Alexandru Tănase:  Abrogarea actului de numire a judecătorului constituțional nu produce niciun efect juridic

Alexandru Tănase: Abrogarea actului de numire a judecătorului constituțional nu produce niciun efect juridic

După ce Parlamentul a „recunoscut caracterului captiv al CC” și a anulat actul de numire a magistratei Domnica Manole, fostul președinte al Curții Constituționale Alexandru Tănase, a venit cu o reacție. Acesta declară că niciunul din acte nu are efecte juridice și califică aceste acțiuni drept „acte descalificante pentru niște politicieni care se respectă pe ei și care respectă valorile statele de drept”. 

„Declarația privind recunoașterea „caracterului captiv al CCM”, este o declarație politică care reflectă viziunile celor care au votat-o și trebuie tratată ca atare. (...) Nici Constituția și nici Legea cu privire la CCM nu prevede o procedură de revizuire a votului pentru numirea unui judecător constituțional. O astfel de procedură nici nu poate fi prevăzută. Dacă s-ar admite posibilitatea revenirii, după o perioadă, la voturile exprimate pentru adoptarea unor hotărâri de numire a judecătorilor constituționali, reieșind din interese politice sau personale de moment, ar fi fost compromisă independența CCM, autoritatea legislativă a statului, și securitatea raporturilor juridice. Astfel, abrogarea actului de numire a doamnei Dominica Manole nu poate avea ca efect încetarea mandatului acesteia”, a declarat Alexandru Tănase.

Pentru a-și susține poziția, Alexandru Tănase a făcut referire la câteva hotărâri potrivit cărora întreruperea mandatelor judecătorilor CC este ilegală.

Publicitate

„Ar fi fost util pentru parlamentarii care au votat aceasta HP, să fi citit Hotărârea CCM nr. 18 din 02.06.2014, privind controlul constituționalității Legii nr. 109 din 3 mai 2013.

Potrivit acestei hotărâri, orice întrerupere a mandatelor judecătorilor Curții Constituționale de către Parlament reprezintă o imixtiune nepermisă în activitatea Curții Constituționale. O astfel de intervenție, reprezintă o încălcare a principiului independenței CCM si este contrară principiilor inamovibilității și independenței judecătorilor săi [articolele 134 alin. (2) și 137 din Constituție]. Din această hotărâre rezultă implicit faptul că orice normă legală ori modificare legislativă, care ar afecta mandatul judecătorilor Curții Constituționale se consideră neconstituțională ab initio”, a declarat Alexandru Tănase.

Fostul magistrat a mai făcut referire la o altă hotărâre a Curții Constituționale potrivit căreia „votul odată consumat nu poate fi revizuit, mai exact abrogarea actului de numire a judecătorului constituțional nu produce nici un efect juridic”.

„Atacurile asupra judecătorilor constituționali sunt acțiuni descalificante pentru oamenii politici și incompatibile cu valorile statului de drept”, a declarat Alexandru Tănase care a mai menționat că „Este foarte trist tot ce s-a întâmplat astăzi în Parlament în jurul Curții Constituționale”.

Hotărârea Parlamentului din 2019 prin care președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a fost numită judecătoare la Înalta Curte a fost anulată în ședința plenară din 23 aprilie. Inițiativa a venit din partea PSRM.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal