Cu două poziții mai jos. Ce loc ocupă Republica Moldova în Indicele Libertății Presei 2021

Cu două poziții mai jos. Ce loc ocupă Republica Moldova în Indicele Libertății Presei 2021

Republica Moldova s-a clasat pe locul 89 din 180 în Indicele Libertății Presei 2021, țara noastră fiind alături de Macedonia de Nord (90) și Regatul Lesotho, din sudul Africii. În ciuda faptului că și-a îmbunătățit scorul, situația presei din țară continuă să fie una problematică, scrie media-azi.md.

Potrivit organizației Reporteri fără Frontiere, presa din Republica Moldova continuă să se confrunte cu o serie de probleme printre care se numără influența politicienilor asupra principalelor structuri media și accesul limitat la informații, situații care s-au agravat odată cu răspândirea pandemiei de COVID-19.

Totodată, reprezentanții organizației susțin că deși presa este una diversă, aceasta rămâne a fi „extrem de polarizată, la fel ca țara însăși, care se caracterizează prin instabilitate politică cronică și influența excesivă a oligarhilor”. Aceștia au mai menționat și că viziunile editoriale ale principalelor instituții media din țară sunt strâns corelate cu interesele politice și de afaceri ale proprietarilor lor, situație care este relevată în special de perioada campaniilor electorale.

Publicitate

În același timp, deși „imperiul mediatic” al ex-democratului Vlad Plahotniuc și-a „pierdut influența”, acesta a fost înlocuit la scurt timp de cel al Partidului Socialiștilor.

Autorii topului menționează că principalele provocări ale presei din Republica Moldova sunt lipsa independenței editoriale și concentrarea proprietății. Situația nu este mai bună nici la capitolul accesului la informație și relația politicienilor cu presa, fiind menționat faptul că „politicienii și autoritățile deseori intimidează și hărțuiesc jurnaliștii, în timp ce problema recurentă a accesului la informații s-a agravat în timpul pandemiei de COVID-19”.

„Jurnalismul este cel mai bun vaccin împotriva dezinformării”, a declarat secretarul general al RSF, Christophe Deloire. „Din păcate, producția și distribuția acesteia sunt blocate prea des de factori politici, economici, tehnologici și, uneori, chiar culturali. Ca răspuns la viralitatea dezinformării transfrontaliere, pe platformele digitale și prin intermediul rețelelor sociale, jurnalismul oferă cel mai eficient mijloc de a se asigura că dezbaterea publică se bazează pe o gamă diversă de fapte stabilite”, a completat Christophe Deloire.

Datele clasamentului arată „o deteriorare dramatică” a accesului cetățenilor la informații și o creștere a obstacolelor în privința reflectării evenimentelor în știri. „Pandemia de coronavirus a fost utilizată drept motiv pentru a bloca accesul jurnaliștilor la sursele de informații și realizarea reportajelor de pe teren”, se arată în raport.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal