Care este partea întunecată a rețelelor sociale și cât costă să creezi un site în Republica Moldova. INTERVIU cu un tânăr programator (FOTO)

Care este partea întunecată a rețelelor sociale și cât costă să creezi un site în Republica Moldova. INTERVIU cu un tânăr programator (FOTO)

Vlad Ciobanu este o persoană căreia îi plac schimbările radicale. A absolvit Universitatea Tehnică din Moldova, filiera francofonă a Facultății de Tehnologie și Management în Industria Alimentară. Recent, însă, s-a reprofilat în domeniul Informaticii ca programator web. Actualmente este developer freelancer. Își vinde servicille și aplicațiile pe care le dezvoltă personal. Mai multe despre ce înseamnă această îndeletnicire și ce se ascunde în spatele site-urilor de socializare, aflăm din interviul ce urmează.

Cu ce te ocupi?

Sunt developer Front End. Majoritatea proiectelor la care lucrez sunt legate, în primul rând, de aranjarea elementelor pe interfața ecranelor, fie ale calculatoarelor, tabletelor sau smartphoanelor. În al doilea rând se ține cont de experiența de utilizator și feed-back-ul acestuia.

Ce presupune activitatea de developer freelancer?

Un developer web creează aplicații web sau aplicații mobile. Creează site-uri pe Internet. El elaborează și propune soluții pentru afacerile de comerț pe Internet. Este foarte important ca aceste aplicații să fie verificate, testate periodic și să corespundă unui anumit nivel de securitate, iar în unele cazuri să fie făcute modificări, ajustări și îmbunătățiri ale codului.

Cu ce unelte lucrezi pentru a crea un site web?

În primul rând pentru a face programare web ai nevoie de un calculator și o conexiune la Internet. În continuare, fiecare developer își alege uneltele de dezvoltare, în funcție de proiectul la care lucrează. Eu practic în fiecare zi folosesc HTML, CSS și limbajul de programare JavaScript.

...

Descrie procesul prin care creezi o simplă pagină de prezentare.

Voi începe prin a spune că astăzi orice companie care vrea să aibă succes, trebuie să-și creeze un site care să poată fi accesat din orice colț al lumii. De obicei gama de culori, formele și aspectul general al paginii sunt elaborate de către designer-ul web. Această pagină de prezentare va conține o legendă despre companie, o descriere, informații generale, sigla întreprinderii după caz și acel ceva care o diferențiază de altele. Voi crea o pagină interactivă unde internautul poate găsi ușor informația de care are nevoie. Nu vor lipsi nici butoanele care fac legătura cu rețelele de socializare: Facebook, Twitter, Instagram etc.

Povestește-mi despre un proiect la care ai lucrat recent și te-a impresionat?

Am lucrat la o aplicație web care colectează informații despre evoluția pandemiei COVID-19 de pe tot globul pământesc. Aceasta conține numărul de cazuri de infectare, numărul de însănătoșiri, decese, diagrame și tabele cu vacinările făcute. Astfel, datele pot fi accesate din majoritatea țărilor lumii, la distanța de un click. E foarte important ca medicii epidemiologi și tot personalul medical să aibă în fața lor datele atualizate despre acest virus.

Ai proiecte personale?

Unul dintre primele mele proiecte personale a fost să creez un blog despre lumea șahului, deoarece sunt pasionat de șah. Scopul era să adun o comunitate de membri activi care să promoveze acest joc, să se implice în instruirea noilor membri, să organizeze competiții și să publice pe pagina de Internet a clubului ultimele noutăți și calendarul de activități.

...

La ce trebuie să fii atent când creezi un site web?

Menționasem mai devreme că avantajul unui site web este că poate fi accesat din orice colț al lumii. Respectiv, faptul ca poate fi tradus în pricipalele limbi de circulație internatională, cum ar fi engleza, chineza, germana, rusa, franceza, poate constitui un avantaj important. Un alt aspect este viteza de încarcare a site-lui, care depinde de mai mulți factori: calitatea codului, furnizorul de găzduire a site-ului sau hosting, baza de date. Al treilea aspect ar fi optimizarea motorului de căutare. Cu toții cunoaștem că atunci când avem nevoie de ceva pe Internet căutam pe Google. Scopul nostru este ca atunci când tapezi numele companiei, ea să apară cât mai sus în rezultatele căutării.

Ce trebuie sa conțină un site web ca să placă și publicului care îl accesează?

Întâi de toate trebuie să stabilim clar cine este publicul țintă. Drept criterii, aici putem menționa vârsta, domeniul de activitate, regiunea etc. Astfel putem selecta informația corespunzătoare ce trebuie afișată pe site, în funcție de publicul ales. Se va ține cont de utilitatea informației, cuvintele cheie, subiectele abordate și o navigare intuitivă pe site.

Care este diferența în crearea unui site pentru o companie specializată și un site de divertisment?

Site-ul unei companii joacă un rol esențial în crearea primei impresii a vizitatorului. De aceea, există un șir de constrângeri și standarte care trebuiesc respectate: culorile să armonizeze cu domeniu de activitate, textul descriptiv să fie scurt, clar și bine strucuturat, astfel încât utilizatorul să-și găsească ușor informația de care are nevoie. De cealaltă parte, un site de divertisment (jocuri video, muzică, filme online) au scopul de a ține vizitatorul cât mai mult timp pe acest site. Aici aș putea să-l compar cu un supermarket, în care mergi să-ți cumperi pâine, dar ești nevoit să treci prin toate galeriile până la secția respectivă. Deci vom avea publicitate din belșug, diferite banere și afișe cu promoții și vânzări, cu scopul de a rentabiliza site-ul. Însă constrângeri avem mai puține.

...

Cum putem indentifica un site fake și unul autentic?

Această întrebare ține de securitatea datelor cu caracter personal. În ultimii cinci ani se atestă o creștere coniderabilă a atacurilor cibernetice. Maximă vigilență trebuie să avem atunci când primim un email de la bancă în care ni se cere să ne actualizăm profilul și/ sau să schimbăm parola. Publicitațiile de pe site-uri, dacă sunt accesate, uneori pot deschide ferestre noi în care să ni se ceară date personale. Înainte de a accesa un site guvernamental, pentru a beneficia de serviciile de stat, este important să verificăm adresa site-ului, deoarece au fost destule cazuri de piratare a conturilor personale. Rețelele de socializare prezintă un risc pentru răspândirea informațiilor fake, a site-urilor fake, de aceea e important să avem grijă când primim mesaje cu anumite link-uri și ni se cere subtil să-l accesăm.

Cum poți explica succesul Facebook-ului, YouYube-ului și Instagram-ului?

Părerea mea este că succesul se datorează unui studiu amănunțit despre comportamentul psihologic și social al omului. Aici putem menționa câteva momente. În primul rând, omul este o ființă care are nevoie de comunicare pentru a se dezvolta. În al doilea rând, cunoaștem că omul tinde să-ți expună viața opulentă sau să manipuleze cu alte persoane de un nivel intelectual mai inferior. În al treilea rând, omul de asemenea partajează informația și experiența de viață cu cei din jurul lui. Astfel s-au creat premize pentru ca rețelele de socializare să ocupe un rol din ce în ce mai mare în viața și activitatea unui om.

Care este partea întunecată a unui site de socializare?

Dacă e să comparăm un site de socializare cu un iceberg, atunci partea lui întunecată este partea icebergului scufundată în apă. Nu e un secret pentru nimeni că toată informația din rețelele de socializare se stockează, se prelucrează în scopul de a deveni publică. Pentru acest lucru e necesar de niște baze de date enorme, bine configurate, care furnizează datele înregistrate către companiile de marketing, vânzări, publicitate, etc. În altă ordine de idei, chiar dacă administratorii acestor site-uri depun eforturi pentru a curăța informația care circulă pe site, de multe ori, aceste măsuri, se dovedesc a fi insuficente. Aș mai adăuga că minorii sunt cel mai des victime ale violențelor ce se produc pe rețelele de socializare și efectul lor este imprevizibil și pe termen lung.

...

Noi putem accesa liber Facebook-ul și Instagramul, având cont și desigur acces la Internet. Adică noi, ca simpli utilizatori, nu dăm niciun ban pentru asta. Ce primesc în schimb cei ce stau în spatele acestor comunități?

Primesc exact ceea ce tu ești dispus să le oferi, adică numarul tău de mobil, nume, prenume, email, adresa de domiciliu, fotografii, mesaje, postări. Aceste informații sunt suficiente pentru a avea idee ce fel de personalitate ești, și asta poate constitui o sursă de informație pentru oricine ar vrea să cunoască mai multe despre tine.

Cât costă să creezi un site web în general?

Daca îl creezi singur pe platforme online care propun astfel de servicii e gratuit, însă va dura mai mult timp. Dacă apelezi la serviciile unui programator web, costul poate varia între 50 și 5.000 de euro. Depinde de volumul caietului de sarcini și timpul alocat pentru acest proiect. În fine, serviciile unei companii IT, care se ocupă cu acest gen de activități, vor costa dublu sau chiar triplu.

De ce aspecte ar trebui să țină cont un programator la etapa de crearea a unui site sau aplicații?

Aș putea să remarc faptul că există tendința tot mai mare ca site-urile web să fie accesate de pe un smartphone. Astfel crește cererea pe piață a aplicațiilor mobile ce se adaptează ușor la dimensiunile ecranelor mici. Pe de altă parte, odată cu apariția 3G și 4G, smartphoanele sunt echipate cu un întreg arsenal de componente care permit comunicare video, streaming, deplasarea cu GPS, jocuri video etc. Ideea este că programatorul din start știe că volumul de informație care trece prin aplicația sa este în continuă creștere, iar asta presupune o analiză mai minuțioasă a algoritmilor utilizați ulterior pentru crearea site-ului.

Ce tendințe observi în prezent în acets domeniu al development-ului?

Una din tendițele pe care le-am observat este lucrul în remote, adica de acasă. Având o conexiune bună de Internet, un programator poate lucra cu echipa sa fără să fie nevoie să se afle în același birou. O altă tendință este faptul că are loc automatizarea multor procese, datorită inteligenței artificiale, iar companiile caută cel mai des un developer fullstack, care să poată interveni pe durata întregului proces de elaborare a aplicației.

Cu ce ai asemăna activitatea ta?

Programarea web este arta de a scrie cod. Ai nevoie de liniște și concentrare pentru a-ți așterne gândurile. Instrucțiunile scrise reprezintă un joc mental de inteligență atunci când vine vorba de implementarea aplicației create.

Ce îți place cel mai mult în acest domeniu?

Informatica este un domeniu care este în continuă creștere și dezvoltare. Cel mai mult îmi place că limbajele de programare evoluează, iar softurile cu care lucrez sunt actualizate periodic, astfel ca lucrul programatorului să fie cât mai plăcut. Plus la aceasta, există grupuri de IT-iști care lucrează la proiecte open source, adică gratuite. Ei discută pe forumuri, pun întrebări și primesc răspuns despre orice ramură a acestei știinte.

Ce este cel mai dificil și cel mai ușor în această meserie?

Voi începe cu cel mai ușor lucru. După părerea mea, acesta ar fi antrenamentul zilnic. Pentru a fi în formă va trebui sa faci sport, să mergi la sală, deoarece statul pe scaun o perioadă îndelungată nu e deloc benefic organismului. Multe companii IT dispun de săli special amenajate pentru asta. Cel mai dificil cred că e logica. E nevoie de o capacitate de analiză și atenție la detalii. Cu cât site-ul are mai multe linii de cod, cu atât e mai greu să te regăsești în el pentru a face modificările necesare.

Ce crezi despre 5G?

Omenirea este la un nivel tehnologic destul de înalt, dacă e să urmărim ultimele acțiuni ale lui Elon Mask cu Tesla, SpaceX și zborul spre Marte. Această tehnologie a creat dispute în rândul societății, dar nevoia de a transmite o cantitate tot mai mare de informații dintr-un colț al globului în altul a permis accelerarea proceselor de automatizare și fabricare a componentelor 5G. Nu ne rămâne decât să ne adaptăm, să ne implicăm activ în acest proces și să sperăm că progresul tehnico-științific va alege calea cea mai bună de dezvoltare.

Vlad, îți mulțumim pentru această discuție.

*Autor: Elena Ciobanu, stagiară

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.