Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii, despre expresia „autist” folosită de Bolea: Recomandă să fie mai prudent la exprimări

Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii, despre expresia „autist” folosită de Bolea: Recomandă să fie mai prudent la exprimări

Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii recomandă deputatului Vasile Bolea „ să fie mai prudent la exprimările sale publice” după ce a folosit expresia „autist” într-o expunere pe marginea unei sesizări depuse la Curtea Constituțională. Mai mult, Consiliul consideră că fapta constituie instigare la discriminare pe criteriul stării de sănătate.

Potrivit deciziei din 6 aprilie, Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii consideră că exprimarea socialistului Vasile Bolea folosid noțiunea „autist” constituie instigare la discriminare pe criteriul stării de sănătate.

Astfel, Consiliul recomandă, în vederea prevenirii faptelor similare pe viitor, ca Vasile Bolea să fie „mai prudent la exprimările sale publice, astfel încât prin declaraţiile sale să nu eticheteze şi/sau ofenseze grupurile sociale, afirmaţii care ar putea răspândi şi conduce la creşterea intoleranţei în societate”.

Publicitate
...

AGORA amintește că, doi deputați s-au contrazis pe Facebook, până au ajuns să-și ceară scuze de la persoanele ce suferă de autism. Este vorba de ping-pongul de declarații dintre socialistul Vasile Bolea și deputatul PAS Sergiu Litvinenco, exprimate pe marginea unei sesizări depuse la Curtea Constituționale.

Vezi aici mai multe detalii: Scandalul Bolea vs Litvinenco sau cum a ajuns socialistul să-și ceară scuze de la persoanele care suferă de autism

Menționăm că, deputatul Vasile Bolea a scris într-o postare pe Facebook că „autodizolvarea Parlamentului este invenția unui autist, băgată pe gât”. Reacția lui Bolea a venit în urma unei sesizări depuse de PAS la Curtea Constituțională, pe 31 decembrie 2020, prin care au vrut să știe dacă Parlamentul se poate autodizolva, astfel încât să fie organizate alegeri anticipate.

Cum a început conflictul declarativ și unde s-a ajuns, vedeți aici.

Ulterior deputata PAS, Doina Gherman a depus o plângere la Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal