Implementarea sistemelor funcționale de management a deșeurilor la nivel național - subiect de importanță majoră în RM

Implementarea sistemelor funcționale de management a deșeurilor la nivel național - subiect de importanță majoră în RM

La prezent, în Moldova, se generează o cantitate totală de aproximativ 166,22 mii tone deșeuri de ambalaje, atestând un număr de 3 892 de gunoiști. În conformitate cu Legea 1540 privind plata pentru poluarea mediului, agenții economici achită o taxă/plată care momentan nu se valorifică integral în scopuri de creare a sistemelor sustenabile ce țin de managementul deșeurilor.

Anexa XI al Acordului de Asociere RM-UE prevede stabilirea mecanismului de recuperare integrală a costurilor în conformitate cu principiul „poluatorul plătește” și cu principiul Responsabilității Extinse a Producătorului (REP), prevăzut și în legislația națională aferentă. În acest sens, pe parcursul ultimelor 6 ani Asociația Businessului European (EBA Moldova) a promovat necesitatea amendamentelor legale primare și secundare care ar permite implementarea principiului REP in RM.

Publicitate

Evenimentul din 27 aprilie cu genericul „Deșeuri de ambalaje – Crearea unui sistem de management eficient. Businessul între responsabilități și beneficii”, va coagula și va împărtăși cea mai bună experiență și practici din UE și din regiune privind instrumentele economice și fiscale în crearea procesului de management al deșeurilor de ambalaje. Unul din scopurile evenimentului în cauză este de asemenea să responsabilizeze părțile interesate (sectorul privat, autoritățile publice centrale și locale) privind implementarea legislației naționale cu privire la gestionarea deșeurilor de ambalaje și implementarea REP, prin organizarea sistemelor individuale și colective de gestionare a deșeurilor.

Autor:

Protagoniștii evenimentului sunt reprezentanții conducerii de vârf ai Ministerului Finanțelor din RM, Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului din RM, reprezentanții Ministerului Mediului din Estonia, reprezentanții asociațiilor, a sectorului privat și autorităților publice locale si centrale din Moldova și UE din Uniunea Europeană, România, Ucraina, Turcia.

Evenimentul este organizat de EBA Moldova de comun cu Ministerul Finanțelor și Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, cu suportul financiar al UE și suportul tehnic  al GIZ Moldova.

Sponsorii evenimentului: Coca-Cola HBC Moldova și Efes Vitanta Moldova Brewery.

Partenerii evenimentului: Media Show Grup, Guzun Consulting și Saiph Consulting House.

Evenimentul poate fi accesat la data de 27 aprilie, AICI în engleză și AICI în română.

Evenimentul va fi re-transmis pe Agora, EBA FB și EBA Linked In

Agenda evenimentului poate fi accesată AICI.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal