
„Dintr-o glumă a ieșit un business”. Povestea moldovencei care și-a creat un brand vestimentar în Belgia (FOTO)
Satul Oeselgem din provincia belgiană Flandra este cuprins de o liniște surdă. Este duminică, iar în această zi toți vor să doarmă un pic mai mult decât de obicei. Doar câteva mașini mai circulă pe străzile înguste ale satului și câțiva oameni pot fi văzuți la alergat. Dar, nici timpul de afară nu te ține în casă, pentru că este soare din plin, un vânt ce adie lin și în jur un miros îmbătător de flori de primăvară, o zi minunată pentru a descoperi noi oameni și locuri.
・
Mașina noastră se oprește lângă o casă cu un singur nivel, de culoare albă-sinilie. În prag ne întâmpină, gospodina casei – Ana Pascari. O femeie firavă, cu spatele drept și îmbrăcată cu o cămașă de un albastru deschis. Cu un zâmbet imaculat, ne invită să intrăm. Ana este originară din raionul Orhei, Republica Moldova, dar de circa 11 ani locuiește în Belgia cu fetița ei. Înăuntru, casa este spațioasă cu 2 dormitoare, living cu șemineu, canapele de culoare albă. În mijlocul camerei, pe o masă mare, stă o vază cu lalele. Se simte că este primăvara. Ne conduce în odaia unde ea lucrează. În cameră este insuficiență de lumină. Geamul este aproape acoperit de casa vecină. Pe masă sunt o mulțime de schițe, computerul la care ea lucrează și o altă vază, de data aceasta – cu flori uscate. În partea stângă, pe umerașe, stau înșirate câteva rochii.
„Iată aici sunt câteva rochii din toată colecția mea. Celelalte sunt la atelier în Bruxells, unde eu lucrez”, spune Ana și trece cu mâna peste ele.
Sunt de toate culorile. Mai observi câteva fuste sau rochii mai scurte, dar în marea parte sunt din cele lungi și cu trenă. În partea dreaptă, tot peretele este mobilat cu dulapuri cenușii. Se vede că acolo ține toace cele necesare pentru pasiunea ei. Ana este designer vestimentar. Mânuiește de minune creionul și desenează schițe ca un profesionist, deși nu are studii în acest domeniu. Ana a absolvit Colegiul de medicină din raion și are o diplomă de moașă. A venit împreună cu fetița Sabina în Belgia, pentru că fostul ei soț lucra aici. A făcut un curs de prezentare și combinare a culorilor și astfel a lucrat merchandiser timp de șase ani.
După doi ani de căsnicie, Ana a divorțat, iar Sabina a rămas să trăiască cu mama ei în Belgia. Aceasta este o parte dureroasă din viața Anei. Dar, anume din acel moment, ea a luat creionul în mână și a început să deseneze.
„Tot talentul meu a venit în momentul când mi-a fost foarte greu în viață. Am trecut printr-o criză, apoi divorț și de atunci mi s-a deschis acest talent. M-am răgăsit. Desenând, încercam să mă calmez. Era o lume în care mă cufundam. Eram doar eu și desenul. Ceea ce aveam în minte, așezam pe foaie”, povestește Ana, amintindu-și de primele clipe în care a început să deseneze.
Dacă treci cu privirea printre shițele ei, observi că majoritatea sunt rochii de seară. Anei îi plac rochiile și are o mulțime în garderoba ei. „Consider că o femeie nu trebuie să fie îmbrăcată în pantaloni ca un bărbat, pentru că noi avem bărbați. Ea trebuie să se prezinte ca o femeie”, spune ea, ridicând tonul vocii și gesticulând din mâini.
În primele schițe făcute de ea predominau culorile reci, ca negru sau albastru, dar cu timpul culorile au devenit mai calde și luminoase. O prietenă bună din Italia a convins-o să încerce să-și facă un business din hobby-ul ei. Ea nici nu se gândea să dezvolte ceva din asta. Ea doar desena femei rochii.
„Le desenam pur și simplu pentru mine. Am cumpărat o mapă și desenam. Nu arătam nimănui ceea ce desenez. Apoi prietena le-a văzut și mi-a spua că în Italia sunt fabrici care ar putea coase după design-ul meu”, îmi spune Ana și caută repede printre desene primele sale schițe să mi le prezinte.
Ana nu credea că va ajunge în Italia, nu credea că va ieși ceva deosebit din simplele schițe ce le desena.
În 2014, a fost în Bolongna cu prietena ei, să-și încerce norocul. Dar, fabricile de acolo nu coseau după design-ul altor persoane, doar după schițele proprii. A mai fost și în alte regiuni ale Italiei să caute ceva relevant, dar fără succes. După un timp norocul i-a surâs și Ana a găsit ceea ce căuta chiar în țara în care locuia.
„Nu trebuia să plec în Italia sau în altă parte. Aici, în Antwerpen am făcut cunoștință cu o croitoreasă care a rămas fascinantă de lucrările mele și a spus că vrea să lucreze cu mine. Apoi i-am prezentat schițele mele altei croitorese din Bruxelles și a fost de acord să lucreze cu mine. Acum, coasem toate colecțiile doar în Antwerpen”, mai adaugă Ana Pascari.
Ana și-a deschis propriul ei brand vestimentar în Belgia - „Yasmina”. Este un cuvânt din limba musulmană, care în traducere înseamnă „floare de iasomie”.
„Numele l-am avut mereu în cap. Este unul preferat. Yasmina este o floare foarte gingașă cum sunt florile de iasomie. Yasmina este a doua eu. Mulți prieteni mă numesc uneori Yasmina și nu Ana. Noi, oamenii suntem uneori cu două fețe și câteodată nu ne putem exprima cine suntem pe dinăuntru. Eu o folosesc ca să mă exprim. Ceea ce vezi în Yasmina, asta sunt eu. La birou, Ana este altă persoană și nimic din ce este în Yasmina nu găsești în doamna ceea care este severă, punctuală și critică”, spune râzând Ana.
Yasmina este a doua față a Anei, unde predomină feminitatea, finețea, frumusețea și stilul. În spatele unei rochii este o muncă titanică la care lucrează trei persoane: Ana, ca designer vestimentar, croitorița din Antwerpen și încă o pictoriță moldoveancă, care o ajută pe Ana când nu mai are timp să deseneze. Majoritatea rochiilor sunt cusute din stofe delicate, cum ar fi atlasul.
„Îmi plac lucrările din atlas, pentru că sunt fine și reprezintă feminitatea. Asta reprezintă Yasmina”, afirmă ea și scoate o rochie de pe umeraș să mi-o prezinte ca model.
Este de un verde deschis și sus are o țesătură maro transparentă. E o rochie cu spatele gol. Uneori este sfătuită de croitorească să aleagă și alte stofe. Dar Anei îi place tot ce este fin, sexy, lung. E conștientă că trebuie să învețe să-și crească businessul. Să învețe cum să facă bani ca să trăiască. Ana face rochii la comandă pentru orice tip de vârstă. Majoritatea sunt pura ei inspirație.
„Multe rochii create de mine deja au fost purtate de mine la festivități. Unele le coasem, facem sesiuni foto, le postăm pe internet și așteptăm să fie cumpărate de cineva”, spune Ana.
Nu face rochii ca să fie în rând cu ultimele tendințe ale modei și nici nu se inspiră de la alți designeri. Face rochii după cum îi spune inima și gândul. Totul îi iese din spontan. Muza îi vine în cel mai nepotrivit moment și atunci trebuie să ia repede creionul și foaia în mână.
„Muza vine atunci când vrea ea. Cel mai des a venit când am trecut prin divorț. Atunci venea în fiecare zi. Când aveam o perioadă dificilă, culoarea predominantă era negrul. Când era o zi mai bună, și culorile erau mai calde”, oftează creatoare.
Un moment de neuitat pentru Ana este faptul că Miss Belgia 2018 a devenit câștigătoarea concursului „Face of Beauty International”, purtând o creație de-a ei. Acesta este un succes mare al brandului Yasmina, pentru care designerul se simte mândră.
Unul din secretele pentru crearea rochiilor frumoase este combinarea stilurilor. Ana se inspiră mai mult din stilurile boho și clasic, pe care le combină în permanență. Creațiile ei se adresează femeilor care vor să-și etaleze frumusețea. În majoritatea rochiilor observi gustul rafinat al creatoarei prin dezgolirea spatelui, a pieptului, a umerilor sau a coapsei. Astfel, Ana spune că scoate în evideță frumusețea unui corp feminin. La prima vedere îți pare că hainele sunt extravagante, dar nu-i nici pe departe așa.
„În comparație cu designerii moldoveni, hainele mele sunt mult mai simple, dar în comparație cu designerii de aici, creațiile mele sunt mai diverse și colorate. În Moldova unele haine sunt lipsite de gust sau prea încărcate. Când mergi la o nuntă în Moldova, ai impresia că mergi la un bal mascat. În Belgia vestimentația este sumbră, predomină mult culoarea cenușie și tristețea”, spune Ana Pascari.
Crearea schițelor pentru o colecție de haine durează aproximativ două luni de zile, timp în care autoarea desenează pe foaie tot ce are în gând. Dar, recent, Ana și-a ușurat un pic munca prin achiziționarea unui asistent robot. El îi oferă posibillitatea să transpună, ceea ce desenează, direct pe ecranul computerului. Astfel, la final, iese un video în care ilustrează întreg procesul, de la începutul și până la sfârșitul schițării unui model.
„El mă ajută să public îndată schițele. Îmi ușurează lucrul. Pun foaia pe el și tot ce desenez îmi este redat pe ecranul compunerului meu”, spune Ana și aduce asistentul robot.
Seamănă cu o tabletă. Are și un pix specific. Un lucru util, pe care Ana îl ia deseori când pleacă la drumuri lungi sau când trebuie să petreacă mult timp în mașină.
Atunci când ești la început de drum este foarte dificil să construiești un business. Mai ales că ești într-o țară străină în care nu simți sprijinul persoanelor dragi. Ana, însă, este un exemplu care spune că poți reuși.
„În primul rând trebuie să ai abilități de comunicare. Să fii designer vestimentar este ușor: desenat - două ore, țesut și cumpărat - trei ore, croirea - o zi. Vânzarea produsului final, însă, se realizează doar prin comunicarea eficientă dintre creator și client. Trebuie să știi cum să-ți prezinți produsul, astfel încât oamenilor să le placă. Mulți designeri au talent, dar sunt introverți și asta le joacă festa. Ei nu știu cum să socializeze cu oamenii, cum să-și realizeze produsele create. Dacă ești introvert, asta nu înseamnă că ai o patologie. Trebuie doar să lucrezi mai mult asupra ta. Multe talente se pierd din această cauză. Trebuie să fii indiferent la critica persoanelor străine. Doar critica persoanelor dragi o poți asculta și transforma în critică constructivă”, concluzionează Ana Pascari.
Pandemia de COVID-19 i-a distrus multe vise. În 2020, Ana a creat a doua colecție de rochii de mireasă, dar nici până astăzi rochiile nu au fost prezentate lumii.
„Gata! S-a terminat. Nu mai fac nimic. Am fost la contabilă și i-am spus să închidem tot businessul. Am avut un stres imens. Croitoreasa, însă, mi-a spus că e normal așa ceva, pentru că e pandemie. Contează să mergi mai departe, să nu renunți. Asta te va face mai puternic”, povestește Ana ridicând tonul voci și lăsând mâinile în jos în semn de resemnare.
Acesta a fost cel mai mare eșec al ei. Dar, se alină cu aminitirile calde despre prima ei colecție de rochii de mireasă. Erau rochii fenomenale și cele mai apreciate obiecte vestimenare create de ea.
„Erau pompoase, mari, cu trene de 3 - 6 metri, care nu încăpeau în cadru la sesiunile foto. Asta a fost o bombă, pentru că înainte făceam doar rochii de seară și oamenii nu s-au așteptat la una ca asta. Nu a fost ideea mea, ci a croitoresei mele”, își amintește ea și scoate dintr-un setar o mapă plină cu stofe.
Mici pătrățele de stofe pentru rochii de mireasă, de cele mai variate modele: transparente, cu flori și frunze, cu luciu, de culoarea spumei laptelui sau a caramelei, fine la atingere. În această colecție Ana a mai participat nu doar ca designer, dar a și cusut cu acul unele detalii ale rochiilor. De asta ține atât de mult la această colecție.
Ana este mulțumită de tot ce a realizat în viața ei. De la viață numai cere nimic, doar timp. Fiind o persoană energică, o zi nu îi este destul pentru a realiza tot ce are în plan. Dacă ziua ar fi de 48 de ore, atunci Ana ar fi mai fericită. Acum, face studii la Drept și criminilogie, iar pe viitor vrea să ajungă un om al legii.
* Autor: Elena Ciobanu, stagiară