Socialiștii propun susținerea ÎS „Calea Ferată a Moldovei” din contul bugetului de stat: Fără ajutorul statului, întreprinderea nu o să reziste

Socialiștii propun susținerea ÎS „Calea Ferată a Moldovei” din contul bugetului de stat: Fără ajutorul statului, întreprinderea nu o să reziste

PSRM propune ca întreprinderea de stat Calea Ferată să fie susținută financiar din contul bugetului de stat. În acest scop, se propune să fie alocați bani pentru achitarea datoriilor față de salariați. 

„Având în vederea raportul Comisiei parlamentare care a studiat situația financiară la Calea ferată, având în vedere situația creată azi la Calea Ferată cu datorii de peste 400 milioane de lei datorii curente, și datorii la salaziu - peste 108 milioane de lei, având în vedere că Guvernul nu are împuterniciri, PSRM vine cu inițiativa ce ține de ajutorul acordat întreprinderii din bugetul de stat. Fără ajutorul statului Calea ferată nu o să reziste și este unica ieșire din situație”, a spsu într-o conferință de presă deputatul socialist Oleg Lipskii.

Autorii inițiativei legislative nu au precizat care ar fi sursele identificate pentru astfel de suport financiar.

Publicitate

„Este important să reziste, căci dacă dispare întreprinderea strategică apare un risc mare pentru economia țării”, a comentat Lipskii.

Recent, vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari a declarat că datoriile la ÎS „Calea Ferată a Moldovei” sunt în creștere, motiv pentru care o parte dintre angajați intreprinderii se concediază, iar alții se pregătesc pentru acțiuni de protest.

Amintim că, la finele anului 2020, datoria creditoare a Întreprinderii de Stat „Calea Ferată a Moldovei” constituia 459 de milioane de lei, iar restanțele salariale - 69 de milioane de lei. Actuala conducere de la CFM a dat vina pe proasta administrare a întreprinderii pe parcursul ultimilor ani, susținând că toate datoriile au fost moștenite. De partea cealaltă, fostul șef de la Calea Ferată, Iurie Topală, a respins acuzațiile, spunând că actuala echipă managerială este incompetentă.

La finele lunii februarie 2021, președintele fracțiunii parlamentare Platforma DA, Alexandru Slusaru, a anunțat că datoriile CFM au ajuns la 660 de milioane de lei, cu restanțe salariale de 91 de milioane de lei.

Iar la 9 martie, Slusari anunțase că datoriile au crescut cu încă câteva milioane de lei. Astfel, s-ar fi ajuns la restanțe de 765 de milioane de lei.

AGORA precizează că, pe 4 februarie, Parlamentul a constituit o Comisie de anchetă, formată din 10 membri, reprezentanți ai tuturor fracțiunilor parlamentare, care va analiza dezastrul economic de la întreprinderea Calea Ferată a Moldovei. Comisia are la dispoziție 60 de zile pentru a veni cu un raport.

Precizăm că, la 12 aprilie reprezentanții instituției prezidențiale au anunțat că principalele subiecte de pe ordinea de zi a CSS sunt legate de recentele evoluții de pe piața financiară și situația de la Calea Ferată din Moldova.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal