„Îmi aduci toate zdohniturile” sau „vițelul acela lipicios”: Cum responsabili de siguranța alimentară la Piața Centrală luau mită de la comercianții de carne (VIDEO)

„Îmi aduci toate zdohniturile” sau „vițelul acela lipicios”: Cum responsabili de siguranța alimentară la Piața Centrală luau mită de la comercianții de carne (VIDEO)

„Câte unul intrați, nu vă grăbiți”. Așa încep imaginile video înregistrate de ofițerii CNA la Piața Centrală din care se văd cum mai mulți comercianți de carne intră în biroul unui funcționar responsabil de siguranța alimentară și dau bani. Discuțiile se țin pe note de negociere. Iată cum reacționează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

În discuțiile întregistrate de oamenii legii funcționarul negociază sume de bani menționând că ar fi carne alterată.

„Hai rotungește la 2.000 deja”, spune funcționarul, „1.900 e normal, domn Ion”, spune persoana care numără banii. „Ai avut un vițel care era oleacă, înflățel a fost, era lipicios”, afirmă funcționarul.

Publicitate

Mai mult, din secvența video se vede cum persoana care ia banii este nemulțumită și de calitatea bancnotelor.

„A fără rest- 6”, spune o femeie intrată în birou. „Fix în fix îmi dai?”, se indignează funcționarul. „N-am azi, domn Ion”, spune femeia în replică.

Calitatea cărnii se menționează în mod repetat: „Ce vreai Ghena? Tu aduci toate zdohniturile pentru vânzători”, spune funcționarul în adresa unui comerciant.

AGORA atenționeaz: Imaginile video conțin limbaj licențios.

Într-o reacție publicată de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), instituția menționează că va acorda tot suportul necesar organelor de drept pe marginea dosarelor menționat, întru elucidarea deplină a cazurilor documentate astăzi de CNA şi procurorii anticorupţie.

„ANSA se disociază totalmente de acțiunile coruptibile a unor funcționari și reiterează angajamentul de a continua activitatea în spiritul legalității, transparenței, corectitudinii și responsabilității”, notează ANSA.

Amintim că cinci persoane au fost reţinute pentru 72 de ore, iar în prezent sunt audiate de procurori şi ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie în cadrul a 43 de cauze penale, pornite pe fapte de corupere pasivă şi activă. Mai exact, sunt documentați mai mulţi funcţionari din cadrul Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară al Direcţiei Municipale pentru Siguranţa Alimentelora, dar şi agenţi economici, bănuiţi că ar fi eliberat comercianţilor, care desfăşurau activitate de vânzare a cărnii în halele Pieţei Centrale, certificate de calitate şi sanitar-veterinare contra mită.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal