„Ei pot face valuri cât doresc, dar decizia finală aparține magistraților”. Ce spun experții în drept constituțional, despre declarația socialiștilor privind uzurparea puterii de stat de către CC

„Ei pot face valuri cât doresc, dar decizia finală aparține magistraților”. Ce spun experții în drept constituțional, despre declarația socialiștilor privind uzurparea puterii de stat de către CC

Declarația socialiștilor privind uzurparea puterii de stat de către Curtea Constituțională este nulă, susțin doi experți în drept constituțional. Aceștia spun că vot de neîncredere Parlamentul acordă doar Guvernului, nu și CC-ului. Alexandru Arseni a declarat pentru AGORA că inițiativă deputaților socialiști denotă faptul că „fracțiunea PSRM ignoră Constituția ca lege supremă”, iar Nicolae Osmochescu susține că scopul acestei inițiative este ca „PSRM să retragă judecătorii ce au adoptat o decizie care nu le convine”.

„Nu este posibil ca deputații să acorde vot de neîncredere judecătorilor CC. Codul jurisdicției constituțională stipulează că judecătorul din momentul depunerii jurământului nu se subordonează niciunui organ de stat, niciunei instituții. Se subordonează doar constituției. Ei pot face valuri cât doresc, dar decizia finală de retragere a mandatului aparține judecătorilor CC. Președintele Curții numește câțiva judecători care vor examina cazurile și sesizarile, probele aduse și la ședința închisă va fi luată decizia. Declarația lor este egală cu zero. Este un populism de trei banuți”, a declarat Osmochescu.

De aceeași părere este și expertul în drept constituțional Alexandru Arseni. Acesta spune că ridicarea mandatului ține de competența exclusivă a Curții Constituțional și că această inițiativă a deputaților PSRM nu are niciun efect juridic.

Publicitate

„Vot de neîncredere pentru trei judecători: De unde au luat ei că judecătorilor li se acordă vot de neîncredere? Să citească atent Constituția. Vot de neîncredere Parlamentul acordă doar Guvernului pentru politica pe care o duce. Judecătorii sunt inamovibili pe durata mandatului. Adică ei sunt netangibili, doar dacă au săvărșit o infracțiune penală, atunci pot fi supuși. Ridicarea mandatului ține de competența exclusivă a Curții Constituționale, cum și ridicarea mandatului deputatului ține de cometența Parlamentului. Este o sfidare conștientă și denotă că lupta pentru putere și interesul meschin a unui grup de deputați din această fracțiune. Lucrul acesta nu are niciun efect juridic. Ba mai mult, este aruncată o pată asupra instituției Parlamentului ca organ legislativ suprem al poporului”, precizează Arseni.

Scopul inițiativei PSRM

„Scopul acestei inițiative este să retragă judecătorii care nu le plac, care au adoptat o decizie care lor nu le convine”, este de părere expertul constituțional Nicolae Osmochescu.

De partea cealaltă, Alexandru Arseni spune că declarațiile socialiștilor ignoră CC care soluționează litigiile sau interesele între ramurile puterilor de stat.

Această inițiativă denotă faptul că fracțiunea PSRM ignoră Constituția ca lege supremă, instituția Curții constituționale ca unica autoritate de jurizdicție constituțională abilitată anume cu funcții exclusive de a soluționa litigiile constituționale prin legea organică a Constituțiie și litigiile sau interesele între ramurile puterilor de stat și nu poate fi vorba de niciun fel de uzurpare. Este o tălmăcire tendențioasă și nejustificată sub aspect constituțional al legității și al moralității de bună funcționare a unui stat de drept.

Amintim că Partidul Șocialiștilor a propus Parlamentului adoptarea unei declarații cu privire la uzurparea puterii în stat de către Curtea Constituțională, urmare a ultimii decizii privind dizolvarea Legislativului. Iar ulterior, deputații ar putea decide dacă acordă sau nu vot de neîncredere în cazul a trei judecători. Despre aceasta anunță liderul PSRM, Igor Dodon.

La scurt timp după declarațiile socialiștilor, deputații fracțiunii parlamentare PAS au părăsit plenul Parlamentului la ședința din 23 aprilie. Aceast după ce a fost anunțată includerea pe ordinea de zi a declarației socialiștilor privind uzurparea puterii de stat de către Curtea Constituțională. „Este un circ ieftin”, a comentat deputatul Igor Grosu.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal