Curtea Supremă de Justiție a obligat statul să-i achite unui bărbat 38.000 lei sub formă de prejudiciu moral și material, după ce ultimul s-a plâns ca a fost privat de libertate timp de 17 zile în penitenciar. Asociația Promo-LEX susține că instituția a refuzat să-l elibereze pe bărbat de la executarea pedepsei închisorii imediat după pronunțarea încheierii judecătorești privind liberarea condiționată de pedeapsă înainte de termen.
Pentru detenția ilegală, bărbatul s-a adresat instanței de judecată cu o acțiune civilă. Acesta a solicitat recuperarea prejudiciului moral și material cauzat din contul statului și a cerut instanței de judecată aplicarea directă a Convenției în cazul său, din motivul lipsei unor norme speciale în legislația națională care ar fi aplicabile în situații similare.
Judecătoria Chișinău sediul Centru, la date de 20 februarie 2020, a admis acest capăt de cerere și a constatat încălcarea dreptului reclamantului la libertate pentru o perioada de 17 zile. Pentru compensarea prejudiciului adus, a fost acordat suma de 3952,50 lei, prejudiciu material, și suma de 34.000 lei prejudiciu moral, ceea ce constituie echivalentul a 2000 lei pentru fiecare zi de detenție ilegală. Instanța corect a stabilit momentul când urma să fie liberat din penitenciar reclamantul.
„Instanța de judecată constată că, contrar prevederilor menționate supra, în partea dispozitivă a încheierii Judecătoriei Chișinău (sediul Ciocana) din 28 iunie 2019 nu este indicată dispoziția eliberării imediate a reclamantului Obneavco Vladimir, motiv din care administrația Penitenciarului nr. 9 – Pruncul nu a liberat din detenție reclamantul în ziua pronunțării încheierii respective, acesta fiind eliberat la data de 15 iulie 2019, adică peste 17 zile din momentul pronunțării încheierii din 28 iunie 2019, fapt care este unul inadmisibil și lezează grav drepturile și interesele reclamantului”, se menționează în hotărârea instanței.
Hotărârea a fost contestată de către partea pârâtă, dar a fost menținută de Curtea de Apel Chișinău.
„S-a stabilit cu certitudine că, reclamantul/intimat a fost privat ilegal de libertate pe o perioadă de 17 zile, ceea ce la rândul său constituie o încălcare a dreptului la libertate garantat de Constituția Republicii Moldova la art. 25, precum și de art. 5 al Convenției pentru Apărarea Drepturilor Omului și Libertăților Fundamentale, care statuează că orice persoană are dreptul la libertate și la siguranță”, se mai arată în decizie.
La data de 14 aprilie 2021 Curtea Supremă de Justiție a declarat inadmisibil recursul depus de Ministerul Justiției privind constatarea încălcării dreptului la libertate, repararea prejudiciului material și moral.
Vezi și aceste știri

Eugen Doga, invitat la Președinție. Șefa statului salută inițiativa maestrului de a înființa un centru de creație la Chișinău

Descoperire pe malul Prutului: Un pescar a identificat un obuz din perioada celui de-al Doilea Război Mondial (FOTO)

Autoritățile instalate de armata rusă în regiunea Zaporojie propun încetarea focului în jurul centralei nucleare din Energodar
Advertoriale

Toate inovațiile gândite în favoarea clientului la sucursala maib din inima Chișinăului

Uită de grija unui control de la Inspecția Muncii. Încredințează administrarea documentației HR companiei DAD Human Capital
