Experții politici și deputații dreptei consideră îngijorătoare situația în care s-a pomenit judecătoarea CC, Domnica Manole. Aceștia cred că, pe bună dreptate, președinta Curții are nevoie de pază de stat, de vreme ce mizele politice, după ultima decizie a instituției, sunt foarte mari. Opiniile au fost enunțate la emisiunea „Întreabă Ghețu” de la TV8.
„E îngrijorător. Dacă a fost făcut acest demers, înseamna că la baza lui stau fapte concrete, fapte reale. Aici trebuie o anchetă a Procuraturii, pentru a vedea circumstanțele în care se produc aceste amenințări. În istoricul CC nu s-a mai întâmplat așa ceva”, a declarat deputatul Platformei DA Vasile Năstase.
„Partidul Socialiștilor, aflat în criză de idei, probabil s-a împăcat cu gândul că la această Curte nu o să le mai meargă. Ce au făcut ei? Procedează bădărănește. Un asemenea atac concentrat, practic de la toți membrii PSRM din Parlament, o asemenea presiune publică, asta se traduce în risc”, a menționat deputatul PAS Dumitru Alaiba.
Totodată, unii experți cred că presiunile asupra Curții Constituționale au fost foarte mari, în ultima perioadă.
„În mod special, aceste presiuni au fost puse de PSRM și liderul Igor Dodon. S-a ajuns la faptul că trei judecători să fie acuzați că uzurpează puterea în stat. Cine știe, poate au fost și alte motive, deja în privat, pe care Domnica Manole nu le-a spus. Poate au fost atacuri la persoană, amenințări în privat sau pe rețele. Trebuie să recunoaștem că atunci când mizele politice în Moldova sunt foarte mari, iar de decizia Curții depind și anumite interese ale unor grupuri nu cele mai legale, desigur că se poate ajunge la momente de extremitate. Eu nu vreau să cred că se va ajunge la răfuială sau exterminare fizică”, a declarat analistul politic Ion Tăbîrță.
Alți experți nu exclud că Parlamentul ar putea da vot de neîncredere magistraților Înaltei Curți.
„Uitați-vă, deciziile CC unora le plac, altora nu. Vedem că socialiștii au pornit o campanie împotriva acestor judecători. Practic îi linșează în presa afiliată lor. Nu exclud că ei în Parlament o să voteze așa numita declarație de neîncredere față de acești judecători. Eu cred că trebuie modificată Legea privind Paza de Stat și președintele CC să fie din oficiu, pe tot mandatul, protejat. Pentru că vedem că mereu cuiva nu îi place deciziile Curții”, menționează analistul politic Roman Mihăieș.
Socialiștii nu au venit deocamdată cu nicio reacție publică la aceste declarații.
Președintei Curții Constituționale i-a fost oferită, marți, 20 aprilie, pază de stat. Informația a fost confirmată pentru AGORA de reprezentanții Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS). Recent, PSRM și-a exprimat neîncrederea în cei trei judecători ai Curții Constituționale și a solicitat demisia acestora, după ce Înalta Curte a constatat existența circumstanțelor ce justifică dizolvarea a Parlamentului.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)
