Vlad Batrîncea, în discuții cu președintele Comisiei de la Veneția: Susține că decizia CC privind dizolvarea Parlamentului ar fi „rezultatul presiunilor politice”

Vlad Batrîncea, în discuții cu președintele Comisiei de la Veneția: Susține că decizia CC privind dizolvarea Parlamentului ar fi „rezultatul presiunilor politice”

Subiectul ultimei decizii a Curții Constituționale, prin care magistrații constată că sunt circumstanțe de dizolvare a Parlamentului, a fost discutat de vicepreședintele Legislativului Vlad Batrîncea cu președintele Comisie de la Veneția, Gianni Buquicchio, în timpul sesiunii APCE. Socialistul și-a expus opinia precum că avizul înaltei Curți ar contraveni jurisprudenței CC, precum și recomandărilor Comisiei de la Veneția din anul 2019. Iată ce i-a răspuns președintele Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept. 

În timpul dialogului cu președintele Comisie de la Veneția, Gianni Buquicchio, vicepreședintele Parlamentului Vlad Batrîncea și-a expus poziția privind ultimul aviz al Curții Constituționale (CC) privind dizolvarea Legislativului.

Batrîncea a spus că avizul ar fi fost rezultatul presiunilor politice asupra judecătorilor Curții Constituționale și că ar contraveni jurisprudenței CC, precum și recomandărilor Comisiei de la Veneția din anul 2019.

Publicitate

La fel, socialistul a comunicat președintelui Comisiei de la veneția că președintele Republicii Moldova a mimat dialogul și a aprobat „decizii unilaterale egoiste”.

La rândul său, potrivit comunicatului emis de Legislativ, președintele Comisiei de la Veneția a spus că din partea structurilor Consiliului Europei vor fi îndreptate eforturi către actorii politici de la Chișinău atât către Președinție, cât și către Parlament, să conștientizeze răspunderea pentru criză și să găsească soluții prin dialog și consens.

Gianni Buquicchio ar fi afirmat că o eventuală soluție ar fi reforma constituțională asumată de întreaga clasă politică. La fel prin consens ar trebui aprobate deciziile privind condițiile de organizare a alegerilor.

AGORA amintește că la 15 aprilie, magistrații Curții Constituționale au admis sesizarea președintei Maia Sandu și au constatat că sunt întrunite circumstanțele care justifică dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a.

La scurt timp, președinta Maia Sandu a declarat că va semna în curând decretul de dizolvare a Parlamentului. Șefa statului afirmă că alegerile sunt iminente, însă a evitat să spună când acestea ar putea fi organizate.

Reacțiile politice nu s-au lăsat așteptate. La 18 aprilie, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a anunțat că solicită demisia președintei Maia Sandu pe care o acuză de „reinstaurarea unui stat capturat”.

La fel, socialiștii au afirmat că vor propune un proiect de hotărâre a Parlamentului pentru constatarea uzurpării Înaltei Curți de către trei judecători care au luat decizia prin care sunt circumstanțe de dizolvare a Legislativului.

Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a venit cu o reacție la declarația lui Igor Dodon. „Exercitarea oricărei forme de presiuni asupra judecătorilor Curţii Constituționale, atât înainte de adoptarea actelor sale jurisdicționale, cât şi ca un act de răzbunare pentru soluţiile adoptate, este inadmisibilă, fiind incompatibilă cu respectarea statului de drept, a autorităţii Curţii şi a supremaţiei Constituției”, a spus Manole.

O reacție a venit și din partea UE unde se precizează în câteva rânduri că se așteaptă ca politicienii din Moldova să urmeze traiectoria enunțată de CC, iar Parlamentul să fie dizolvat. În același mesaj, se precizează că ar trebui evitate atacurile la adresa membrilor Curții, dar și a diplomaților UE.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal