
Investigație Rise Moldova: Judecătorul care a pronunțat prima sentință în dosarul Șor, cu averea ascunsă și călătorii la Tel-Aviv
Procurorii anticorupție, cu probele pe masă, cer 19 ani de închisoare pentru spălare de bani și escrocherie. Judecătorul îi oferă 7,5 ani. Măsura – arest la domiciliu se modifică. Acuzatul este eliberat imediat de sub strajă din sala de judecată. După această decizie, concubina judecătorului lansează un salon de cosmetică pe Aeroportul Internațional Chișinău – controlat direct de inculpat. De acolo, aleasa judecătorului zboară spre capitalele modei: Paris și Milano, împreună cu sora vitregă a lui Ilan Șor. Între timp, Șor devine fugar, iar judecătorul – un pasager fidel spre Israel, țara de origine a inculpatului.
・
Asta nu e tot. Judecătorul lui Șor mai are ceva de ascuns. Averea.
„Furtul Miliardului” este un titlu generic pentru întreaga spălătorie de bani care a condus la prăbușirea celor trei bănci, în perioada 2012-2014: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Procurorii operează în anchetă cu un alt titlu generic – „Frauda bancară”.
În acest caz, procurorii anticorupție au trimis în instanța de judecată peste 20 de dosare penale. Cei ajunși pe banca acuzaților sunt învinuiți, în mare parte, de spălare de bani, escrocherie, trafic de influență și mită. Numele lui Ilan Șor apare pe unul dintre aceste dosare. El este învinuit că, la finalul anului 2014, în calitate de șef al Băncii de Economii (BEM), ar fi obținut prin înșelăciune peste cinci miliarde de lei, iar ulterior i-a spălat prin firme offshore.
Cauza penală, în cazul Șor, a ajuns în prima instanță în august 2016. Judecătorul care a examinat dosarul se numește Andrei Niculcea. Litigiul a durat mai puțin de un an. La finalul procesului, procurorii au solicitat ca Ilan Șor să execute 19 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani.
De cealaltă parte, apărătorii fostului șef de la BEM au pledat ca Ilan Șor să fie achitat pentru spălare de bani. Iar, cealaltă infracțiune de care era acuzat – „Escrocheria” (care îl costa între 8-15 ani de privațiune de libertate), să fie înlocuită cu alta – „Cauzarea de daune materiale prin înşelăciune sau abuz de încredere”, care prevede o pedeapsă mai blândă (până la 3 ani de închisoare), dar fiind eligibilă și cu Legea amnistiei. Astfel, avocații lui Șor au cerut amnistia clientului lor.
Pe 21 iunie 2017, judecătorul Andrei Niculcea a bătut cu ciocanul în masă. A citit sentința lui Șor. Propunerea avocaților prin care infracțiunea de escrocherie să fie înlocuită cu alta mai blândă a fost acceptată. În total, în dosarul „Furtul Miliardului”, Șor s-a ales cu o pedeapsă de 7,5 ani de închisoare.
Investigația integrală o găsești AICI.