„Susține educația agricolă” - următoarea generație de fermieri beneficiază de suport din partea Uniunii Europene (VIDEO)

„Susține educația agricolă” - următoarea generație de fermieri beneficiază de suport din partea Uniunii Europene (VIDEO)


Creșterea nivelului vieții cetățenilor din mediul rural, dezvoltarea domeniului agroalimentar și formarea tinerilor specialiști calificați în Republica Moldova, sunt câteva dintre principalele direcții de asistență ale Uniunii Europene. În acest sens, în ultimii ani, instituțiile de învățământ profesional-tehnic agricol beneficiază de programe de formări, suport tehnic, participare la expoziții și instruiri în cadrul proiectului cu finanțare europeană DEVRAM.

Șapte Instituții educaționale din învățămîntul profesional tehnic au avut posibilitatea să-și modernizeze baza tehnico-materială, să doteze cu utilaj și echipament nou laboratoare și ateliere, printre care și școala profesională Bubuieci.

„Pe lângă faptul că suntem unica instituție din Republica Moldova care formăm muncitori în domeniul floriculturii, mulțumită și grație proiectelor Uniunii Europene și anume proiectului DEVRAM – Dezvoltarea Zonelor Rurale, profesorii care activează la comisia metodică au beneficiat de un șir de formări din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca și datorită acestor formări putem să împărtășim abilitățile practice și elevilor, cele mai noi tendințe în domeniul floriculturii”, spune Tatiana Costin, profesoară Școala Profesională Bubuieci.

Instituția a obținut finanțare și pentru montarea unui sistem de irigare modern pentru serele în care elevii petrec practica de studiu.

„Datorită Uniunii Europene avem un sistem de irigare modern care ne ajută la germinarea semințelor, creșterea plantelor floricole, să facem aranjamente florale, amenajarea grădinilor”, spune Maria Matasari, elevă la Școala Profesională Bubuieci.

Dezvoltarea strategică a industriei agroalimentare este imposibilă fără pregătirea specialiștilor în baza unei curricule moderne. Un progres evident, datorită proiectelor cu finanțare europeană, a cunoscut Colegiul Agroindustrial din orașul Ungheni și Centrul de Excelență de Viticultură și Vinificație din Chișinău.

„Mă bucur că învăț în acest colegiu deoarece este dotat cu echipamente moderne ce favorizează studiul personal dar și al celorlalți elevi din colegiu. Colegiul este dotat cu mașini și utilaj agricol de ultimă generație, sistem IT ce favorizează studiului tuturor elevilor dar și un laborator tehno-chimic care ne ajută să studiem mai bine la obiectele de specialitate. Echipamentele moderne ne ajută pe noi studenții să devenim mai competitivi pe piața internă, în domeniul agriculturii”, povestește Alexandru Iutiș, elev la Colegiul Agroindustrial Ungheni.

„Cu suportul Uniunii Europene și anume prin Pro Didactica noi am avut o asistență financiară în dotarea laboratorului de viticultură. Noi am solicitat să ne ofere posibilitatea de a procura tot ce este legat de practica în câmp a elevilor, adică ca elevul să fie dotat cu scule moderne. În rezultat noi am procurat 16 seturi începând de la operația de tăiere și până la recoltare”, spune Sergiu Zabolotnîi, director Centrul de Excelență de Viticultură și Vinificație Chișinău.

Proiectul implementat de către Agenția Austriacă pentru Dezvoltare în parteneriat cu Centrul Educațional Pro Didactica și Donau Soja, au contribuit la modernizarea proceselor de studiu teoretic și practic. Lucru care va ajuta absolvenții instituțiilor de învățătământ să devină specialiști calificați solicitați pe piața muncii de acasă.

„Componenta educațională din cadrul proiectului DEVRAM constituie un buget de peste opt sute mii de euro, sunt mai multe domenii de intervenție pentru instituțiile educaționale printre care elaborarea de curricule noi, printre care instruirea profesorilor, capacitarea elevilor cu noi metode de practică în cadrul întreprinderilor, capacitarea tehnică a atelierelor, laboratoarelor, sălilor de instruire. Pentru prima dată instituțiile profesional-tehnice vin cu o ofertă de formare continuă a adulților și desigur nu pot să nu menționez și susținerea absolvenților în lansarea de afaceri”, spune Daniela Preașca, manager de proiect Centrul Educațional Pro Didactica.

Victor Orescu, administează împreună cu tatăl său, Cooperativa Agricolă de Producere „Roada Dumbravei”. Tânărul a reușit deja să participe la cursurile de formare și să aplice în practică noile metode modernizate pentru a crea condiții atractive de practică și angajare a specialiștilor în domeniul agroalimentar.

„Noi trebuie să aducem persoane tinere în domeniul dat iar la cursul la care am participat avem ocazia noi agenții economici să oferim elevilor practica care considerăm că este necesară”, spune Victor Orescu, manager cooperativa de producere „Roada Dumbravei”.

O direcție importantă pentru susținerea și modernizarea educației agricole este ajustarea cadrului național al calificărilor prin elaborarea de standarde ocupaționale și standarde de calificare atât de necesare sectorului, la fel, au fost elaborate în cadrul proiectului DEVRAM.

„Modernizarea învățământului profesional este aplicarea de tehnologii, de inovații, de echipamente, de platforme noi, inovaționale, în tot ce se numește digitalizarea curriculelor, a metodelor de predare-învățare, metodele de evaluare a cunoștințelor și nu în ultimul rând procesul practic. Fiecare elev trebuie să aibă șansa să aplice în practică tot ce învață la ore și această practică el o poate învăța atât în cadrul instituției, cât și la întreprindere, având acces la tot ce se numește proces de producție, proces industrial, hale, echipamente, inovații”, spune Daniela Preașca, manager de proiect Centrul Educațional Pro Didactica.  

Sprijină redacția Agora cu 160 de lei pe lună, iar noi te răsplătim cu un coș de produse locale de la From the Heart Shop.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Energie verde în mai multe sate din Moldova. La o fermă de vaci, un parc de pescuit și un gimnaziu au fost instalate panouri solare (VIDEO)

Energie verde în mai multe sate din Moldova. La o fermă de vaci, un parc de pescuit și un gimnaziu au fost instalate panouri solare (VIDEO)

Prin granturi europene, în raionul Sîngerei se modernizează o fermă de capre, o mini-fabrică de confecții și se dezvoltă turismul rural (VIDEO)

Prin granturi europene, în raionul Sîngerei se modernizează o fermă de capre, o mini-fabrică de confecții și se dezvoltă turismul rural (VIDEO)

Noi proiecte finanţate de Uniunea Europeană în Republica Moldova

Noi proiecte finanţate de Uniunea Europeană în Republica Moldova

Advertoriale
A urcat Everestul de 24 de ori în 25 de ani. Istoria șerpașului care ajută alpiniștii să escaladeze cel mai înalt munte de pe planetă

A urcat Everestul de 24 de ori în 25 de ani. Istoria șerpașului care ajută alpiniștii să escaladeze cel mai înalt munte de pe planetă

Vino să asculți în premieră piesele noi de pe albumul ACASĂ la concertul Irinei Rimes de la Teatrul Verde

Vino să asculți în premieră piesele noi de pe albumul ACASĂ la concertul Irinei Rimes de la Teatrul Verde

Celebrăm Viața - un eveniment istoric în Programul „În Brațele Mamei” (FOTO)

Celebrăm Viața - un eveniment istoric în Programul „În Brațele Mamei” (FOTO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Directorul Promo-Lex, Ion Manole, despre noua Avocată a Poporului: „A fost un vot simplu, plictisitor și antidemocratic”
 • 2
  Câți deputați au prezentat certificate de imunizare anti-COVID? Voronin: „Cei nevaccinați să fie fugăriți” (FOCUS)
 • 3
  Omul legii: A renunțat la epoleți pentru a-și construi o casă, apoi a renunțat la străinătate pentru a reveni la epoleți
 • 4
  Noi detalii despre perchezițiile efectuate de Procuratura Anticorupție la domiciliul ex-deputatului PDM Vladimir Andronachi
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.