Accesul jurnaliștilor și dreptul de a filma tăierea copacilor din păduri, interzise fără prezența specialiștilor din silvicultură

Accesul jurnaliștilor și dreptul de a filma tăierea copacilor din păduri, interzise fără prezența specialiștilor din silvicultură

 Accesul jurnaliștilor dar și a altor persoane ar putea fi restricționat iar dreptul de a filma tăierea copacilor din păduri, ar fi interzis în lipsa unui specialist din silvicultură. Noile cerințe se regăsesc într-un ordin emis de Agenția Moldsilva pentru a face posibilă asigurarea „respectării normelor de securitate”, notează media-azi.md

La începutul acestui an, pe rețelele sociale au fost distribuite mai multe imagini video, filmate în direct, din diferite zone forestiere în care se tăiau arbori. Este vorba inclusiv de secvențe distribuite pe pagina de Facebook a Partidului Democrație Acasă, condus de Vasile Costiuc, care acuza Moldsilva, agenția responsabilă de gestionarea spațiului forestier, că ar efectua lucrări ilegale.

Reprezentanții agenției au negat acuzațiile. Mai mult, la începutul lunii februarie, pe pagina de Facebook a Moldsilva fost distribuită o postare în care se menționa despre intenția de a permite accesul pentru filmări în fondul forestier doar în prezența specialiștilor din ramura silvică, „pentru a exclude pe loc orice tentativă de manipulare și interpretare tendențioasă a realității”.

Publicitate

La solicitarea Media Azi de a oferi detalii despre deciziile luate, reprezentanții Moldsilva au precizat că, pe 26 februarie, după aproximativ o săptămâna de la publicarea postării pe Facebook, autoritatea a aprobat un ordin prin care se interzic filmările în zonele forestiere unde au loc tăierea arboretului sau alte lucrări silvotehice fără prezența silvicultorilor.

„În prezent, în conformitate cu prevederile pct. 2 al Ordinului Agenției Moldsilva nr. 65, din 26.02.2021, «Cu privire la intensificarea comunicării în domeniul forestier și neadmiterea unor interpretări tendențioase a lucrărilor silvotehnice în derulare», accesul și efectuarea filmărilor în parchetele cu lucrări silvotehnice (șantiere de exploatări forestiere), pentru respectarea normelor de securitate a vieții pentru vizitatori și personalul implicat în procesul de muncă, se permite cu prezența unor reprezentanți ai administrației întreprinderii (director, inginer silvic-șef, șef de ocol silvic, alți specialiști autorizați în domeniul silviculturii și a lucrărilor silvotehnice”, se arată în răspunsul semnat de directorul instituției, Dumitru Cojocaru.

Ordinul cu pricina nu se regăsește pe pagina web a agenției, iar încercările repetate de a obține o copie a documentului nu s-au soldat cu succes. Moldsilva a solicitat argumente suplimentare pentru a-l oferi juriștilor, reprezentanți ai Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI).

Potrivit Cristinei Durnea, juristă la CJI, decizia trezește mai multe semne de întrebare. Din denumirea actului reiese că se reglementează intensificarea comunicării în domeniul forestier. „Așadar, este absolut inexplicabil de ce un act emis pentru a reglementa procese de comunicare conține norme juridice ce reglementează regimul de asigurare a securității pe șantierele forestiere”, și-a exprimat ea nedumerirea. Jurista CJI consideră că „invocarea «respectării normelor de securitate a vieții pentru vizitatori și personalul implicat în procesul de muncă» nu reprezintă decât o încercare a autorității de a-și justifica măsura de cenzurare”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal