Bilanțul anului 2013 la AGEPI

Bilanțul anului 2013 la AGEPI
Foto: AGEPI


Pe 14 februarie curent, la Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) a avut loc şedinţa de bilanţ a activităţii desfăşurate de colectivul Agenţiei în anul 2013, la care au participat Administraţia şi reprezentanţii colectivului AGEPI, informează Agora cu referire la un comunicat de presă remis presei.

Printre cele mai importante evenimente ale anului de bilanţ Directorul General AGEPI, Lilia Bolocan, a evidenţiat următoarele: obţinerea de către AGEPI a Certificatului de conformitate a Sistemului de Management al Calităţii cu standardul ISO 9001:2008; implementarea Proiectul „Depunerea electronică on-line a cererilor OPI”,  inclusiv achitarea taxelor on-line; elaborarea şi lansarea portalului www.e-servicii.agepi.gov.md; semnarea Acordului de cooperare între Guvernul Republicii Moldova şi  Organizaţia Europeană de Brevete privind validarea brevetelor europene; organizarea şi desfăşurarea Expoziţiei Internaţionale Specializate ”INFOINVENT-2013” şi a Conferinţei Inovaţionale cu genericul „Rolul inovaţiilor în sporirea competitivităţii economiei naţionale” etc.

Un eveniment important a fost şi faptul că, în aprilie 2013, a întrat în vigoare Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Uniunea Europeană cu privire la protecţia indicaţiilor geografice pentru produsele agricole şi alimentare.

În luările sale de cuvânt, directorii departamentelor AGEPI au prezentat succint cele mai importante realizări, inclusiv date statistice, privind activitatea subdiviziunilor din subordine  pe parcursul anului 2013. 

 

Astfel, datele statistice privind brevetarea/înregistrarea obiectelor de proprietate intelectuală (OPI) demonstrează faptul că, în pofida dificultăţilor de ordin economic, comunitatea cercetătorilor, inventatorilor, autorilor şi compozitorilor, artiştilor şi interpreţilor din tara noastră este în continuă activitate creatoare.

Dintre cele 6892 cereri de înregistrare a OPI, 275 s-au referit la obiectele ocrotite de dreptul de autor si drepturile conexe, iar 6617 de cereri – la obiectele de proprietate industrială. 

Cele mai solicitate OPI rămân a fi mărcile – 5870 de cereri, cu 421 (8%) mai multe decât în anul precedent, dintre care 1547 (26%) – de la solicitanţii naţionali şi 4923(74%) – de la cei străini. Protecţia invenţiilor prin brevete de invenţie (BI) şi brevete de invenţie de scurtă durată (BISD) a fost solicitată prin depunerea a 309  de cereri. 

Pentru desene si modele industriale, indicatorii sunt: 381 de cereri (120 depuse de solicitanţii naţionali şi 261 – de cei străini); 43 de cereri au fost depuse pentru soiuri de plante (39 – de către solicitanţii naţionali şi 4 – de cei străini); 4 cereri de înregistrare a indicaţiilor geografice (IG) depuse de către  solicitanţii autohtoni. 

În urma examinării cererilor depuse, în anul 2013 au fost eliberate 1655 de titluri de protecţie a obiectelor de proprietate industrială. De menţionat că 1355 se referă la mărci (cu 16/ 1% - mai puţine decât în anul 2012), titularii naţionali obţinând 783 de certificate (58%), iar cei străini - 572 (42%), 184 – la brevete de invenţie (majoritatea absolută a titlurilor de protecţie pentru invenţii a fost eliberată titularilor naţionali - 180 (98%), dintre acestea 54 (30%) revenind persoanelor fizice, iar 126 (70%) - persoanelor juridice), 25 – la soiuri de plante, 85 de certificate de înregistrare pentru 754 de DMI, 2 – la denumiri de origine şi 4 – la indicaţii geografice. 

Ca urmare a examinării cererilor, în Registrul de Stat al obiectelor protejate de dreptul de autor şi drepturile conexe au fost înregistrate 275 obiecte ale dreptului de autor şi drepturilor conexe, fiind eliberate 266 de certificate de înregistrare pentru diferite categorii de obiecte. În anul de bilanţ, în topul înregistrărilor se află operele literare (33,0% din numărul total), operele ştiinţifice (21,8%), programele pentru calculator (13,4%, comparativ cu anul 2012 - 6,5%), fonogramele (12,7%), operele muzicale (8,3%), operele de artă aplicată (2,9%). Majoritatea înregistrărilor (96,2%) aparţin autorilor din Republica Moldova, iar celor din alte ţări le revin 15 înregistrări, inclusiv din Ucraina (5), România (4), Italia (2), Federaţia Rusă (3) şi Statele Unite ale Americii (1). La finele anului 2013, numărul înregistrărilor internaţionale ale DO, notificate de Biroul Internaţional al OMPI, a atins cifra de 853, dintre acestea 835 au obţinut protecţie pe teritoriul Republicii Moldova, 6 nu au întrunit condiţiile de acordare a protecţiei, iar alte 12 urmează să fie examinate în termenele prevăzute de Aranjamentul de la Lisabona. 

In perioada 1993-2013 AGEPI a eliberat 35202 de titluri de protecţie, inclusiv 31370 titluri de protecţie pentru obiecte de proprietate industrială şi 3832 titluri de protecţie pentru obiecte protejate prin dreptul de autor si drepturile conexe. 

În total, la 31 decembrie 2013 în Republica Moldova erau valabile 4560 de brevete, dintre care 3578 brevete eurasiatice (78%).

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Top cele mai sigure orașe din lume în anul 2021

Top cele mai sigure orașe din lume în anul 2021

Cod Galben de înghețuri la sol: Ministerul Agriculturii informează despre metodele de prevenire a pagubelor provocate de răcirea vremii

Cod Galben de înghețuri la sol: Ministerul Agriculturii informează despre metodele de prevenire a pagubelor provocate de răcirea vremii

iData: În Republica Moldova se află peste 65 de mii de persoane fizice care dețin în posesie 77.394 de arme

iData: În Republica Moldova se află peste 65 de mii de persoane fizice care dețin în posesie 77.394 de arme

Advertoriale
Ludmila Dimitrachi, antreprenoare: „Timp de 17 ani în afaceri, pentru prima oară am primit un credit atât de rapid”

Ludmila Dimitrachi, antreprenoare: „Timp de 17 ani în afaceri, pentru prima oară am primit un credit atât de rapid”

REF MOLDOVA 2021: Tendințele în construcții rezidențiale și potențialul clădirilor verzi în Moldova (VIDEO)

REF MOLDOVA 2021: Tendințele în construcții rezidențiale și potențialul clădirilor verzi în Moldova (VIDEO)

Marina, fata cu ochi albaștri care a îmblânzit mașinile de asamblat tricotaje la Hermina (FOTO)

Marina, fata cu ochi albaștri care a îmblânzit mașinile de asamblat tricotaje la Hermina (FOTO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Scandal într-un troleibuz din capitală: Un tânăr a fost dat afară după ce a refuzat să-și pună masca de protecție (VIDEO)
 • 2
  Atacatorul de la Universitatea din Perm, ucis de polițiști, după ce a opus rezistență
 • 3
  Ceban susține că ar fi urmărit: „Nu vă chinuiți să aflați unde sunt intrările în Primărie și în cabinet. Vă invit, welcome”
 • 4
  Fostul deputat PDM Vladimir Andronachi a fost pus sub învinuire în dosarul „furtului miliardului”
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.