Slusari, despre datoriile la ÎS „Calea Ferată a Moldovei”: „Unii oameni se concediază, o parte se pregătesc pentru acțiuni de protest”

Slusari, despre datoriile la ÎS „Calea Ferată a Moldovei”: „Unii oameni se concediază, o parte se pregătesc pentru acțiuni de protest”

Datoriile la ÎS „Calea Ferată a Moldovei” sunt în creștere, motiv pentru care o parte dintre angajați intreprinderii se concediază, iar alții se pregătesc pentru acțiuni de protest. Declarații aparțin vicepreședintelui Parlamentului, Alexandru Slusari. Deputatul mai spune că pe lângă datorii și concursul privind suplinirea funcției de director al întreprinderii ar fi unul „înscenat”. 

„Situația este mai mult decât gravă. Unii oameni se concediază, o parte se pregătesc pentru acțiuni de protest. Riscăm ca într-o zi greva generală să paralizeze Calea Ferată. Și pe acest fundal, acum este în toi așa-zisul concurs de selectare a directorului, 12 aprilie este data limită pentru depunerea dosarelor. A fost organizat acest concurs butaforic. Au depus dosarele cinci persoane, dar din informația de care eu dispun din mai multe surse, din start este coordonată desemnarea candidaturii domnului Condurache (Grigore) în funcția de director la CFM. Personaj care o să figureze în raportul Comisiei Calea Ferată”, susține deputatul.

Parlamentarul acuză socialiștii că ar fi decis cine ar urma să vină în funcția de șef. Slusari a solicitat președintei Maia Sandu să convoace de urgență Consiliul Suprem de Securitate (CSS).

Publicitate

„Iată acest personaj din câte eu am înțeles este favoritul, iar Igor Dodon deja a dat indicații cine ar trebui să câștige acest concurs. Ca variantă de rezervă în ultimul moment a depus dosarul și actualul director interimar, în ultima zi. (...) Ceilalți concurenți din câte înțeleg sunt numai de fundal și din start era decis cine câștigă și este un lucru grav. Se urmărește falimentul la această întreprindere strategică. Săptămâna aceasta se va decide. Vineri, Consiliul de Administrare urmează să decidă acest lucru oficial. Pe fundalul lipsei Guvernului, pe fundalul lipsei controlului Guvernului. Subiectul trebuia demult să fie discutat la Consiliul Suprem de Securitate (CSS), de două ori subiectul a fost amânat, sub pretextul că nu a venit Onceanu”, a mai declarat Slusari.

Slusari a mai anunțat că datoriile au crescut cu încă câteva milioane de lei. Astfel, s-ar fi ajuns la restanțe de 837 de milioane de lei. 

Amintim că, la finele anului 2020, datoria creditoare a Întreprinderii de Stat „Calea Ferată a Moldovei” constituia 459 de milioane de lei, iar restanțele salariale - 69 de milioane de lei. Actuala conducere de la CFM a dat vina pe proasta administrare a întreprinderii pe parcursul ultimilor ani, susținând că toate datoriile au fost moștenite. De partea cealaltă, fostul șef de la Calea Ferată, Iurie Topală, a respins acuzațiile, spunând că actuala echipă managerială este incompetentă.

La finele lunii februarie 2021, președintele fracțiunii parlamentare Platforma DA, Alexandru Slusaru, a anunțat că datoriile CFM au ajuns la 660 de milioane de lei, cu restanțe salariale de 91 de milioane de lei. 

Iar la 9 martie, Slusari anunțase că datoriile au crescut cu încă câteva milioane de lei. Astfel, s-ar fi ajuns la restanțe de 765 de milioane de lei. 

AGORA precizează că, pe 4 februarie, Parlamentul a constituit o Comisie de anchetă, formată din 10 membri, reprezentanți ai tuturor fracțiunilor parlamentare, care va analiza dezastrul economic de la întreprinderea Calea Ferată a Moldovei. Comisia are la dispoziție 60 de zile pentru a veni cu un raport.

Precizăm că, la 12 aprilie reprezentanții instituției prezidențiale au anunțat că principalele subiecte de pe ordinea de zi a CSS sunt legate de recentele evoluții de pe piața financiară și situația de la Calea Ferată din Moldova.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal