Curtea Constituțională urmează să decidă astăzi dacă actul de răspundere a Guvernului Gaburici pentru patru proiecte de lege este constituțional. Este vroba de Bugetul de stat, politica fiscală, precum și Bugetul Asigurărilor sociale, Bugetul Asigurărilor medicale pentru anul 2015. O sesizare în acest sens a fost depusă de un grup de deputați ai Partidului Socialiștilor.
Autorii sesizării consideră că ,,actul de răspundere a Guvernului este o subminare a puterii legislative a statului și au conotație politică și urmăresc exluderea Parlamentului de la procesul de adoptare a unui dintre cele mai importante acte legislative ce vizează politica bugetului de stat”.
Totodată, grupul de deputați, care a depus sesizarea, susține că Executivul a aplicat eronat Constituția Republicii Moldova, potrivit căreia Guvernul își poate angaja răspunderea în fața unui program, unei declarații de politică generală sau a unui proiect de lege, dar nu pentru proiectele de lege privind politica bugetar-fiscală.
Guvernul Gaburici și-a asumat răspunderea pentru patru proiecte de lege la 9 aprilie. Premierul Chiril Gaburici a explicat că a fost decisă această măsură, din cauza situației economice dificile din țară.
,,Fiind un guvern minoritar, noi nu putem aștepta aprobarea rapidă a Bugetului. În mod normal, acest procedeu trebuia să aibă loc 5-6 luni în urmă și trebuie să avem clari parametrii de la care pornim discuțiile cu partenerii externi”, declara Chiril Gaburici.
După asumarea răspunderii, legile au fost promulgate de șeful statului, Nicolae Timofti, întrucât nu a fost depusă nicio moțiune de cenzură contra Guvernului în termenii prevăzuți de legislație.
Până în prezent, măsura de asumare a răspunderii a fost utilizară de către Guvernul Filat o dată și de către Guvernul Leancă de două ori.