproape 100 de milioane de lei.

Principiul utilizării eficiente a banului public, încălcat

În opinia expertei în domeniul achizițiilor publice la IDIS „Viitorul”, Diana Ranga-Enachi, deși autoritățile publice au realizat achizițiile de valoare mică conform regulamentelor în domeniu, gestionarea banilor publici nu s-a făcut ținând cont de necesitățile reale în perioada pandemiei:

„Regulamentul care guvernează achizițiile de valoare mică prevede obligația autorității de a asigura utilizarea eficientă a resurselor financiare, transparenţa, obiectivitatea şi imparţialitatea procesului de achiziţie şi încrederea publică faţă de acesta. Chiar dacă procedura în sine a fost respectată, sunt îngrijorări cu privire la prioritizarea cheltuielilor bugetare și eficiența utilizărilor banilor publici. Or, situația curentă și provocările cu care se confruntă autoritățile și bugetele acestora este una care impune mai multă diligență în cheltuirea bugetelor locale și o atenție sporită pentru necesitățile instituțiilor medicale. Procurarea mașinilor de tuns iarba, într-o perioadă în care spitalele raionale nu sunt echipate corespunzător, nu este atât o încălcare a legislație, cât o încălcare a principiilor de bună guvernare”.

Vezi investigația integral pe Moldova Curată.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Ar fi furat un seif cu 280 de mii de lei dintr-o întreprindere din Călărași, înainte de noaptea de Revelion. Patru bărbați din Comrat, reținuți

Ar fi furat un seif cu 280 de mii de lei dintr-o întreprindere din Călărași, înainte de noaptea de Revelion. Patru bărbați din Comrat, reținuți

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a vizitat regiunile separatiste din estul Ucrainei

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a vizitat regiunile separatiste din estul Ucrainei

Letonia şi Estonia s-au retras din grupul de cooperare cu China al ţărilor din Europa Centrală şi de Est

Letonia şi Estonia s-au retras din grupul de cooperare cu China al ţărilor din Europa Centrală şi de Est

Advertoriale
Î.S. MOLDATSA recrutează. Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar

Î.S. MOLDATSA recrutează. Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar

Farmacia Familiei extinde rețeaua de Hyper Farmacii DITA (VIDEO)

Farmacia Familiei extinde rețeaua de Hyper Farmacii DITA (VIDEO)

Despre finanțe și investiții, pe înțelesul tinerilor, cu Lilian Guzun, CEO Iute Credit  (VIDEO)

Despre finanțe și investiții, pe înțelesul tinerilor, cu Lilian Guzun, CEO Iute Credit  (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
  Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
 • Hike cu mine! Unde? La Seliște, să vezi un fag de 300 de ani și să afli cum un slovac a venit în Moldova și s-a apucat să ne dezvolte turismul (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Crima din pădurea de la Strășeni: Unul dintre cei suspectați de omor este fiul fostului polițist Ion Stratulat
 • 2
  Sfârșit tragic pentru un moldovean aflat în vacanță. Un bărbat s-a înecat într-o piscină din Turcia
 • 3
  Datoriile acumulate de Moldovagaz față de Gazprom vor fi supuse auditului de două companii din Norvegia și Marea Britanie. APP a semnat contractul
 • 4
  Prețul motorinei scade sub 26 de lei. Află prețul plafon stabilit de ANRE la carburanți, pentru data de 12 august
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.