
„O hotărâre politică”. Reacția magistraților după declarația aprobată de Parlament privind recunoașterea caracterului captiv al CC
Declarația inițiată de PSRM și aprobată de Parlament privind uzurparea puterii în stat de CC și intenția de a acorda vot de neîncredere pentru trei judecători a fost calificată de magistrații Înaltei Curți drept o acțiune politică. „Asemenea declaraţii prejudiciază statul de drept”, spun judecătorii.
・
„Dintr-o perspectivă strict constituțională, judecătorii Curții constată caracterul exclusiv politic al acestei hotărâri. Potrivit articolului 121 alin. (1) din Regulamentul Parlamentului, asemenea acte ale Parlamentului produc doar efecte politice. Judecătorii Curții respectă dreptul la libertatea de exprimare politică al parlamentarilor, însă reiterează că asemenea declaraţii prejudiciază statul de drept, imaginea Curții Constituționale și periclitează implementarea unei veritabile culturi a constituționalismului în R. Moldova”, notează într-o reacție magistrații Înaltei Curți.
De asemenea, judecătorii Curții amintesc că potrivit articolului 140 din Constituție, hotărârile, avizele și deciziile Curții Constituționale sunt definitive și nu pot fi atacate și că acestea sunt obligatorii pentru toate autoritățile statului.
Amintim că declarația PSRM privind uzurparea puterii în stat de CC și intenția de a acorda vot de neîncredere pentru trei judecători a fost aprobată cu votul a 54 de deputați din Parlament, din fracțiunile PSRM și Partidul Șor, la ședința din 23 aprilie. Totuși dezbaterea inițiativei a decurs cu contradicții.
„Atestăm caracterul abuziv al avizului CC din 15 aprilie. Noi deputații Parlamentului considerăm că edificarea statului de drept este o prioritate absolută. Comunicăm despre nerecunoașterea avizului CC și exprimăm votul de neîncredere pentru judecătorii nominalizați (n.r. Domnica Manole, Liuba Șova și Necolae Roșca)”, prevede textul declarației.
Sala plenului a fost părăsită de fracțiunile Platformei DA și PAS care nu au participat la vot.
AGORA amintește că la 15 aprilie, magistrații Curții Constituționale au admis sesizarea președintei Maia Sandu și au constatat că sunt întrunite circumstanțele care justifică dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a.
La scurt timp, președinta Maia Sandu a declarat că va semna în curând decretul de dizolvare a Parlamentului. Șefa statului afirmă că alegerile sunt iminente, însă a evitat să spună când acestea ar putea fi organizate.
Reacțiile politice nu s-au lăsat așteptate. La 18 aprilie, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a anunțat că solicită demisia președintei Maia Sandu pe care o acuză de „reinstaurarea unui stat capturat”.
La fel, socialiștii au afirmat atunci pentru prima oară că vor propune un proiect de hotărâre a Parlamentului pentru constatarea uzurpării Înaltei Curți de către trei judecători care au luat decizia prin care sunt circumstanțe de dizolvare a Legislativului.
Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a venit cu o reacție la declarația lui Igor Dodon. „Exercitarea oricărei forme de presiuni asupra judecătorilor Curţii Constituționale, atât înainte de adoptarea actelor sale jurisdicționale, cât şi ca un act de răzbunare pentru soluţiile adoptate, este inadmisibilă, fiind incompatibilă cu respectarea statului de drept, a autorităţii Curţii şi a supremaţiei Constituției”, a spus Manole.
O reacție a venit și din partea UE unde se precizează în câteva rânduri că se așteaptă ca politicienii din Moldova să urmeze traiectoria enunțată de CC, iar Parlamentul să fie dizolvat. În același mesaj, se precizează că ar trebui evitate atacurile la adresa membrilor Curții, dar și a diplomaților UE.