Disputa Draexlmaier VS Vinăria din Vale continuă: Investitorul german anunță că și-ar putea sista activitatea

Disputa Draexlmaier VS Vinăria din Vale continuă: Investitorul german anunță că și-ar putea sista activitatea

Investitorul german Draexlmaier, rezident al Zonei Economice Libere Bălți anunță din nou că și-ar putea sista activitatea. Motivul e același ca și acum un an. Potrivit reprezentanților companiei, impuritățile eliminate în aer ca urmare a producerii spirtului de către Fabrica „Vinăria din Vale” (situată pe teritoriul Combinatului de panificație din Bălți) duc la oxidarea cablurilor produse, iar ca urmare investitorul german înregistrează pierderi de milioane de euro.

În acest context, administrația companiei s-a adresat autorităților locale și centrale în vederea identificării unei soluții.

Problema constă în faptul că sistemul de evacuare a deșeurilor de la fabrica de vinuri este învechit și cu multe fisuri. Acest fapt produce și un miros isuportabil în oraș.

Subiectul a fost pe larg mediatizat încă în vara anului trecut. Atunci conducerea companiei „Vinăria din Vale” respinge acuzațiile investitorului german Draexlmaier potrivit cărora în urma procesului de fermentare de la fabrica din Bălți s-ar elimina anumite impurități care ar duce la oxidarea cablurilor. Potrivit directorului general al companiei, întreg procesul tehnologic a fost avizat pozitiv de instituțiile responsabile.

Cu toate acestea, compania a primit prescripție sanitară de sistare a activității.

Notă:

Vinăria din Vale activează din 2001. În prezent are în jur de 1000 de angajați, cifra de afaceri fiind, potrivit conducerii, de circa 100 de mln de lei. Salariul mediu pe întreprindere este de aproximativ 3000 de lei. Are linii de producere în mai multe localități ale țării iar în regiunea sudică deține circa 600 de hectare de plantații de viță de vie. 99% din producție este destinată exportului. Volumul total al exportului se cifrează la peste 60 de mln de lei anual. Printre țările de destinație se numără Lituania, Belarus, Ucraina, România.

Investițiile G&G și Draexlmaer sunt cele mai mari două investiții din ultimii cinci ani realizate în Republica Moldova, acestea constituind 45 mln de dolari. Pe parcursul activității în Republica Moldova au fost create 3200 de locuri de muncă cu un salariu mediu de 5800 de lei.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.