CSM a votat: Concursul pentru funcția de judecător la CC se va desfășura în conformitate cu hotărârea din 16 iulie 2019

CSM a votat: Concursul pentru funcția de judecător la CC se va desfășura în conformitate cu hotărârea din 16 iulie 2019

Concursul pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională (CC) se va desfășura în conformitate cu criteriilor de selectare a candidaților la funcția de judecător în conformitate cu cele expuse în hotărârea din 16 iulie 2019. O decizie în acest sens a fost votată de zece membri CSM, la ședința din 20 aprilie 2021.

Magistratul Ion Crețu nu a votat acest subiect, întrucât este și el candidat pentru funcția de judecător la CC.

Publicitate

„Avem o declarție de abținere a magistratului Ion Crețu. Propun să adoptăm o hotărâre prin care concursul acesta se va desfășura în conformitate cu cele expuse în hotărârea din 16 iulie 2019”, a declarat președinta CSM, Luiza Gafton.

În cadrul concursului pentru suplinirea funcției de judecător la CC s-au înscris 16 candidați, printre care deputatul socialist Vasile Bolea, conferențiarul universitar Alexandru Arseni, câțiva avocați avocați, dar și președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu.

Includerea subiectului cu privire la stabilirea procedurii și criteriilor de selectare a candidaților la funcția de judecător la Curtea Constituțională pe agenda ședinței CSM de mâine vine în contextul în care ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi, care anterior a fost avocatul Partidului Socialiștilor din R. Moldova, a solicitat vineri, 9 aprilie, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să grăbească procedura de numire a judecătorului la Curtea Constituțională.

La 9 martie CSM a anunțat că a lansat concursul pentru selectarea unui judecător la Curtea Constituțională, după ce judecătorul constituțional, Eduard Ababei a decedat la 27 ianuarie 2021, rămânând astfel un loc vacant din partea CSM.

La concurs s-au înscris 16 pretendenți printre care se numără și constituționaliștii Teodor Cîrnaț și Arseni Alexandru. Totodată și președintele Comisiei juridice, numiri și imunități din cadrul Parlamentului, Vasile Bolea și-a depus candidatura.

Curtea Constituțională este compusă din șase judecători numiți pentru un mandat de șase ani. Componența Curții este determinată de Parlament, Guvern și CSM, fiecare dintre aceste instituții numind câte doi judecători.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal