Anticipatele parlamentare ar putea avea loc în iulie. Scenariul în care CC declară neconstituțională starea de urgență

Anticipatele parlamentare ar putea avea loc în iulie. Scenariul în care CC declară neconstituțională starea de urgență

Sergiu Litvinenco de la PAS a făcut un calcul și a prognozat că scrutinul parlamentar anticipat ar putea avea loc, cel târziu, la sfârșit de iulie. Acesta a mai adăugat că, între timp, a venit cu un supliment la sesizarea depusă la Curtea Constituțională, un document întru susținerea anulării stării de urgență. De cealaltă parte, Vladimir Cebotari de la Pro Moldova afirmă că situația în care se află Republica Moldova este neobișnuită de la sine, iar starea de urgență e justificată. 

„Am venit cu un supliment la sesizare. Am analizat și un document al Comisiei de la Veneția. Comisia are avize, rapoarte cu privire la starea de urgență și mai toate standardele Comisiei de la Veneția au fost încălcate. De exemplu, menționez unul în special, atunci când se vine cu stare de urgență, cel care vine trebuie să argumenteze în mod obligatoriu că măsurile pe care tu poți să le iei într-o situație normală nu sunt destul de eficiente. Atunci vii cu această stare de urgență. Respectiv, acest lucru trebuie justificat", a declarat Sergiu Litvinenco la emisiunea „Cutia Neagră"  de la TV8.

 

Publicitate

„Încercarea de a prezice deciziile Curții e un joc. De o lună încoace, Curtea a demonstrat că nu mai putem face preziceri. Probabil ar trebui să ne punem câteva întrebări. Este situația din țară una excepțională? Sau așa trebuie să fie aranjate lucrurile? Avem doar o stare de pandemie sau la ea se mai adaugă o altă situație neobișnuită, care vorbește de instituții nefuncționale care nu au instrumentele necesare pentru a lua anumite decizii pentru a combate efectele acestei pandemii. Reieșind din aceste puncte de vedere, eu cred că în țară nu este o situație obișnuită. Acest guvern cu atribuții limitate a demonstrat că nu poate, de exemplu, să facă achiziții de vaccin", îl contrazice Vladimir Cebotari.

 

Dacă CC spune că decizia privind starea de urgență este neconstituțională, atunci anticipatele parlamentare ar putea avea loc la vară, potrivit deputatului PAS, Sergiu Litvinenco.

„Dacă pe 27 se dă o decizie, se semnează decretul, atunci alegerile vor avea loc în minim 60 de zile, până pe 28 iulie", calculează Litvinenco.

CurteaConstituțională va examina miercuri, 28 aprilie, cu începere de la ora 13:00, sesizarea privind controlul constituționalității Hotărârii Guvernului cu privire la propunerea declarării stării de urgenţă nr. 43 din 30 martie 2021, precum și a Hotărârii Parlamentului privind declararea stării de urgenţă din 31 martie 2021.

Starea de urgență a fost aplicată pentru perioada 1 aprilie-30 mai, iar Executivul a introdus mai multe măsuri restrictive, majoritatea cărora au fost, ulterior, anulate

 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal