Cetățenii moldoveni care muncesc legal în Spania ar putea avea posibilitate să-şi exercite în deplină măsură drepturile sale de pensie, indiferent de locul unde vor domicilia în viitor. Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări Sociale susțin că o decizie în acest sens este discutată în cea de-a treia rundă de negocieri pe marginea proiectului Acordului în domeniul securității sociale între Republica Moldova și Regatul Spaniei și a proiectului Aranjamentului administrativ pentru aplicarea Acordului, care are loc în format online, în perioada 21-22 aprilie 2021.
Acordul garantează cetăţenilor Republicii Moldova şi cetăţenilor Regatului Spaniei dreptul la o pensie pentru limită de vârstă, pensie de urmaş, pensie de dizabilitate cauzată de afecţiuni generale, pensie şi indemnizaţie de dizabilitate determinată de accidente de muncă şi boli profesionale din partea statului unde a lucrat legal.
Fiecare stat va aplica legislaţia naţională în domeniu și pensia va fi transferată lunar beneficiarului pe teritoriul statului în care acesta domiciliază la moment.
Casa Naţională de Asigurări Sociale aplică 14 acorduri în domeniul securităţii sociale bazate pe principii europene de proporţionalitate: cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, Turcia, Republica Belarus, în baza cărora beneficiază de prestații sociale stabilite de CNAS 1100 persoane.
Vezi și aceste știri

SUA îngheaţă active de peste un miliard de dolari ale oligarhului rus Suleiman Kerimov

Primăria din Ialoveni anunță că în lunile iulie-august călătoriile cu troleibuzul pe teritoriul orașului vor costa 2 lei

Rusia interzice exporturile de orez și aminoacizi furajeri de la 1 iulie până la sfârșitul acestui an
Advertoriale

Victoriabank investește în inovații și își întărește statutul de bancă digitală. Rețeaua de bancomate, modernizată cu 100 de ATM-uri de ultimă generație

Ești în căutarea unei locuințe? Află cum poți cumpăra apartamentul perfect lângă parc, în câțiva pași simpli
