Asfalt conform standarde noi, dar fără laboratoare pentru certificare: Partidul Șor sesizează un blocaj legislativ ce ar opri lucrările de reparație a drumurilor

Asfalt conform standarde noi, dar fără laboratoare pentru certificare: Partidul Șor sesizează un blocaj legislativ ce ar opri lucrările de reparație a drumurilor

Deputații Partidului Șor cer să fie amânată cu jumătate de an intrarea în vigoare a unei legi aprobate în 2017 ce prevede noi standarde pentru certificarea asfaltului folosit în construcții și reparația drumurilor. Problema ar consta în lipsa unui laborator specializat în acest sens. Parlamentarii afirmă că noile prevederi ar crea blocaj în reparațiile drumurilor.

Legea aprobată în 2017 a intrat în vigoare la începutul anului 2021. Aceasta impune noi standarde și alți parametri pentru asfalt.

„A fost modificat cadrul normativ, dar nu au fost puse la punct mecanismele care ar permite adaptarea la noile condiții a furnizorilor de materie primă, dar și a autorităților ce efectuează aceste lucrări. Problema constă în faptul că una dintre condițiile obligatorii impuse producătorilor de asfalt este obținerea unui certificat de conformitate, eliberat de un laborator specializat care să verifice dacă se respectă parametrii prevăzuți de legislație înaite de folosirea asfaltului respectiv. Doar că până la ziua de astăzi nu există un astfel de laborator în R. Moldova”, susține deputata Marina Tauber.

Publicitate

Mai mult, parlamentara afirmă că Ministerul Economiei dă asigurări că este posibilitate de certificare, dar  că pentru luna mai vor fi doar trei companii care ar putea să obțină aceste certificate.

„În lipsa acestui certificat de conformitate nu poate fi eliberată autorizația de construcție. O problemă și mai gravă este în cazul construcțiilor capitale cu o durată mai mare de 1 an, unde lucrările au fost deja demarate, or lege impune condiții mai stricte, dar nu spune clar ce se întâmplă cu contractele deja încheiate conform unor parametri mai vechi”, adaugă Tauber.

Deputata sesizează că odată cu noua lege s-ar fi stopat lucrările de reparație a drumurilor. „Suntem în luna mai, dar n-am putut repara niciun centimetru de drum din cauza acestui blocaj legislativ”, spune deputata Partidului Șor.

Drept urmare, deputații îndeamnă Ministerul Economiei să vină cu o propunere de hotărâre de Guvern prin care să fie amânat termenul de intrare în vigoare a legii aprobate în 2017, cu cel puțin jumătate de an.

Amintim că recent despre această problemă a comunicat și primarul capitalei Ion Ceban. Edilul spune că reparația unui șir de străzi din capitală este temporar oprită. Asta din cauză că uzinele producătoare de asfalt nu pot livra material corespunzător standardelor noi, așa cum în R. Moldova nu există laboratoare care ar putea certifica acest material. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal