S.A „Moldovagaz” susține că, proiect de lege propus de președinta țării Maia Sandu prin care se prevede că din tarife vor fi excluse cheltuielile de amortizare, pot afecta negativ planurile de extindere a rețelelor și, ca urmare, indicatorii de gazificare generală a țării și a securității energetice. S.A „Moldovagaz” mai menționează că inițiativa poate afecta negativ proiectele de investiții în sectorul energetic al țării.
S.A „Moldovagaz” precizează că „uzura activelor, incluse în tarif, este direcționată la construcția gazoductelor noi și modernizarea rețelelor de gaze existente și a echipamentelor aferente, a căror perioadă de exploatare este de până la 25 de ani. Pentru mai multe rețele aceasta va expira în anii următori, iar adoptarea modificărilor propuse ar putea duce la suspendarea funcționării lor, din cauza lipsei resurselor financiare incluse în tarif pentru modernizare”.
Astfel, pentru a asigura funcționalitatea rețelelor și a efectua reparația capitală în timpul necesar, în cazul în care amortizarea este exclusă din scopurile tarifare, întreprinderile de distribuție a gazelor ar fi nevoite să recurgă la creditare.
„Rata cumulativă a dobânzii la aceste credite în 5 ani va fi de aproximativ 40%. Conform legislației, acesta va fi inclus în mod inevitabil de către autoritatea de reglementare în tariful final, și aceasta va fi incomparabil mai mare decât cifrele de amortizare existente”, notează „Moldovagaz”. Instituția precizează că pentru anul 2021 valoarea investițiilor este estimată la peste 79 de milioane de lei, iar lucrările sunt planificate în 63 de localități.
„Amendamentele propuse de administrația Președintelui pot afecta negativ planurile de extindere a rețelelor și, ca urmare, indicatorii de gazificare generală a țării și a securității energetice a acesteia în ansamblu. Acest pas poate afecta negativ, de asemenea, proiectele de investiții în sectorul energetic al țării în viitor”, susține S.A „Moldovagaz” în concluzie.
Astfel, „Moldovagaz” își declară disponibilitatea de a participa la orice consultare publică sau specializată pe marginea acestui proiect pentru a oferi toate explicațiile necesare și informații suplimentare cu privire la problema vizată.
Precizăm că, Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) nu s-a expus deocamdată pe marginea acestui subiect.
Amintim că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a expediat Parlamentului un proiect de lege care ar urma să permită reducerea tarifelor la gazele naturale. Inițiativa urmează să elimine unele cheltuieli nejustificate în sumă de 150 de milioane de lei.
Proiectul de lege depus de șefa statului introduce mai multe modificări în legea gazelor naturale nr. 108/2016 și prevede că din tarife vor fi excluse cheltuielile de amortizare, care s-au format ca urmare a reevaluării activelor. La fel, proiectul de lege prevede că activele pot fi amortizate doar o singură dată pe durata de viață a acestora.
Vezi și aceste știri

Popescu, despre interdicția Rusiei privind produsele vegetale moldovenești: R. Moldova are fructe și legume foarte bune, care se exportă pe piața Uniunii Europene, o piață foarte exigentă

Jurnalista care a protestat la Pervîi Kanal riscă până la 10 ani de închisoare. Împotriva acesteia a fost deschis un dosar penal pentru „falsuri” despre armata rusă
