
Cota TVA pentru HoReCa, redusă de Parlament la 6%
Pe perioada stării de urgență, întreprinderile din sectorul HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele) vor achita taxa pe valoare adăugată de 6%, adică de două ori mai mică decât în perioadele obișnuite. Parlamentul a votat vineri, 23 aprilie, în două lecturi, un proiect de lege în acest sens.
・
Documentul prevede reducerea până la 6% a cotei TVA pentru produsele alimentare și/sau băuturi, cu excepția producției alcoolice, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, însoțite de servicii conexe care să permită consumul imediat al acestora, realizate în cadrul activităților care se atribuie la secțiunea I a Clasificatorului activităților din economia Moldovei în perioada stării de urgentă și stării de urgență în sănătate publică.
Autorii proiectului, deputații Fracțiunii parlamentare ”ȘOR”, argumentează instituirea unui regim special de impozitare pentru agenții economici din sectorul HoReCa prin faptul că, urmare a multiplelor restricții impuse la desfășurarea diverselor activități, prestatorii au suferit pierderi enorme, care s-au reflectat inclusiv în micșorarea salariilor sau în general reducerea locurilor de muncă.
Proiectul de lege a fost votat în două lecturi, cu voturile a 53 de deputați.
Zilele trecute, oamenii de afaceri din sectorul HoReCa se plângeau pe membrii CSE pentru că nu le-ar băga în seamă propunerile, având în vedere că au permis, totuși, redeschiderea teatrelor.
Citește și: Avantajele înregistrării ca plătitor de TVA