„Noi am trecut prin mai multe recensiuni economice în ultima decadă - 2012, 2015 și 2020. Constatările noastre sunt că în ultimii 20 de ani această descreștere de 7% este cea mai mare”, susține expertul Alexandru Stratan.
Analizând categoriile de resurse ce au contribuit la formarea PIB-ului, se constată că aproape toate activitățile au înregistrat scăderi. Excepție sunt domeniul construcțiilor cu o creștere de 0,3% la formarea PIB-ului și activitățile financiare și asigurările - cu o creștere de 0,2% la PIB.
Cel mai mult au influențat la reducerea PIB-ului agricultura -o descreștere a PIB-ului cu 2,7%. Ponderea agriculturiii la formarea PIB a fost de 9,5%. Este rata cea mai mică înregistrată în perioada independenței țării.
„Pe deoparte pe noi ar trebui să ne bucure când un sector cum este agricultura nu ar deține o cotă masivă în PIB. Însă acest lucru nu s-a produs din cauza dezvoltării vertiginoase a inovațiilor tehnologice și a dezvoltării altor sectoare, dar din cauza secetei”, spune expertul Alexandru Stratan.
Comerțul cu ridicata și amănuntul, întreținerea și reparația auto, transport și cazare, au contribuit cu 2,1% la diminuarea PIB. Aceste domenii au o pondere semnificativă în PIB - de 20,7%.
Industria extractivă, prelucrature, producția și furnizarea de energie electrică, gaze și apă caldă - PIB-ul s-a redus din contul acestor industrii cu 0,6%. Ponderea industriei în PIB este de 14%.
În total, în anul 2020, PIB-ul a înregistrată o valoare nominală de 206 miliarde de lei.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.