„Susține educația agricolă” - următoarea generație de fermieri beneficiază de suport din partea Uniunii Europene (VIDEO)

„Susține educația agricolă” - următoarea generație de fermieri beneficiază de suport din partea Uniunii Europene (VIDEO)

Creșterea nivelului vieții cetățenilor din mediul rural, dezvoltarea domeniului agroalimentar și formarea tinerilor specialiști calificați în Republica Moldova, sunt câteva dintre principalele direcții de asistență ale Uniunii Europene. În acest sens, în ultimii ani, instituțiile de învățământ profesional-tehnic agricol beneficiază de programe de formări, suport tehnic, participare la expoziții și instruiri în cadrul proiectului cu finanțare europeană DEVRAM.

Șapte Instituții educaționale din învățămîntul profesional tehnic au avut posibilitatea să-și modernizeze baza tehnico-materială, să doteze cu utilaj și echipament nou laboratoare și ateliere, printre care și școala profesională Bubuieci.

„Pe lângă faptul că suntem unica instituție din Republica Moldova care formăm muncitori în domeniul floriculturii, mulțumită și grație proiectelor Uniunii Europene și anume proiectului DEVRAM – Dezvoltarea Zonelor Rurale, profesorii care activează la comisia metodică au beneficiat de un șir de formări din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca și datorită acestor formări putem să împărtășim abilitățile practice și elevilor, cele mai noi tendințe în domeniul floriculturii”, spune Tatiana Costin, profesoară Școala Profesională Bubuieci.

Publicitate
...

Instituția a obținut finanțare și pentru montarea unui sistem de irigare modern pentru serele în care elevii petrec practica de studiu.

„Datorită Uniunii Europene avem un sistem de irigare modern care ne ajută la germinarea semințelor, creșterea plantelor floricole, să facem aranjamente florale, amenajarea grădinilor”, spune Maria Matasari, elevă la Școala Profesională Bubuieci.

Dezvoltarea strategică a industriei agroalimentare este imposibilă fără pregătirea specialiștilor în baza unei curricule moderne. Un progres evident, datorită proiectelor cu finanțare europeană, a cunoscut Colegiul Agroindustrial din orașul Ungheni și Centrul de Excelență de Viticultură și Vinificație din Chișinău.

...

„Mă bucur că învăț în acest colegiu deoarece este dotat cu echipamente moderne ce favorizează studiul personal dar și al celorlalți elevi din colegiu. Colegiul este dotat cu mașini și utilaj agricol de ultimă generație, sistem IT ce favorizează studiului tuturor elevilor dar și un laborator tehno-chimic care ne ajută să studiem mai bine la obiectele de specialitate. Echipamentele moderne ne ajută pe noi studenții să devenim mai competitivi pe piața internă, în domeniul agriculturii”, povestește Alexandru Iutiș, elev la Colegiul Agroindustrial Ungheni.

...

„Cu suportul Uniunii Europene și anume prin Pro Didactica noi am avut o asistență financiară în dotarea laboratorului de viticultură. Noi am solicitat să ne ofere posibilitatea de a procura tot ce este legat de practica în câmp a elevilor, adică ca elevul să fie dotat cu scule moderne. În rezultat noi am procurat 16 seturi începând de la operația de tăiere și până la recoltare”, spune Sergiu Zabolotnîi, director Centrul de Excelență de Viticultură și Vinificație Chișinău.

Proiectul implementat de către Agenția Austriacă pentru Dezvoltare în parteneriat cu Centrul Educațional Pro Didactica și Donau Soja, au contribuit la modernizarea proceselor de studiu teoretic și practic. Lucru care va ajuta absolvenții instituțiilor de învățătământ să devină specialiști calificați solicitați pe piața muncii de acasă.

„Componenta educațională din cadrul proiectului DEVRAM constituie un buget de peste opt sute mii de euro, sunt mai multe domenii de intervenție pentru instituțiile educaționale printre care elaborarea de curricule noi, printre care instruirea profesorilor, capacitarea elevilor cu noi metode de practică în cadrul întreprinderilor, capacitarea tehnică a atelierelor, laboratoarelor, sălilor de instruire. Pentru prima dată instituțiile profesional-tehnice vin cu o ofertă de formare continuă a adulților și desigur nu pot să nu menționez și susținerea absolvenților în lansarea de afaceri”, spune Daniela Preașca, manager de proiect Centrul Educațional Pro Didactica.

...

Victor Orescu, administează împreună cu tatăl său, Cooperativa Agricolă de Producere „Roada Dumbravei”. Tânărul a reușit deja să participe la cursurile de formare și să aplice în practică noile metode modernizate pentru a crea condiții atractive de practică și angajare a specialiștilor în domeniul agroalimentar.

„Noi trebuie să aducem persoane tinere în domeniul dat iar la cursul la care am participat avem ocazia noi agenții economici să oferim elevilor practica care considerăm că este necesară”, spune Victor Orescu, manager cooperativa de producere „Roada Dumbravei”.

O direcție importantă pentru susținerea și modernizarea educației agricole este ajustarea cadrului național al calificărilor prin elaborarea de standarde ocupaționale și standarde de calificare atât de necesare sectorului, la fel, au fost elaborate în cadrul proiectului DEVRAM.

...

„Modernizarea învățământului profesional este aplicarea de tehnologii, de inovații, de echipamente, de platforme noi, inovaționale, în tot ce se numește digitalizarea curriculelor, a metodelor de predare-învățare, metodele de evaluare a cunoștințelor și nu în ultimul rând procesul practic. Fiecare elev trebuie să aibă șansa să aplice în practică tot ce învață la ore și această practică el o poate învăța atât în cadrul instituției, cât și la întreprindere, având acces la tot ce se numește proces de producție, proces industrial, hale, echipamente, inovații”, spune Daniela Preașca, manager de proiect Centrul Educațional Pro Didactica.  

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal