EU4Moldova: Startup City Cahul - laboratoare digitale pentru liceele din regiunea de sud a Republicii Moldova

EU4Moldova: Startup City Cahul - laboratoare digitale pentru liceele din regiunea de sud a Republicii Moldova


Echipamente digitale de ultimă generație, conținut adaptat cerințelor actuale și spații modernizate de învățare – sunt câteva beneficii de care se vor bucura 9 licee din regiunea Cahul. În cadrul proiectului „EU4Moldova: Startup City Cahul” vor fi create mai multe laboratoare digitale complet echipate, care în anul academic curent vor fi utilizate de cca  3000 de elevi și profesori din instituțiile conectate la programul „Tekwill în fiecare școală”. Inițiativa are drept scop crearea mai multor oportunități pentru comunitatea locală pentru a pregăti o generație de viitori specialiști, care să corespundă cerințelor de pe piața de muncă actuală și să profeseze în regiune, acasă. Proiectul „Laboratoarele digitale” în zona Cahul este dezvoltat cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC).

„Digital Labs” – o necesitatea pentru educația elevilor de astăzi 

Pandemia COVID - 19 a accentuat și mai mult necesitatea îmbunătățirii abilităților digitale în învățământul școlar. Desfășurarea lecțiilor online solicită competențe sporite pentru ca educația să-și continue mersul firesc. Nu ar fi fost o problemă dacă atât elevii, cât și profesorii ar fi avut la dispoziție echipamentul, pregătirea necesară, dar și conexiunea la internet de calitate.

„La începutul anului școalar, instituția noastră a fost inclusă în programul pilot „Tekwill în fiecare școală”, iar 30 de elevi studiază în acest an academic 2 discipline școlare noi: design grafic și programare. Cu toate acestea, în sate copiii nu au posibilitatea să aibă un calculator de ultimă generație acasă ca să poată realiza activitățile pe care le propun profesorii la lecții. Astfel, crearea unui laborator digital în liceul nostru va schimba mult lucrurile. Acesta va putea fi pus permanent la dispoziția elevilor, pentru a-și dezvolta abilitățile în domeniu și chiar a se pregăti pentru un start în viitoarea lor carieră.”

Tatiana Buciuceanu, directoarea Liceului Teoretic „Alexei Mateevici”, s. Alexandru Ioan Cuza, r-nul Cahul

 „Digital Lab” vine să răspundă necesităților de educație ale liceelor regionale și îi ajută pe elevi să-și formeze și să-și îmbunătățească abilitățile digitale – un absolut necesar pentru profesiile de  astăzi, dar mai ales cele din viitor. Cu o arie de cca 50 m2, laboratoarele vor oferi liceenilor un spațiu inovator, creativ și complet echipat pentru studierea disciplinelor viitorului. De asemenea, acesta va oferi acces la tehnologii informaționale, pentru cei care nu au un dispozitiv acasă.

În cadrul „Digital Lab”, vor fi amenajate 5 zone tematice:

 • Zona pentru profesori dotată cu birou, ecran mare și tablă interactivă
 • Zona pentru elevi echipată cu 20 laptopuri, calculatoare și camere web
 • Zona pentru imprimare dedicată materialelor de print
 • Zona creativă amenajată cu o tablă și fotolii „puf”
 • Zonă de depozitare dedicată vestiarului
 • Laboratoarele urmează a fi date în exploatare la finele anului curent, iar valoarea  proiectului este de cca 130 de mii de euro – asistență financiară a Uniunii Europene.

   

  „Proiectul „EU4Moldova: Start up City Cahul” susține transformarea digitală a economiei și societății moldovenești și face parte dintr-un program regional mai extins al UE. Lansarea inițiativei „Laboratoare Digitale” care v-a fi implementată la nivel național de câțiva parteneri de dezvoltare este un pas înainte pentru pregătirea viitoarei generații pentru era digitală. Suntem încrezători că acest lucru va avea, pe termen lung, un impact pozitiv asupra prosperității țării. Aș dori să invit și alte școli din regiunea Cahul să beneficieze de oportunitățile oferite în cadrul acestei inițiative, pe care UE o implementează în parteneriat cu Suedia, ca Echipa Europa.”

  Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Moldova

   

  „Ca parte a unui program educațional cuprinzător, „Laboratoarele digitale” reprezintă niște instrumente care creează șanse egale pentru toți. Acest lucru va permite tuturor elevilor care fac parte din program să acceseze echipamentul potrivit și să obțină abilități necesare în viitor. Proiectul reprezintă o reconfirmare a adevăratei colaborări, în care școlile contribuie cu spațiul și lucrările de renovare, în timp ce mobilierul și echipamentele, și nu în ultimul rând, mentoratul și ghidarea vor fi oferite de organizatorii proiectului.”

  Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în Moldova

  „Digital Labs este o inițiativă care oferă posibilitatea școlilor din regiunea Cahul să aibă un spațiu complet echipat pentru educația digitală. Ne dorim să facilităm accesul elevilor din sudul țării la tehnologiile informaționale, pentru a învăța și a-și dezvolta competențele tehnice. Laboratoarele vor cuprinde atât echipamente moderne, cât și spații bine amenajate care să stimuleze gândirea logică și creativitatea. Astfel, să poată integra mai ușor tehnologiile în activitățile lor și să facă pași siguri spre profesiile viitorului. Îndemn reprezentanții liceelor din regiune să participe la proiect.”

  Ana Chirița, directoare proiecte strategice, ATIC

  Cine poate participa la proiect?

  Pentru a aplica la proiect, școlile candidate trebuie să corespundă mai multor criterii de eligibilitate:

 • să reprezinte o instituție din regiunea Cahul
 • să fie parte din programul „Tekwill în fiecare școală”
 • să dispună de un spațiu între 50 și 100 de metri pătrați și de posibilitatea de a-l renova
 • să desfășoare, din septembrie 2021, cel puțin unul din cursurile  proiectului „Tekwill în fiecare școală” etc. 
 • să desemneze o persoană responsabilă de gestionarea laboratorului.
 • Doritorii de a-și înscrie școala în proiect  pot trimite dosarele de înregistrare la adresa de email: talexeev@ict.md, până la data de 13 mai 2021.  

  Dosarul de înregistrare va conține:

  1. Formularul de aplicare

  2. Video (motivare, rezultate așteptate, imagini din sala propusă)

  3. Materiale confirmative ale progreselor înregistrate de profesori și elevi în cadrul TiFS

  4. Agenda activităților propuse spre desfășurare în Laboratorul Digital/planul săptămânal

  5. Poze cu actualul cabinet de informatică și cu viitorul laborator digital

  6. CV-ul persoanei desemnate responsabilă pentru laboratorul digital          

  Programul „Tekwill în fiecare școală” este realizat cu susținerea financiară a partenerilor dezvoltare USAID Moldova, Suedia, EU4Moldova și PNUD Moldova.

  Despre EU4Moldova: Startup City Cahul

  „EU4Moldova: Startup City Cahul” este implementat în perioada 2020-2024 de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia. Inițiativa abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Proiectul sprijină în special dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriatul, ocuparea forței de muncă pentru întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei, precum și oferă oportunități de studiu tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). Ca parte a proiectului, la Cahul va fi creat un centru regional de inovare și tehnologie – EU4Innovation Center – iar un grup larg de localnici vor deveni beneficiarii săi. Obiectivul centrului este de a avea un efect de stimulare în orașul Cahul și alte zone de dezvoltare din regiune. Mai multe detalii pe startupcitycahul.md 

  Hai să fim prieteni! Hai să #SusținemPresa independentă cu câte un abonament AGORA, de 98 de lei.

  Dacă tot ai ajuns aici...

  ...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

  Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

  Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

  Vezi și aceste știri
  EU4Moldova: Cum va arăta Startup City Cahul și ce posibilități va oferi (FOTO / VIDEO)

  EU4Moldova: Cum va arăta Startup City Cahul și ce posibilități va oferi (FOTO / VIDEO)

  EU4Moldova: Startup City Cahul – Echipa Europa oferă susținere pentru dezvoltarea regiunii Cahul

  EU4Moldova: Startup City Cahul – Echipa Europa oferă susținere pentru dezvoltarea regiunii Cahul

  EU4Digital: Ce reprezintă programul finanțat de UE și care vor fi beneficiile pentru economia Moldovei

  EU4Digital: Ce reprezintă programul finanțat de UE și care vor fi beneficiile pentru economia Moldovei

  Peste 2 milioane de EURO de la Linia de Creditare EU4Business-BERD în Moldova pentru clienţii MAIB

  Peste 2 milioane de EURO de la Linia de Creditare EU4Business-BERD în Moldova pentru clienţii MAIB

  MAIB acordă credite EU4Business–BERD pentru IMM – cu porţiune de grant şi consultanţă internaţională

  MAIB acordă credite EU4Business–BERD pentru IMM – cu porţiune de grant şi consultanţă internaţională

  Săptămâna EU4Business: Cum poate fi implicat sectorul privat în formarea politicilor în țările Parteneriatului Estic

  Săptămâna EU4Business: Cum poate fi implicat sectorul privat în formarea politicilor în țările Parteneriatului Estic

  Advertoriale
  Ce fel de teste la anticorpi COVID-19 trebuie să efectuăm, în dependență de perioadă și necesitate. Răspunde Dr. Irina Sumarev, director medical Invitro Diagnostics

  Ce fel de teste la anticorpi COVID-19 trebuie să efectuăm, în dependență de perioadă și necesitate. Răspunde Dr. Irina Sumarev, director medical Invitro Diagnostics

  Organizatorii Yardsale ne îndeamnă: „Hai Afară!” După aproape un an, evenimentul revine, la Teatrul Verde

  Organizatorii Yardsale ne îndeamnă: „Hai Afară!” După aproape un an, evenimentul revine, la Teatrul Verde

  Victoriabank anunță rezultatele financiare preliminare din primul trimestru 2021: soluții bancare inovative și servicii la cel mai înalt nivel

  Victoriabank anunță rezultatele financiare preliminare din primul trimestru 2021: soluții bancare inovative și servicii la cel mai înalt nivel

  E un efort pe care nu-l putem face
  singuri, așa că te așteptăm alături de noi
  EMISIUNI
  • Oameni ca tine: A vândut o casă din sat pentru a începe o afacere în capitală. Povestea lui Vadim Sirițanu, tânărul care face din cafea teorie și invers (VIDEO)
   Oameni ca tine: A vândut o casă din sat pentru a începe o afacere în capitală. Povestea lui Vadim Sirițanu, tânărul care face din cafea teorie și invers (VIDEO)
  • Ana Sîtnic, despre cum să deschizi un restaurant în Chișinău, consecințele pandemiei și ce înseamnă o femeie puternică | Nota de Plată
  • Podcastul „Bilet în Parlament”: Au rămas numai cu „vrutul”. Candidații la funcția de prim-ministru care nu au mai ajuns șefi de guverne (AUDIO)
  • Nicolae Manolov - XOR, investiții din SUA, IT, venituri de 10.000.000 $ anual | Nota de Plată
  • Oameni ca tine: „Liubușoara de la Sireți” - poștașa care și-a legat destinul de satul în care s-a născut (VIDEO)
  ȘTIRI DE PE EA.MD
  • „Școala-fantomă” Nr.6, din Chișinău, va fi restaurată și redeschisă. Anunțul...
  • Moldovenii se pot vaccina fără programare, la Iași, chiar dacă nu dețin dublă cetățenie....
  Cele mai populare
  • 1
   Moldovenii se pot vaccina cu Pfizer la Iași, chiar dacă nu au dublă cetățenie. Oportunitatea e valabilă trei zile
  • 2
   Maratonul de vaccinare anti-COVID la Iași se anulează pentru moldoveni? MAEIE precizează: Intrarea în România cu pașaport biometric nu e posibilă
  • 3
   Suma de 11, 5 mil. de lei, confiscată de la Luca Filat, va fi transferată de Marea Britanie în beneficiul persoanelor cu dizabilități din R. Moldova
  • 4
   Globurile de Aur, în centrul unui scandal imens. Tom Cruise a înapoiat toate cele trei trofee câștigate
  Autentificare
  Ai uitat parola?
  Salvează articolul

  Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

  Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

  Urmărește subiectul

  Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

  Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.