Ministerul Educației a lansat marți proiectul „Smart classroom” („Clasă inteligentă”), o inițiativă sprijinită de Agenția Coreeană pentru Cooperare Internațională. Evenimentul a avut loc la Institutul de Științe ale Educației, una dintre instituțiile beneficiare ale proiectului, în prezența a mai multor cadre didactice și manageriale. Valoarea totală a proiectului se ridică la 300.000 USD.
Proiectul prevede dotarea a 45 de instituții din domeniul educației cu tehnică de calcul și mijloace multimedia. Astfel, 40 de școli au primit câte un laptop și o tablă interactivă, iar 5 instituții de formare continuă și inițială au fost dotate cu câte o tablă interactivă și câte 21 de laptopuri. Beneficiarii au fost selectați în bază de concurs.
Tehnica va fi utilizată pentru formarea profesională a viitoarelor cadre didactice, precum și pentru instruirea profesorilor care activează deja în sistem.
Pe viitor, în cadrul proiectului va fi elaborat un portal educațional și o platformă electronică pentru conținuturi digitale, vor fi procurate softuri educaționale și vor fi organizate instruiri pentru profesori.
Prezent la festivitatea de lansare a proiectului, viceministrul Educației, Igor Grosu, a menționat că Ministerul Educației va continua să sprijine și să impulsioneze proiectele TIC în educație, astfel încît fiecare școală din țară să aibă acces la cele mai moderne tehnologii în domeniu. Potrivit lui Igor Grosu, cu sprijinul unui alt proiect coreean, în lunile următoare, 20 de profesori din țara noastră vor beneficia de schimb de experiență în Coreea de Sud.
La rîndul său, Choi Hyuong-Suk, atașat al Ambasadei Republicii Coreea în Republica Moldova, cu sediul la Kiev, a accentuat că lansarea proiectului este un pas important în direcția implementării reformelor în educație și oferă șansa să fie dezvoltate mai multe metode inovatoare de utilizare a tehnologiilor informaționale.