În textul scrisorii deschise clericii cer revizuirea hotărârilor și oficializarea slujbelor religioase în interiorul lăcașurilor sfinte.
„A fost permis accesul în biserici, în perioada în care numărul infectărilor era foarte mare și pe o scară ascendentă, iar acum când infectările au început să scadă suntem scoși din biserici; Teatrele se deschid, deși tot sunt spații închise, cu participarea a 30% din capacitatea locurilor. La o capacitate de 500 de locuri, teoretic pot intra 150 de oameni. Majoritatea bisericilor nu au prezență în biserici mai mare de 100 de persoane. Sfințirea prinoaselor oricum se face afară, în majoritatea cazurilor. Noi nu suntem pentru ca celelate instituții să fie închise, dar nu vrem nici noi să fim închiși. Să fim tratați fără discriminare”, se menționează în scrisoarea semnată.
Te-ar putea interesa și: Restricțiile, rămase la ușa bisericii? Cum au decurs slujbele religioase, după ultima decizie CNESP (GALERIE FOTO)
Totodată, conducătorii Bisericii au adus exemple din afara țării privind oficializarea slujbelor religioase de Paște.
„De exemplu, în România unde președintele Iohanis a declarat că nu se va amesteca în felul care Biserica va sluji de Paști și că totul se va desfășura după datină. În România ca și în alte țări s-a înțeles și asumat faptul că anul trecut s-a greșit, de ce nu ar face și autoritățile noastre la fel”, solicită petiționarii.
Un alt aspect menționat în scrisoare este decizia luată de Paștile Blajinilor. Potrivit lor, toți clericii și credincioșii Mitropoliei Basarabiei, sunt indignați și nedumeriți de măsurile luate de către autorități care, „deși se declară credincioși, au un comportament ateu și iresponsabil, prin deciziile luate”.
„Dacă sunt permise slujbele afară, cu respectarea distanței de 1,5 m, de ce în cimitire, care sunt spații deschise( mai este și distanță între morminte), nu ar putea fi permis accesul, pentru a ne cinsti oamenii dragi, care nu mai sunt printre noi? Și Domnia Voastră, ca foarte mulți din cei care trăiesc în țara aceasta aveți rude decedate. Mâine noi vom fi lângă ei și poate vom dori să ne fie dată o pomană și să ne fie făcută o rugăciune la mormânt. Sunt sate unde la cimitire vin foarte puțini oameni. De ce să li se îngrădească accesul, în baza unei legi nedrepte?”, argumnetează reprezentanții Bisericii.
Potrivit lor, hotărârea, chiar și în numele binelui comun și al sănătății oamenilor, care ridică multe semne de întrebare, are multe neconcordanțe, este disproporționată și discriminatorie și trebuie anulată, revizuită și/sau înlocuită cu alta.
Amintim că, Comisia pentru Situații Excepționale a decis că începând cu 25 aprilie și până la 11 mai activitatea cultelor religioase ce ține de întruniri colective se vor desfășura în aer liber, cu menținerea distanței fizice de 1,5 metri.
„Consider o acțiune absolut necesară. Se așteaptă un aflux puternic de enoriași tocmai la serviciile divine atât în Duminica Floriilor cât și în Noaptea de înviere”, a declarat Ciocoi.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.