Interesele președintelui interimar al Companiei „Teleradio Găgăuzia”

Interesele președintelui interimar al Companiei „Teleradio Găgăuzia”

Președintele interimar al Companiei „Teleradio Găgăuzia”, Stepan Piron, ales în această funcție în luna septembrie anul trecut, se află de facto, în incompatibilitate de funcții. Legea cu privire la radio și televiziunea Gagăuziei prevede că președintele Companiei publice regionale nu poate fi conducător, fondator sau investitor al unei companii private în domeniul media. Stepan Piron însă a fost până nu demult proprietarul unei rețele de televiziuni prin cablu din regiune, care acum este trecută în acte pe numele fiului său, scrie portalul Moldova Curată.

Acest fapt a generat un conflict la Companie și chiar o acțiune în judecată privind anularea concursului de alegere în funcție. Litigiul încă nu este consumat, astfel că Stepan Piron își exercită în prezent atribuțiile de președinte interimar.

Stepan Piron recunoaște că a investit în companii private în domeniul media, dar spune că în prezent, oficial, nu deține nicio afacere, deci, în opinia sa, nu există incompatibilitate.

„Vă spun oficial: eu, Piron Stepan Gheorghievici, nu sunt nici fondator și nici director al vreunei organizații private. Toate firmele sunt înregistrate la Camera Înregistrării de Stat pe numele fiului meu. Ce lege am încălcat prin faptul că i-am dăruit fiului meu, care a împlinit 20 de ani, așa cum i-am promis, o casă, de exemplu? Am prezentat și în instanță un certificat prin care am arătat că nu sunt conducător la nicio instituție privată”, a spus Stepan Piron pentru Moldova Curată.

Piron a fost ales în funcție la 22 septembrie 2014, iar câteva zile mai târziu executarea deciziei a fost suspendată. Ulterior, la 10 aprilie 2015, Curtea de Apel Comrat a decis că Piron își poate exercita atribuțiile de președinte interimar, iar dosarul a fost întors în prima instanță pentru reexaminare.

În prezent, în baza de date a Camerei Înregistrării de Stat (CÎS) figurează câteva firme pe numele fiului lui Stepan Piron. Este vorba despre "Oguztelcom", Ilk Halk Televizionu", "Telecom Grup Sistem" și Oguzsatlink".

Chiar dacă se află la conducerea unei instituţii finanţate din bani publici, Stepan Piron nu şi-a declarat niciodată averea şi interesele la Comisia Naţională de Integritate (CNI), deşi în presă au apărut informaţii că acesta s-ar conduce de interesul personal şi nu de cel public. Astfel, portalul www.gagauzmedia.md a publicat recent un articol în care menţiona că Stepan Piron, în luna august 2013 şi-ar fi acordat un salariu de peste 10 mii de lei, pentru doar 15 zile lucrătoare, astfel, o zi de muncă fiind remunerată cu peste 708 lei.

Acest lucru a fost descoperit de un audit local. Publicul însă nu poate afla care este venitul lui Piron Stepan, deoarece, deşi conduce o instituţie publică, acesta nu este subiect al declarării veniturilor şi intereselor personale, lucru ”datorat” unei lacune legislative.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.