
Fiecare al doilea copil spune că un necunoscut i-a cerut să expedieze online imagini cu caracter sexual (STUDIU)
Fiecare al doilea copil din țara noastră spune că cineva necunoscut i-a cerut, cel puțin o dată, să expedieze online imagini cu caracter sexual. Totodată, 40% dintre acești copii nu vor să spună nimănui despre această experiență și doar 9% sunt gata să discute despre aceasta cu părinții lor. Aceasta este concluzia unui studiu național realizat de La Strada pe un eșantion de 3.829 de copii cu vârstele cuprinse între 9 și 17 ani.
・
Situații cu risc sporit în mediul online
În ultimele 12 luni, în medie 18% dintre respondenți s-au confruntat pe Internet cu situații care i-au deranjat sau i-au supărat. Aceștia au deschis întâmplător imagini sau secvențe video cu caracter sexual în timp ce căutau unele informații pe Internet – 13%, au primit mesaje ce conțineau cuvinte vulgare sau imagini cu conținut sexual – 12%, au primit mesaje înjositoare în adresa lor pe aplicații de tip Messenger, Viber, Forum, Chatroom – 12%, cineva le-a spart parola și a accesat informațiile personale pentru a se da drept altcineva – 9%.
Expunerea involuntară la conținut sexual, precum și comunicarea cu caracter sexual sau recepționarea unor imagini cu conținut sexual este un risc care prevalează în special în rândul adolescenților de 15-17 ani. Cercetarea arată că riscul e mai sporit în rândul adolescenților care provin din familii monoparentale, în care unul din părinți lucrează peste hotare ori care nu au părinți.
Mesaje și solicitări cu caracter sexual
Din numărul total al copiilor de 12-17 ani care au utilizat în ultimele 12 luni Internetul pentru a comunica, 6% au primit prin Internet fotografii, înregistrări video cu conținut sexual, persoane dezgolite sau care fac sex.
Aproape jumătate (49%) dintre copiii chestionați au primit fotografii și înregistrări cu conținut sexual de la o persoană necunoscută. Acest risc predomină în rândul fetelor, 65% dintre respondente indicând că ar fi primit conținut sexual de la o persoană necunoscută, comparativ cu 28% băieți. Totodată, cea mai mare parte dintre băieți au primit mesaje cu conținut sexual de la un prieten pe care îl cunosc în viața reală – 29%.
Fiind solicitați să expedieze conținut sexual, imagini sau înregistrări video cu părți intime ale corpului, 1% din numărul total al copiilor de 9-12 ani au recunoscut că au expediat astfel de materiale.
Fiecare al doilea respondent a primit solicitare de a transmite prin Internet fotografii, înregistrări video cu conținut sexual de la o persoană necunoscută. Riscul de a primi o solicitare de acest gen de la o persoană necunoscută sau de la o persoană pe care o cunosc doar din online e mai mare în rândul copiilor de 12-14 ani, comparativ cu cei din categoria de vârstă 15-17 ani.
Datele obținute în cadrul prezentului studiu mai arată că 8% dintre copiii de 12-17 ani care au expediat fotografii sau înregistrări video cu sine în ipostaze sexuale au făcut-o din cauză că au fost amenințați de către solicitant. Alte 4% din numărul copiilor care au expediat astfel de materiale au făcut-o pentru a obține bani sau anumite bunuri. Potrivit experților, aceste experiențe vorbesc despre unele posibile elemente de exploatare sexuală, întrucât acești copii au dat curs solicitărilor cu caracter sexual fiind constrânși de solicitant ori pentru a obține ceva în schimb.
De asemenea, circa 30% dintre copiii de 12-17 ani, care au expediat fotografii sau înregistrări video cu sine în ipostaze nud, au indicat că ulterior au fost șantajați cu distribuirea sau publicarea acestor materiale. În 3% dintre cazuri alte persoane decât cea căreia i-ar fi expediat inițial materialele au solicitat să li se expedieze fotografii și înregistrări video similare. Ceea ce denotă faptul că solicitantul cel mai probabil ar fi văzut fotografiile sau înregistrările video cu copilul în ipostaze sexuale, ele determinându-l să solicite materiale similare noi.
În majoritatea cazurilor, reacția copiilor la solicitările de a expedia fotografii sau înregistrări video cu sine în ipostaze sexuale este blocarea persoanei, evitarea ori întreruperea oricărei comunicări ulterioare. Cu părinții au discutat doar copiii de 12-14 ani. De două ori mai mulți băieți decât fete au decis să discute cu părinții despre astfel de experiențe (13% băieți față de 9% fete). Niciun adolescent de 15-17 dintre respondenți nu a discutat cu părinții despre solicitările sexuale nedorite pe care le-a primit pe Internet.
Prezența în mediul online
Mai mult de 58% dintre copii spun că li se permite oricând să descarce filme sau muzică de pe Internet, să folosească rețelele de socializare, să utilizeze camera web sau camera telefonului mobil și să joace jocuri online.
Majoritatea respondenților (85%) știu cum să instaleze aplicații pe telefonul mobil sau tabletă, dintre care 60% știu bine, iar 25% destul de bine. Cu toate acestea, mulți copii nu cunosc cum să schimbe setările de confidențialitate pe rețele de socializare (23%), nu cunosc cum să șteargă prieteni din lista lor de urmăritori (9%) și nu cunosc ce informație poate fi postată pe Internet și care informație nu ar trebui postată sau transmisă cuiva (7%).
Copiii manifestă interes sporit față de conținuturile video online. Circa 32% dintre aceștia vizionează aproape tot timpul conținut video pe web-site-uri specializate, așa ca Youtube, Vimeo, alte 20% dintre copii comunică aproape mereu prin apel video cu membrii familiei sau prieteni. Un material video au publicat cel puțin o dată pe lună 8% dintre copii. Totodată, copiii utilizează conținut video și pentru a comunica cu persoane pe care le cunosc în viața reală ori cu persoane necunoscute. Astfel, 67% dintre copii au expediat conținuturi video cu sine unei persoane pe care o cunosc și în viața reală, iar 26% au expediat astfel de conținuturi persoanelor pe care le-au cunoscut doar online.
Fiecare al 4-lea copil a învățat ceva nou pe Internet, căutând informații online. Ponderea copiilor care utilizează aproape tot timpul Internetul pentru a învăța ceva nou e mai mare în rândul copiilor de 15- 17 ani, comparativ cu cei de 9-11 ani. Cele mai utilizate aplicații de mesagerie și rețele de socializare în rândul copiilor de 9-17 ani sunt: Viber (68%), Instagram (54%), Tik Tok (53%), Facebook Messenger (28%), WhatsApp (23%), Facebook (23%).
În ultimele 12 luni copiii accesează cel mai mult Internetul de pe telefonul mobil. Dintre respondenții chestionați, 50% accesează aproape tot timpul Internetul de pe telefonul mobil, iar 11% – de câteva ori pe zi
Fiecare al doilea copil este conectat mereu la Internet acasă și navighează online singur. Cu cât vârsta copilului este mai mare, cu atât mai mult timp navighează online nesupravegheat. Dintre copiii de 9–11 ani, 25% sunt conectați mereu la Internet atunci când sunt singuri. Numărul adolescenților care navighează online când sunt singuri e mult mai mare: 53% dintre respondenții de 12–14 ani și 67% dintre respondenții de 15–17 ani.
În cadrul studiului la sondaj au participat 3.829 de copii cu vârsta cuprinsă între 9-17 ani. Dintre ei 56% sunt fete și 44% sunt băieți. Dintre participanții la sondaj 40% au 9-11 ani, 42% au 12-14 ani și 18% au 15-17 ani.